articol scris de expert

Libidoul scăzut și dezechilibrele hormonale ale mamelor. Ce poți face pentru a redescoperi plăcerea sexuală

Când identifici adevărata cauză a scăderii libidoului, poți aplica strategii care să îți readucă plăcerea sexuală.

Claudia Buneci
cuplu in pat
O serie de modificări aduse stilului de viață pot duce la creșterea libidoului.

Libidoul scăzut este cauzat de o serie de factori printre care și dezechilibrele hormonale. Aceste dezechilibre îți pot afecta întregul corp, mintea și capacitatea de a privi lucrurile obiectiv.

Când ai libidoul scăzut, poate că nu consideri asta ca fiind o problemă. Te-ai obișnuit așa și consideri că e ceva normal ca la un moment dat în viață să treci prin asta, fie din cauza a ceea ce se întâmplă în jurul tău, fie odată cu înaintarea în vârstă. Deși nici aceste cauze nu sunt de ignorat, de multe ori lipsa apetitului sexual vine ca urmare a unor dezechilibre și situații ce nu țin de cursul natural al lucrurilor.

Atunci când identifici adevărata cauză a scăderii libidoului, poți aplica strategii și protocoale specifice care să îți readucă plăcerea sexuală și vitalitatea înapoi în viața ta. Spun acest lucru pentru că există o legătură strânsă între energia ta sexuală și energia ta vitală: de cele mai multe ori, o persoană cu un libido scăzut are un nivel de energie mai redus, pentru că are o energie stagnantă care nu însuflețește corpul și sufletul în tot potențialul lor.

Ce este libidoul și de ce se modifică

Pe scurt, libidoul este dorința sexuală. Acesta fluctuează în mod natural de-a lungul vieții și de-a lungul ciclului menstrual (este firesc ca la ovulație să ai cel mai ridicat nivel al libidoului din lună, dar nu vrei ca acesta să se prăbușească efectiv în afara celor 2 zile de ovulație din fiecare lună).

Libidoul este influențat de o combinație între aspecte neurologice, emoții, hormoni, fiziologie, gânduri, experiențe, stil de viață. Absolut totul este în strânsă legătură în corp. Alegerile pe care le faci în fiecare zi influențează acești factori, care la rândul lor îți pot impacta apetitul sexual.

Fiecare persoană are propriul standard când vine vorba de libido. Dacă dorința ta sexuală se îndepărtează de acel standard, atunci ai de-a face cu un libido crescut sau scăzut. Mai des întâlnit, însă, este libidoul scăzut.

Simptomele unui libido scăzut la femei

Iată cum se manifestă un libido scăzut în cazul femeilor:

  • interes scăzut pentru orice tip de activitate sexuală;
  • lipsa fanteziilor și gândurilor sexuale.

Poți experimenta unul sau mai multe dintre aceste simptome. Ideea este că dacă observi că aceste simptome îți afectează relația de cuplu și întreaga experiență de viață, atunci e momentul să te uiți la ce se întâmplă de fapt.

Cauze ale unui libido scăzut

Există cauze multiple care pot duce la scăderea libidoului. Am sa încep cu cele care au legătură cu echilibrul tău hormonal și o să mă refer la:

Deficiența de estrogen

Atunci când ovarele tale nu pot produce suficient estrogen în faza foliculară, cea care urmează menstruației, atunci libidoul tău este afectat.

Alte semne care îți dau de veste că este posibil să te confrunți cu deficiență de estrogen sunt:

  • uscăciunea vaginală;
  • actul sexual dureros;
  • articulațiile dureroase;
  • sânii lăsați;
  • bufeurile sau transpirațiile nocturne;
  • fragilitatea emoțională crescută.

Estrogenul scade natural în perioada de tranziție către menopauză, perioadă numită perimenopauză, care poate dura până la 10 ani! Totuși, femeile au început să se confrunte cu deficiența de estrogen chiar dacă nu sunt în perimenopauză, și asta din cauza stilului de viață – a alimentației, a stresului, care induc mai multe debalansări în corp.

