articol scris de expert

Andreea Trifulescu, expert în turism: Obiective turistice în Praga de neratat când mergi cu copiii sau cu partenerul

Andreea Trifulescu, expert în turism

Există o serie de obiective turistice în Praga care fac din acest oraș destinația perfectă pentru un city break în doi sau cu copiii, fie că e iarnă sau vară. Nu degeaba se spune că, dacă orașele Europei ar fi un colier, Praga ar fi un diamant printre perle.

Am avut plăcerea de a vizita Praga la final de noiembrie și m-a fermecat în hainele ei de sărbătoare, la deschiderea târgului de Crăciun. Mi-am imaginat-o și în alte straie, totuși, de primăvară, chiar de toamnă, și am concluzionat că trebuie să fie superbă.

Este Praga potrivită pentru o vacanță cu copiii sau pentru cupluri?

Praga este al 15-lea oraș ca dimensiune din Europa, cu o populație de 1.3 milioane de locuitori. Astfel, capitala Cehiei este catalogată ca fiind un oraș destul de mic, comparativ cu alte capitale europene.

L-am simțit ca fiind un oraș prietenos cu familiile, cu o mulțime de activități potrivite pentru copii, iar faptul că traficul este rezonabil și nu este foarte aglomerat dă un sentiment de siguranță atunci când vine vorba de cei mici.

Praga are o imagine de poveste, iar copiii o vor îndrăgi cu siguranță. Din fericire, orașul nu a fost atins de războaie, astfel încât, atunci când pășești prin el, treci prin secole de istorie și de legende care îi vor încânta chiar și pe adulți.

Orașul are și o latură romantică pe care cuplurile o vor aprecia cu siguranță, iar obiectivele turistice sunt interesante nu doar pentru copii, ci și pentru adulți.

Ce putem vizita într-o vacanță cu copiii în Praga?

Așa cum spuneam, Praga nu este un oraș foarte mare, ceea ce îl transformă într-un oraș compact. Unul dintre avantaje este faptul că veți găsi multe obiective turistice în Praga la un loc, fără să fiți nevoiți să traversați întreg orașul pentru a ajunge de la un loc interesant la altul.

Dacă ajungeți aici pe timp de iarnă, târgurile de Crăciun trebuie să se afle neapărat pe listă. Cel mai mare și mai cunoscut astfel de târg este cel din Piața Orașului Vechi.

Târgul de Crăciun din Old Town (Orașul vechi)

Este o zona importantă și interesantă de vizitat indiferent de anotimp. În Stare Mesto se găsește primăria, care are amplasat pe turnul său gotic un ceas astronomic. Merită să așteptați ora fixă ca să vedeți cum defilează cei 12 apostoli deasupra cadranului. Tot în centru se găsesc și diferite locuri de joacă perfecte pentru a consuma un strop de energie.

Petrin Hill este un alt loc în apropierea centrului vechi unde sunt multe de văzut. Panorama din turnul de 60 de metri aflat în vârful dealului Petrin este minunată. Turnul a fost construit în 1891 ca o copie a turnului Eiffel.

Turnul din Petrin Hill este o copie a Turnului Eiffel din Paris

Minunat de vizitat este și Mirror Maze care din afară arată ca un castel, însă înăuntru vă întâmpină cu un labirint plin cu oglinzi, 35 mai exact, de care copiii sunt fascinați. Dacă asta vi s-a părut amuzant, stați să vedeți sala cu cele 11 oglinzi care deformează!

La muzeul de ceară găsiți multe personaje celebre și foarte bine conturate pentru fotografii inedite.

Cu cârtița Krtek ne-am întâlnit prin tot orașul. Mascota cehilor, un personaj de desene animate din perioada comunistă care a încântat și amuzat copiii timp de 60 de ani, e prezentă în toate magazinele de suveniruri de pe superbele străduțe din Praga.

Muzeul de ciocolată e un deliciu. Pe lângă faptul că pralinele, trufele și ciocolata pot fi degustate, este foarte interesant de văzut cum sunt ele produse, iar copiii vor fi de-a dreptul încântați de proces.

Dacă vreți să vă puneți toate simțurile la lucru într-un mod amuzant și interesant și să faceți niște poze simpatice, vă recomand Muzeul simțurilor din Praga.

Impresionantă e și Laterna Magica, un loc în care se îmbină foarte frumos muzica, filmul, dansul cu pantomima și teatrul cu lumină neagră – o formă diferită de teatru, care merită toată atenția. E un spațiu mai puțin convențional, care o să vă placă.

Praga – latura romantică de văzut în doi

Toate obiectivele recomandate pentru copii sunt perfecte pentru a fi vizitate și de adulți cu siguranță. În plus, Praga este considerată a fi cel puțin la fel de romantică precum Parisul, iar unii consideră chiar că depășește orașul luminilor, atunci când vine vorba de romantism.

Ai zice că aerul de poveste și principalele atracții din Praga ar fi mai atrăgătoare pentru cei mici decât pentru adulți, însă este un oraș de-a dreptul surprinzător.

Pe 1 mai cehii declară ziua iubirii și se respectă obiceiul de a te plimba prin parcul Petrin, pe sub cireșii înfloriți.

Centrul vechi poate fi vizitat cu ușurință pe jos, așa cum spuneam, dar și într-o caleașcă sau o mașină de epocă pentru a-i spori farmecul.

La fel ca multe alte capitale europene, și Praga oferă ocazia să vă declarați iubirea, fie că e vorba de o cerere în căsătorie într-unul dintre restaurantele cu o panoramă superbă asupra orașului, sau de un lacăt cu inițialele voastre lăsat pe celebrul pod al dragostei, Mala Strana.

O croazieră pe râul Vltava vine cu bucățele de istorie care vă introduc în aerul de poveste și vă invită să aflați câteva dintre secretele orașului.

O croazieră pe râul Vlatva vă oferă o altă șansă de a cunoaște istoria orașului

Dacă aveți în plan să vă relaxați după ce ați vizitat ce v-ați propus în Praga, puteți să o faceți la Spa. Sunt multe centre Spa dintre care puteți alege, însă cel mai inedit este cel din VinohradskyDum, unde vă îmbăiați într-o bere specială, îmbunătățită cu microelemente și vitamina B.

Cum ajungem la Praga și ce mâncăm?

E important de știut că pentru Praga nu există zboruri low cost din România, prin urmare, recomandarea este să alegeți zborurile Tarom sau Czech Airlines. Puteți profita de ofertele Tarom pentru bilete de avion către Praga la 120 de euro. Majoritatea curselor disponibile sunt din București, însă puteți găsi și curse din Cluj sau alte orașe.

Dacă alegeți să apelați la un consultant în turism pentru organizarea unei vacanțe în Praga, acesta vă va putea ajuta cu recomandări de zone în care să alegeți cazarea în funcție de ceea ce vă doriți să vizitați și vă pot oferi prețuri bune pentru cele mai populare hoteluri.

În ceea ce privește transportul de la aeroport, o variantă poate fi transportul în comun care este foarte bine organizat. Dacă preferați să ajungeți mai rapid și mai comod, fără să mai schimbați mijlocul de transport, tot consultantul de turism vă poate ajuta cu o rezervare pentru transfer privat.

Supe, sosuri, cârnați, găluște, clătite, marlenka – mâncarea în Praga este foarte bună, iar restaurantele au prețuri accesibile, pentru toate buzunarele. Am găsit multe restaurante ambulante care îmbie cu arome și gusturi locale, tradiționale. Bineînțeles că și berea este la mare căutare și aveți ocazia de a o gusta în toate restaurantele lor.

Personal, am fost foarte încântați de servirea de la restaurantul Vytopna, unde atât băuturile cât și mâncarea sunt aduse cu un trenuleț. 14 locomotive, 900 de metri de șine și 5 poduri fac experiența la acest restaurant cu adevărat inedită.

Restaurantul Vytopna, unde berea vine cu trenulețul

E un oraș fascinant Praga și merită cu siguranță cel puțin un weekend. Vă recomand să căutați repede ofertele disponibile pentru o vacanță în Praga și să rezervați pentru că nu veți regreta, fie că mergeți pentru un weekend romantic în doi sau într-o aventură de poveste cu copiii.

Îți recomandăm și

Andreea Trifulescu
Expert în turism. Fondator CompleTur – agentia ta de turism … spun asta pentru ca asa imi doresc sa fie, pentru ca vreau fiecare client sa-mi devina prieten si impreuna sa inspiram cat mai multi oameni sa iasa in lume sa se bucure de frumusetile ei.

Te-ar mai putea interesa