articol scris de expert

Ortoped Valentina Contanu: „Nerăbdarea mamelor de a pune copiii în șezut poate atrage deformări de coloană”

Dr. Valentina Contanu, medic ortopedie pediatrică
Când stă un bebe în șezut
Când stă un bebe în șezut. În mod normal copilul are capacitatea neuromotorie, musculară și osoasă de a se menține în șezut la vârsta de aproximativ 8 luni.
Cifoza este o afectiune a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală. Pentru început, părinții trebuie să știe că există în mod normal o încurbare a coloanei vertebrale în regiunea toracală medie, adică între omoplați, cu o valoare de 20-30 grade care se numește cifoza fiziologică.
Dr. Valentina Conțanu, medic specialist ortopedie pediatrică
Dr. Valentina Conțanu este medic specialist ortopedie pediatrică

Atunci când această încurbare a coloanei se accentuează și depașeste valoarea de peste 40 de grade, se numește cifoza patologică. De asemenea, încurbarea coloanei la un alt nivel/ segment al coloanei decât cel toracal mediu (între omoplați), face parte din cifoza patologică (mai sus situate, la nivelul joncțiunii/ trecerii dintre coloana cervicală și toracală sau mai jos situate, la nivelul coloanei toracale inferioare sau chiar toraco-lombare)

În funcție de capacitatea de refacere, de corecție, cifoza poate să fie posturală, adica ușor corectabilă, ușor reversibilă, prin îndepărtarea factorului care a cauzat-o, sau poate fi structurală, adică fixă, rigidă și mai greu reversibilă spre corecție sau chiar ireversibilă.

Când stă un bebe în șezut. Copiii se mențin în șezut la 8 luni

Cifoza posturală o putem observa pentru prima dată la copilul de 5 – 9 luni, când începe să fie așezat în șezut. În mod normal copilul are capacitatea neuromotorie, musculară și osoasă de a se menține în șezut la vârsta de aproximativ 8 luni. Atât musculatura cât și scheletul, au un anumit ritm de dezvoltare și de maturizare, care este corelat bineînțeles și cu potențialul neuro-motor al copilului.

Adică unii copii sunt „programați” să evolueze mai rapid, cei care au o musculatură mai tonică, sunt mai „bățoși”, iar alții care au o musculatură moale și cu articulațiile foarte flexibile, vor avea o evoluție mai lentă, mai ales dacă se asociază și cu un ritm mai lent în dezvoltarea abilităților motorii (menținerea capului, rostogolirea, sprijinul pe coate, etc)

Dacă aveți dubii în ceea ce privește dezvoltarea neuromotorie și musculoscheletala a copilului, cereti sfatul specialistului în ortopedie pediatrică, nu vă ghidați după cum și ce face copilul vecinului, al verisoarei sau al altor mamici din parc, căci copilul dvs nu concurează cu nimeni, are propriul ritm! Așadar, dragi mămici, tătici și bunici, lăsați copilul să se maturizeze în ritmul lui, pentru că toate florile din grădină sunt frumoase și vor înflori, dar fiecare la timpul ei!

Când stă un bebe în șezut. Ce riscă cei mici dacă stau prea devreme în șezut

Am întâlnit mămici care și-au așezat bebelușii în șezut prea devreme și au ignorant avertismentele medicilor. Nu așezați copilul în șezut la 4 luni, dar nici nu neglijați dacă la 7 luni copilul nu se poate susține deloc în șezut! Și iată de ce vă recomand acest lucru- copii așezați prea devreme în șezut vor dezvolta o cifoză posturală, situată de obicei mai jos de torace, în zona lombară, unde în mod normal coloana este încurbată invers în lordoză (scobitură sau arcuire). Cifoza posturală poate avea formă ușoară sau din contra se poate accentua, având în vedere că scheletul și musculatura nu sunt “ pregatite” și copilul petrece timp în șezut într-un mod nefiresc.

O cifoza lombara atrage dupa sine alte afectiuni precum aplatizare toracala, retroversia bazinul, coxaretrotorsa, odata cu inaintarea in varsta. Pentru un bebelus de 8-9 care ar trebui sa stea intr-un sezut lung corect, o cifoza lombara inseamna intarzierea in dezvoltarea motorie, adica o decalare a ridicatului in picioare (10 luni) sau chiar a mersului. Pentru recuperarea acestui tip de cifoză posturală lombară recomandam necesită kinetoterapie prin tehnica Voyta, care reda coloanei mobilitatea și forma corecte, necesare în evoluția ulterioară a copilului de ridicare în picioare și mers.

Odată ce reușește să stea în funduleț, bebelușul va trece la următoarele provocări. Citește despre o parte dintre ele în următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Valentina Contanu
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold. Are experiență medicală de 20 de ani în domeniu și este promotorul utilizării la scară largă în maternități a ecografiei de șold. A obținut un atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (sub îndrumarea Prof. Graf din Austria) în 2006. Deține atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin și unul de analiză posturală. A tratat aproximativ 13.000 de copii, 50 de luxații de șold și peste 250 de displazii de șold. A participat la 120 de intervenții chirurgicale, dar a tratat și non-invaziv peste 100 de copii cu picior Varus Equin congenital, prin tehnica PONSETI. Dr. Valentina Conțanu poate fi găsită la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa