articol scris de expert

Kinetoterapeut Florin Lixandru: Ce e de făcut când ai un copil cocoșat. Tratamentul cifozei

Florin Lixandru, kinetoterapeut
copil cocoșat
Cel mai frecvent, cifoza apare din cauza poziției greșite la birou și a timpului îndelungat petrecut la computer.

Părinții se plâng frecvent că au un copil cocoșat și e important să caute cât mai repede ajutor pentru remedierea problemei. Deși cifoza poate apărea la orice vârstă, copiii și adolescenții sunt o categorie din ce în ce mai afectată, cauzele fiind în general legate de timpul îndelungat petrecut la birou sau în fața calculatorului, cu gâtul aplecat.

Dacă în cele mai multe cazuri cifoza este una minoră și nu provoacă probleme suplimentare, există și cazuri severe, ce provoacă atât dureri, cât și o deformare evidentă a coloanei. Tratamentul variază în funcție de vârsta pacientului și de gravitatea problemei, însă de cele mai multe ori kinetoterapia se dovedește a fi o metodă eficientă de recuperare.

Ce este cifoza și ce este hipercifoza

Cifoza este curbura fiziologică pe care o găsim la nivelul coloanei toracale în plan sagital (poate fi văzut din lateral) și trebuie să măsoare între 20 și 30 de grade Cobb. Hipercifoza este afecțiunea coloanei vertebrale ce prezintă o curbură în plan sagital mai mare de 30 de grade la nivelul coloanei toracale. În cazul în care această afecțiune nu a apărut în urma unei boli, numim aceste cifoze ca fiind idiopatice (fără cauze cunoscute). De asemenea, o coloană toracală cu un unghi Cobb mai mic de 20 de grade este tot o coloană bolnavă (aplatizare), iar pacienții cu un astfel de diagnostic ar trebui să înceapă terapia.

Hipercifoza la copii

Un copil se poate naște cu hipercifoză sau o poate dezvolta ulterior din cauza unei posturi necorespunzătoare. De asemenea, poate fi provocată de diverse afecțiuni metabolice, neuromusculare sau osoase. Cea mai comună formă este cifoza posturală, apărută atunci când copilul petrece foarte mult timp într-o poziție cocoșată, aplecat în față. Simptomele pot fi diferite de la caz la caz, cel mai des întâlnite fiind:

  • Umerii sunt aduși spre înainte, având și o rotație internă
  • Capul sau/și bazinul sunt anteriorizate (proeminte spre înainte), comparativ cu restul corpului
  • Se evidențiază gibusul (curbura proeminentă) bilateral dintre omoplați când pacientul se apleacă în față

Cum se tratează hipercifoza la copii

Tratamentul pentru hipercifoza la copii depinde de:

  • gradul unghiului Cobb
  • natura hipercifozei (idiopatică/cauze cunoscute: maladie scheuermann, poziție la birou)
  • vârstă
  • starea de sănătate

În funcție de acești factori, tratamentul constă în diverse terapii- cele mai eficiente fiind terapia Schroth sau terapia Vojta- sau corset, acolo unde este necesar și medicul ortoped recomandă. Terapia tridimensională Schroth este dedicată special afecțiunilor coloanei și oferă rezultate remarcabile, în timp ce terapia Vojta este o terapie de stimulare, ce poate ajuta de asemenea în corecția posturilor vicioase! Pot fi folosite separat, dar și împreună în anumite cazuri, cu scopul de a obține rezultate mai bune.

Importanța posturii corecte

În cazuri severe, unde curbura depășește 75 de grade și alte metode nu au funcționat, este posibil să fie nevoie de intervenție chirurgicală pentru corectarea problemei. În cazul în care curbura este între 50 și 70 de grade, în general, cea mai potrivită metodă de terapie este corectarea și menținerea posturii corecte cu ajutorul unui corset ortopedic.

Marea majoritate a cazurilor prezintă o deformare de sub 50 de grade și pot fi tratate cu ajutorul exercițiilor kinetoterapeutice. Pacientul va fi, în primul rând, învățat de către kinetoterapeut care este poziția corectă a coloanei vertebrale.

În prima fază, principalul obiectiv al kinetoterapiei este de a limita evoluția hipercifozei prin echilibrarea tonusului mușchilor ce susțin coloana vertebrală, dar și ai mușchilor din regiunea anterioară a trunchiului. Aceasta prezintă un rol foarte important în menținerea posturii corecte. Al doilea obiectiv este corecția și, în această fază, trebuie crescut tonusul mușchilor extensori ai spatelui și în 90% din cazuri relaxarea pectoralilor.

Hipercifoza la adolescenți

În majoritatea cazurilor, adolescenții din zilele noastre prezintă o afecțiune la nivelul coloanei: hipercifoză/aplatizare. Aceste devieri ale coloanei provin în urma unei musculaturi slab dezvoltate, a consumului de tehnologie și a lipsei de cunoaștere a posturilor corecte.
Eu cred că, în primul rând, adolescenții trebuie învățați cum să stea corect (în bancă, la masă sau când merg).

În al doilea rând, lipsa de activitate are un rol major în apariția hipercifozei, pentru că o musculatură slab dezvoltată oferă posibilitatea coloanei de a devia. De aceea, este nevoie să îi încurajăm să facă mișcare sau poate chiar să practice un sport asistat și ghidat corect.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florin Lixandru
Florin Lixandru este kinetoterapeut, specializat în terapia Vojta și terapia Schroth de recuperare în afecțiunile ortopedice neuro-motorii și certificate în evaluări plantare și postural. În cei 10 ani de experiență a dezvoltat programe personalizate în tratamentul de recuperare, prin combinarea tehnicilor învatațe de-a lungul timpului și certificate prin atestate profesionale. A recuperat 400 de copii cu afecțiuni ortopedice și 200 de prematuri și sugari cu deficiențe neuro-motorii. A tratat și recuperat peste 150 de copii cu pareze cerebrale și afecțiuni neuro-motorii și peste 150 de copii cu scolioze. Florin Lixandru poate fi găsit la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa