articol scris de expert

Dr. Dan Ioniță, chirurg plastician. Liposucție după naștere și alte operații estetice pentru mame

Dr. Dan Ionita, chirurg plastician
liposuție după naștere
Operațiile estetice nu se fac doar din vanitate și nu există niciun motiv pentru care o mămică să nu apeleze la ele.

Unii oameni pot avea impresia că o liposucție după naștere sau alte operații estetice se fac din vanitate. Posibil. Pentru o parte din femei însă, este vorba despre orice altceva. Sarcina poate să lase urme grele pe corpul unei femei. De la creșterea rapidă în greutate (și apoi scăderea, când se întâmplă) și până la pielea care se întinde pentru a face loc fătului sau presiunea pe care o resimt organele apăsate de o greutate de 2-3 kilograme, nu e de mirare că toată lumea e absolut fascinată de felul în care arată un trup pre și post sarcină.

După nouă luni în care cari după tine o minge de bowling prin tot orașul, cu siguranță rămân cicatrici destul de vizibile. E posibil să fie exces de grăsime în zona abdomenului. Sânii atârnă la fel de frumos ca-n bancul ăla pe care-l știm cu toții. Și apoi sunt mari șanse să ai o întreagă rețea de vergeturi atât pe abdomen, cât și pe coapse.

Sarcina poate produce modificări inestetice ale conturului corporal odată cu variațiile mari de greutate și distensia țesuturilor abdominale și ale sânilor. Aceste modificări pot persista după naștere, iar unele chiar se pot accentua cu scăderea în greutate. Pentru că cele mai multe dintre femei își doresc să se întoarcă la aspectul fizic cu care se simt ele mai confortabil, caută soluții pentru a reveni cât mai repede și cât mai ușor. Una dintre cele mai eficiente variante este chirurgia estetică. Există numeroase intervenții chirurgicale estetice destinate îmbunătățirii aspectului estetic după naștere. Alegerea lor se face întotdeauna după un plan individualizat.

Liposucție după naștere pentru revenirea la abdomenul de dinainte de sarcină

Una dintre cele mai „avariate” părți ale corpului este abdomenul. Elasticitatea, suplețea și forma de dinainte de sarcină nu se mai întorc în totalitate, oricâte abdomene ai face. Cel mai des întâlnită problemă este „burta dublă”. În primul rând, în timpul sarcinii, mușchii abdominali se întind și se separă pentru a face loc bebelușului în creștere.

Pentru multe femei, mușchii aceștia nu se mai întorc niciodată în poziția inițială. Această afecțiune poartă numele de diastază abdominală. În unele cazuri, distanța dintre mușchi este atât de mare încât burta poate avea același aspect ca în sarcină. Și în al doilea rând, există problema pielii lăsate, inelastice.

Abdominoplastia, cu sau fără liposucție după naștere, se face pentru îmbunătățirea aspectului estetic al peretelui abdominal. Uneori, abdominoplastia nu este suficientă și atunci este necesară o intervenție de remodelare corporală circumferențială, care poate corecta și aspectul inestetic al spatelui, feselor și coapselor.

Operațiile estetice pentru sâni

Combinația vârstă+gravitație lasă oricum urme pe trupul femeilor. Sarcina și alăptarea nu fac decât să accentueze problemele care apar. Pentru îmbunătățirea aspectului estetic al sânilor există mai multe variante. Se poate face o intervenție chirurgicală de ridicare a sânilor lăsați – mastopexie, o mărire a sânilor (împreună sau fără mastopexie) sau o reducție mamară, acolo unde este cazul.

După perioada de sarcină și alăptare se pot face intervenții chirurgicale pentru îmbunătățirea aspectului estetic al sânilor. Este important să treacă o perioadă de cel puțin jumătate de an de la sarcină, iar pacienta să aibă o greutate stabilă și cât mai aproape de ideal. De asemenea, este important ca pacienta să nu aibă, imediat după operație, fluctuații mari de greutate sau o nouă sarcină, pentru că acestea vor modifica dramatic aspectul sânilor.

Există chiar și anumite tehnici chirurgicale care pot duce la incapacitatea pacientei de a alăpta, de aceea este extrem de important un consult cât mai amănunțit înainte de decizia finală.

Complicațiile care pot apărea după operațiile la sâni

Riscuri? Sunt. Lista complicațiilor posibile este amplă, însă o tehnică adecvată și o bună îngrijire a rezultatelor poate micșora considerabil aceste riscuri. Printre complicațiile posibile se numără:

 • Modificarea sensibilității areolo-mamelonare și a sânului – temporară sau permanentă;
 • Formarea unor cicatrici anormale, mai vizibile;
 • Vindecarea întârziată;
 • Asimetria sânilor;
 • Apariția unor neregularități ale conturului și formei sânilor sau modificarea consistenței sânilor;
 • Modificări permanente ale culorii pielii;
 • Apariția temporară a vânătăilor și a aspectului umflat;
 • Apariția unor colecții lichidiene;
 • Pierderea unor zone de piele de lângă incizii sau a unor zone de grăsime;
 • Foarte rar, pierderea complexelor areolo-mamelonare, care pot fi reconstruite ulterior;
 • Durerea persistentă;
 • Alergii la produsele și medicamentele folosite;
 • Hemoragia, infecția, complicațiile anestezice, apariția unor cheaguri de sânge și embolism pulmonar;
 • Posibilitatea de a fi necesare operații ulterioare corectoare;
 • Uneori, imposibiltatea de a alăpta.
 • În plus, în cazul în care sunt folosite implanturile mamare, pot apărea: ruptura implantului, formarea unui țesut cicatriceal în jurul implantului (contractura capsulară) sau apariția limfomului anaplazic cu celule mari.

Lipofilling și liposucție după naștere pentru grăsimea în exces

De multe ori, o sarcină lasă și câteva kilograme în plus. Dacă dieta și sportul nu dau roade, liposucția și lipofillingul sigur vor da.

Liposuctia și lipofillingul sunt acele proceduri prin care surplusul de grăsime din diferite regiuni corporale poate fi aspirat și injectat în anumite zone pentru îmbunătățirea aspectului și conturului corporal. Acestea se folosesc atunci când mamei îi este greu să slăbească.

Pentru cele care au slăbit și posedă acum o piele care atârnă inestetic, există intervențiile care îndepărtează surplusul de țesuturi și le ridică pe cele lăsate, cum ar fi liftingul de brațe, fese sau coapse. Unele dintre aceste intervenții se pot face în același timp cu lipoaspirația pentru un o tratare optimă a unei regiuni corporale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Dr. Dan Ionita
Dr. Dan Ioniță este medic primar în chirurgie plastică, domeniu în care are 15 ani de experiență. Este specializat în intervenții estetice la nivelul feței (rinoplastie, otoplastie, lifting etc), al sânilor (mărirea/micșorarea/ ridicarea sânilor, ginecomastia etc), și al corpului (abdominoplastie, liposucție, transfer de grăsime, lifting de brațe/ coapse/ fese etc). Din 2010, efectuează și intervenții de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă pentru copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. De-a lungul carierei, a finalizat un stagiu de fellowship în microchirurgie reconstructivă și chirurgie estetică la Spitalul AZ Monica (Anvers, Belgia) și a fost visiting plastic surgeon la Spitalul Universitar Bruxelles, Spitalul Universitar Leuven și Spitalul Leopold Park (Bruxelles). Dr Ioniță crede că principalul scop al chirurgiei plastice este să redea viața normală unor persoane în suferință sau cu limitări funcționale.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa