La ce ne ajută școala? Dar la ce ne ajută regulile? Cele mai multe din întrebările pe care le primesc zilnic din partea copiilor, a profesorilor și a părinților au legătură, într-un fel sau altul, cu regulamentul. Uneori, ne “certăm” pe interpretare, alteori, pe zona de implementare.
Sunt și unii mai zeloși, care discută despre cauze, dar, cam de fiecare dată, “factorul comun” este CONSECINȚA imediată. Pare că nimeni nu poate vedea mai departe de bunăstarea de moment, de ce pierde sau câștigă atunci, în urma aplicării regulilor.
Am început recent un exercițiu cu cei mai proaspeți adulți din școală – elevii unei clase a XII-a- și i-am rugat sa răspundă la următoarele șapte întrebări:
- Care este un moment din viața ta în care ai avut succes?
- Cum erai îmbrăcat?
- Cine era cu tine?
- Ce ai gândit?
- Ce ai simțit?
- Cum ai sărbătorit succesul?
- Ce concluzie ai extras despre tine?
Au ieșit în fața clasei și am jucat un joc de tip “Activity”. Cineva din clasă trebuia să ghicească “concluzia” celui din față, listată în notița de pe telefon, redactată în prima parte a exercițiului. Se auzeau tot felul de exclamații de tip: Ah! Acum am înțeles. Oare de ce n-am sărbătorit la momentul ală? Cred că puteam să mă bucur mai mult.
„Ai avut succesul vieții tale?”
A fost surprinzător pentru mine că o clasă, de regulă gălăgioasă și cu răbdare puțină, a intrat într-o stare de analiză matură și preocupare pentru definirea clară și cât mai fidelă cu realitatea lor, a succesului. Unul dintre ei, mai curios de fel, m-a întrebat: „Crezi că ai avut succesul vieții tale până acum?”
Curiozitatea lui cuprindea, în această întrebare, toate fricile de eșec transmise generațional sau experimentate în mod propriu, până la 18 ani. Mai exact, întrebarea era: „Alina, crezi că voi putea avea succes deși…” (completarea ce vine, deși poate conține cam orice nesiguranță gândită vreodată- este a viitorului adult care construiește ca o fortăreață apărarea sa, pentru eventuale eșecuri ulterioare).
Am profitat de moment să mă conectez cu ei și să ajung, cumva, la inima lor, inducându-le ideea de viitor, din perspectiva carierei. Mai exact, doream să le arat cum, prin obiceiuri aparent mici pe care ni le formăm acum, construim comportamentul care ne poate aduce succes în viitor. Mai exact, ei spuneau că un antreprenor câștigă atunci când lucrează și la imaginea lui: Cum se prezintă la o întâlnire? Cât este de serios? Cât este punctual? Cum se îmbracă? Cum vorbește? Toate acestea, construite în timp, ar crea, în viziunea lor, succesul.
Scopul educației, viața sănătoasă și funcțională
Am profitat și am provocat discuția „la ce ne ajută școala?!” Cred că este important să ajungem, ca adulți care avem în grijă copii sau alți adulți, să restructurăm discursurile noastre de la AICI SI ACUM, către MÂINE ȘI VIITOR.
Practic, modul în care ei interiorizează regulile mici și aparent neimportante contribuie la construcția unor adulți de succes. Finalul lecției a fost: „Crezi că, atunci când vei ieși din școală, într-un mod miraculos, toate obiceiurile tale nesănătoase se vor transforma în rutine de succes?” Și i-am lăsat cu întrebarea: „Ce, din ce faci acum, te va ajuta în împlinirea visului tău și ce te poate încurca?”
Cred că suntem prea ancorați, uneori, în procesul didactic de tip aici și acum și uităm că scopul educației NU este testul, ci viața sănătoasă și funcțională a unor adulți care vor pune umărul la dezvoltarea societății noastre, din traficul bucureștean, până la biroul de taxe și impozite.