Dacă vrei să vezi care este situația ta clinică, cere medicului tău analize de sânge pentru FSH, LH și estradiol în a 3-a zi a ciclului menstrual. Dacă estradiolul este scăzut și FSH-ul tău este mărit înseamnă fie că te îndrepți către menopauză, fie că ovarele tale nu au resursele de a produce estrogen. Și toate cauzele de mai jos pot contribui la acest fapt, dar și recomandările care urmează îți pot fi de folos pentru a-ți restabili echilibrul hormonal.

Stresul

Stresul este o altă cauză foarte frecvent întâlnită, care provoacă o serie de dezechilibre în corp – afectează flora, digestia, absorbția și producerea de neurotransmițători. Aceste consecințe apar în corp în urma unui nivel ridicat și constant de stres, care ține corpul în sistemul nervos simpatic, care mai este numit și „fight, flight, freeze“. În acest context, funcțiile care nu sunt vitale pentru supraviețuire sunt mult limitate, și printre aceste funcții nevitale se află cele menționate, dar și libidoul (pentru că, nu-i așa, cine vrea să procreeze când îl aleargă ursul?).

Oboseala cronică

Oboseala cronică este o altă cauză care are legătură atât cu deficiența de estrogen, cât și cu stresul. Aceasta se manifestă prin faptul că te trezești obosită încă de dimineață, că ai o cădere de energie la prânz, ai pofte de dulce, senzație de ceață mentală, dificultatea de a face sport și, în plus, dificultatea de a adormi și de a dormi noaptea.

Cu oboseală cronică se confruntă multe dintre mame, mai ales în primii ani după naștere, dacă au avut perioade lungi, poate ani la rândul, în care nu au reușit să doarmă legat, în care au sărit mese și în care grija pentru ele nu a mai încăput în program.

Dacă te regăsești în această descriere, recomandarea mea este să nu aștepți ca aceste provocări să treacă de la sine, ci să ceri susținere specializată pentru a te reechilibra. Analize, suplimente, alimentație, somn, mișcare – acestea sunt elementele de bază care puse ușor, ușor, împreună să te ajute să îți recapeți pofta de viață.

Alte cauze:

Dacă obișnuiești să bei alcool în exces, atunci acesta îți poate afecta apetitul sexual. Același lucru se întâmplă în cazul consumului de alimente procesate și droguri. Iar fumatul este unul dintre cei mai mari perturbatori ai libidoului pentru că reduce circulația sanguină, ducând la reducerea excitării sexuale.

Sarcina și alăptarea sunt iar perioade în viața unei femei care aduc schimbări hormonale ce pot reduce pofta sexuală. Epuizarea, schimbările corporale, presiunea fizică și emoțională contribuie la schimbări ale libidoului.

Cauzele emoționale nu sunt nici ele de ignorat, și printre cele mai importante astfel de cauze menționez:

  • Conectarea deficitară cu partenerul;
  • Lipsa aprecierii de sine (inclusiv sentimentele de rușine față de propriul corp);
  • Diverse prejudecăți despre actul sexual și despre plăcere;
  • Anxietatea sau depresia;
  • Experiențe sexuale negative în trecut;
  • Comunicarea deficitară a nevoilor și preferințelor sexuale.

Ce e de făcut când scade libidoul?

Susține echilibrarea corpului printr-o alimentație curată și echilibrată.

Începe cu alimentația pentru că este cea mai la îndemână și pentru că te poate ajuta să elimini alte cauze, precum prejudecățile cu privire la imaginea corporală, oboseala, lipsa de energie. O alimentație care îi aduce corpului ce are nevoie contribuie la echilibrarea hormonală.

Introdu alimente și plante care susțin estrogenul: rodie, rubarbă, valeriană, semințe de in, hamei (dar nu în bere), sunătoare, soia bio și optim fermentată (sub formă de natto) o dată sau de 2 ori pe săptămână (mai ales dacă nu mai există alte probleme hormonale care presupun exces de estrogen, cum sunt chisturile sau fibromul).

Mai există și alimente care sunt considerate afrodisiace, care îți pot aduce un aport nutritiv de calitate. Următoarele alimente contribuie la reducerea stresului, la stimularea producției de serotonină (hormonul fericirii, care este în strânsă legătură cu excitarea) și eliberarea de feniletilamină (substanță eliberată în creier atunci când ne îndrăgostim): banane, smochine, avocado, căpșuni, litchi, mere, cartofi, cartofi dulci, fistic, busuioc, miere, capsaicină, ceai de ginkgo, pudră de maca, șofran, ceai de schinduf, cacao.

Consumă:

  • Legume din plin, mai ales frunze verzi: broccoli, conopidă, pătrunjel, kale, baby spanac, rucola;
  • Proteină de calitate, atât animală, cât și vegetală: pește, carne, mai ales albă și bio, ouă bio, linte, năut, fasole adzuki, mung;
  • Carbohidrați variați și sănătoși: ovăz, quinoa, mei, secară, kamut, bulgur etc;
  • Grăsimi bune (foarte importante pentru producerea hormonilor): avocado, semințe și ulei de dovleac, semințe și ulei de susan, chia, cânepă, nuci, caju, ulei de cocos, ghee, unt bio etc.

Redu consumul de alimente inflamatorii, cum sunt cele procesate – semipreparatele, mezelurile, produsele de patiserie -, glutenul sau lactatele.

De asemenea, evită cafeaua, alcoolul și glutenul. Cafeaua scade nivelurile de estradiol și ține cortizolul ridicat. Optim ar fi să înlocuiești cafeaua cu ceaiuri de plante. Alcoolul afectează procesul de detoxifiere și contribuie la dezechilibrul hormonal.

Redu stresul prin conectarea la propriul corp

Pentru a reduce nivelul de stres, studiile arată că o opțiune validă este practicarea exercițiilor de mindfulness, meditație și yoga.

Pune accent pe mișcare moderată

Alege să faci antrenamente cu care te simți confortabilă. Mișcarea te ajută să susții procesul natural de detoxifiere în corp, precum și să ajuți circulația sanguină. Acestea contribuie la echilibrul hormonal și la creșterea apetitului sexual.

Dacă faci sport intens, mai redu intensitatea, mai ales dacă tragi de tine foarte tare pentru a menține acel nivel ridicat de efort.

Alege suplimentele potrivite în funcție de nevoile tale

Consultă-te cu un specialist pentru a primi suplimente adecvate pentru nevoia ta, care ajută la echilibrarea hormonilor tăi (rareori libido-ul scăzut nu este însoțit de alte dezechilibre hormonale și acestea trebuie văzute împreună pentru a putea fi optim adresate).

Explorează-ți propriul corp, cu răbdare

Tot în plan fizic, vreau să îți amintesc de o vorbă pe care o au englezii „use it or lose it“. Orgasmul feminin și stimularea sexuală cresc nivelurile de estrogen la femeile aflate în perimenopauză (cu până la 10 ani înainte de menopauză). Așa că, dacă vrei să îți crești libidoul, începe prin mângâieri ale corpului și ale zonei vaginului. Chiar și câteva minute în care petreci timp cu partenerul pentru a vă explora duc la creșterea irigării cu sânge a zonei vaginului, care contribuie la reglarea hormonilor.

Poate că schimbările nu vor apărea peste noapte, dar există cu siguranță ceva ce poți face dacă vrei să îți crești libidoul. Asta pentru că e important să fii tu în armonie cu tine însăți și cu partenerul.

Dacă acum ți se pare imposibil să schimbi ceva și nu vezi lumina de la capătul tunelului, ai încredere că atât timp cât implementezi ceea ce ai aflat aici, îți vei schimba compoziția substanțelor din corp și vei pune în funcțiune mecanisme care vor face treaba pentru tine. Nu e niciodată prea târziu să te bucuri de plăcere și nu e nimic rău în asta. Totul începe cu o alegere diferită și cu o minte deschisă.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa