articol scris de expert

Pedodont Cristina Tănase: Inhalosedarea la copii. Când e recomandată și cum se face

Dr. Cristina Tanase, stomatolog
inhalosedarea la copii
Procedura îi ajută pe copii să se liniștească și să coopereze cu medicul.

Dacă în urmă cu 20 de ani părinții își duceau copiii la dentist numai atunci când aceștia acuzau dureri de dinți, astăzi, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca prima vizită la stomatolog să se facă la 1 an. Cei mai mulți, însă, privesc acest lucru ca pe o traumă, în ciuda faptului că stomatologia s-a dezvoltat într-atât încât durerea a dispărut aproape complet și există imprimante 3D care îți “printează” dinți în doar câteva minute.

În funcție de prima vizită la dentist depinde relația pe care copilul o va avea cu această ramură a medicinei toată viață. Este important, așadar, să fie un moment plăcut, fără teamă, vindecător.

Uneori, teamă de stomatolog a părinților se transmite involuntar și copiilor, alteori aceștia sunt speriați pur și simplu de ceea ce nu cunosc – un cabinet nou, medic necunoscut. În aceste cazuri, este recomandată inhalosedare. Aceasta are că scop relaxarea copilului în timpul procedurilor medicale, în timp ce nu lasă urme în organism (nu se metabolizează) și nu are efecte pe termen lung.

Ce este inhalosedarea la copii?

Este o metodă de anestezie neinvazivă, o tehnică de sedare conștientă prin care se obține o relaxare a copilului. Acesta rămâne conștient, cooperant și receptiv la indicațiile medicului stomatolog. Inhalosedarea constă în administrarea pe cale respiratorie a unui amestec de oxigen și protoxid de azot (gaz ilariant), cu ajutorul unei măști nazale. Procedura nu exclude o anestezie locoregională, efectul acesteia fiind unul antianxios.

Cum se face inhalosedarea la copii?

Copilul este nevoit să țină masca pe față timp de 9 minute, pentru un efect garantat. Fiind administrat pe cale respiratorie, asigură un plus de confort și liniște copilului. Mai mult decât atât, asigură o comunicare eficientă între acesta și medic, ceea ce duce la un tratament de succes.

Care sunt avantajele inhalosedarii, comparativ cu alte metode?

Părinții aleg această metodă pentru copiii lor deoarece: este sigură, neinvazivă, fără efecte adverse sau contraindicații majore. Deoarece această substanță nu se metabolizează, adică nu se asimilează în organism, nu există efecte generale asupra copilului, iar recuperarea este rapidă.

Când poate copilul să beneficieze de această metodă?

Inhalosedarea, în general, se adresează tuturor pacienților. Totuși, procedura nu este recomandată în cazul copiilor cu vârste foarte mici, care nu înțeleg întreaga procedura medicală și nu vor expira exclusiv pe nas. De asemenea, ar putea exista contraindicații pentru copiii cu probleme respiratorii, cu răceli, nas înfundat și cu nevoi speciale.

Singurul care poate aprecia dacă inhalosedarea este potrivită în cazul copilului tău este medicul stomatolog. Fiind strict legată de teama copilului, aceasta nu are legătură direct cu tipul de tratament. Doar în cazul unor tratamente complexe, cu o durata mult mai mare a ședinței, nu se va administra.

Evaluarea are un rol esențial în prevenirea eventualelor riscuri. Mai mult decât atât, în cazul în care această metodă nu este efectuată cu succes, se poate apela la o anestezie generală, dacă medicul consideră că e necesar.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Cristina Tănase
Dr. Cristina Tănase are 12 ani de experiență în domeniul stomatologiei. În 2010 s-a alăturat echipei Trident, în calitate de expert în pedodonție și sigilare dentară. Dr. Cristina Tănase e îndrăgită și de copii și de părinți. Este mama unei fetițe și, când are timp, se dedică unei alte pasiuni a ei, gătitul. Consideră că sănătatea este singurul lucru din lume pe seama căruia nu ar trebui să glumim.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa