În alcătuirea sistemului osos al corpului uman nicio componentă a acestuia nu este de prisos. Prin urmare, orice afecțiune a uneia sau mai multor componente ale acestuia afectează întregul. Desigur, parte a acestuia, maxilarele și dinții nu fac excepție.
E bine să cunoaștem toate acestea atât pentru noi, adulții, dar și pentru copiii noștri, care se dezvoltă și cresc mult în primii lor ani de viață. Iar o postură sănătoasă se va deprinde din primii ani, așa după cum monitorizarea dezvoltării dentiției trebuie făcută cu rigurozitate de către părinți în această perioadă, în colaborare cu medicul stomatolog și medicul ortodont.
Dureri de cap provocate de alinierea mandubulei
Studiile recente subliniază importanța pe care o are, din punct de vedere biomecanic, echilibrul complexului anatomic cranio-cervical-madibular în stabilirea posturii funcționale. Modificările în poziția mandibulei induc variații funcționale care afectează postura, prin afectarea activității electrice a mușchilor posturali, în special a celor paravertebrali și a celor temporali. Una dintre cauzele acestor modificări o reprezintă problemele dentare: poziția ne-naturală a dinților: dinții strâmbi și ocluzia (mușcătura) defectuoasă.
O problemă în alinierea mandibulei, spre exemplu, poate declanșa o serie de probleme care să afecteze postura și echilibrul întregului corp, astfel: primii afectați sunt mușchii feței, iar afectarea acestora, de obicei prin încordare excesivă, se manifestă în dureri de cap, dureri de spate, dureri auriculare și vertij. Încordarea nervoasă poate afecta nervii feței, interconectați prin sistemul nervos cu întregul organism.
Această inervare poate duce la senzația de amorțeală sau la furnicături la nivelul pieptului, precum și la afectarea echilibrului. În cele din urmă, alinierea defectuoasă a maxilarelor duce la schimbarea poziției capului în raport cu coloana vertebrală, care va pune o presiune suplimentară asupra vertebrelor, nu doar a celor cervicale, ci și asupra întregii coloane. Afectarea coloanei vertebrale se va face simțită prin durere și încordarea mușchilor.
Scrâșnitul dinților și durerile cervicale
Așadar, între ocluzia dentară și poziția naturală a corpului uman există o legătură directă, după cum putem vedea. Atunci când avem de a face cu ocluzii defectuoase, acestea sunt o cauză a durerilor cervicale și a migrenelor. Aceasta pentru că mușchii masticatori sunt nevoiți să se adapteze defectului danturii, iar această adaptare afectează în principal mușchii cervicali. De aici, reacția în lanț, care generează neajunsurile de mai sus.
De asemenea, scrâșnitul dinților sau încleștarea lor în timpul nopții conduc la suprasolicitare musculară, cu repercusiuni în articulația mandibulei, care, de asemenea, conduc la dureri cervicale și migrene.
Lipsa unor dinți cauzează același tip de neajunsuri prin forțarea mușchilor să se adapteze noilor condiții.
Problemele de ocluzie dentară sunt responsabile pentru schimbările în postura naturală a corpului, alinierea coloanei vertebrale, dar și pentru stabilitatea membrelor, care se traduc în discrepanțe funcționale, ce cauzează dureri acute în zonele cervicală și lombară.
Cum se restabilește echilibrul neuromuscular
Ortodonția intervine să corecteze ocluziile defectuoase și alinierea dinților, iar aceasta conduce la o funcționare corectă a mușchilor și la corectarea posturii coloanei cervicale, înlăturând astfel durerea și disconfortul.
Cum fiecare om este diferit, identificarea posturii naturale individuale, în funcție de parametrii pe care îi furnizează posturologia, ajută medicul specialist să intervină mult mai precis pentru corectarea deficiențelor apărute prin ocluzia dentară defectuoasă, lipsa unor dinți sau poziționarea mandibulei în raport cu maxilarul superior. Astfel este restabilit echilibrul neuromuscular, îmbunătățindu-se calitatea vieții pacientului.
Pot apărea probleme și atunci când adoptăm pentru o perioadă îndelungată pozițiile impuse de folosirea laptopului sau a telefonului mobil. Pe lângă efectele asupra coloanei, aceste poziții afectează oasele, mușchii și nervii feței. Astfel, în timp vor fi observate probleme de aliniere dentară, chiar și la persoanele care nu au suferit astfel de situații în trecut. Acest lucru se întâmplă pentru că poziția aplecată a corpului timp îndelungat determină o mișcare în față a mandibulei. Schimbarea poziției acesteia atrage după sine o mișcare în compensare a dinților și astfel apar problemele.
Desigur, aceste mișcări se petrec în timp, de aceea este importantă corectarea posturii înainte ca problemele să devină cronice. Soluții simple pentru corectarea posturii la birou sunt: folosirea scaunelor ergonomice, exercițiile zilnice, fragmentarea perioadei de stat pe scaun, prin întinderi și mers prin cameră.