articol scris de expert

Ginecolog Andreas Vythoulkas: Ce presupune stimularea ovariană și care sunt riscurile

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
ce presupune stimularea ovariana
Stimularea ovariană este o procedură medicală care necesită monitorizare atentă.

Una dintre multele piedici ce pot zădărnici apariția unei sarcini este scăderea rezervei ovariene, adică a capacității ovarelor de a produce ovule pentru a fi fertilizate. Pentru noi, specialiștii în infertilitate, importantă este nu doar cantitatea de ovule cât și, deopotrivă, calitatea lor. Practica a demonstrat fără tăgadă faptul că, chiar dacă există ovule într-un număr mare, atâta vreme cât ele sunt anormale și nu pot fi fertilizate, obiectivul – obținerea unei sarcini sănătoase – tot nu poate fi atins. Iar aici poate interveni medicina și medicul, oferindu-i organismului ajutorul de care are nevoie. Iată ce presupune stimularea ovariană!

Avem situații în care, în urma tratamentului de stimulare ovariană pentru inducerea ovulației, au fost obținute sarcini pe cale naturală. Însa, în marea majoritate, stimularea ovariană a reprezentat cea de-a doua etapă a procedurii de fertilizare in vitro și… primul pas către împlinirea visului pacientelor de a deveni mame.

Cum ciclul reproducător natural feminin este incredibil de complex, și stimularea ovariană este, de asemenea, un proces complicat. Și este cinstit să știți, de la început, că un ciclu FIV poate fi destul de stresant, mai ales atunci când îl parcurgeți pentru prima dată. Prima etapă este cea a unor ample teste de fertilitate care includ analize de sânge care arată nivelurile de bază ale hormonilor din corpul dumneavoastră și care ne permit nouă, medicilor, să vă recomandăm un tratament personalizat.

Ce presupune stimularea ovariană

Stimularea ovariană – cea de-a doua etapă – are ca scop recoltarea a cât mai multe ovocite mature din ovare. Cu cât mai multe, cu atât mai mari șanse ca unul dintre ele să fie fertilizat și, implantat în uter, să devină bebelușul așteptat.

Stimularea ovariană constă în administrarea unor anumite medicamente sau a unor combinații de medicamente, în cadrul unei scheme – așa cum am afirmat – personalizate pentru fiecare pacientă în parte. Acest lucru presupune injectarea de substanțe timp de 8-14 zile, care să determine ovarele să producă mai multe ovocite. Această fază va dura mai mult dacă foliculii se dezvoltă mai lent.

Monitorizarea în timpul stimulării ovariene

În timpul tratamentului, pacienta este monitorizată prin ecografii transvaginale și teste de sânge, prin dozări hormonale (estradiol și progesteron) pentru a se putea evalua în timp real răspunsul organismului și a se ști cu precizie care este numărul și etapa de dezvoltare a foliculilor. Aceste informații sunt importante pentru că în funcție de evoluția lor va fi stabilit momentul în care se va face recoltarea de ovocite ce vor fi utilizate în tehnica de reproducere umană asistată.

Trebuie reținut și avut în vedere faptul că fiecare femeie poate răspunde diferit la acest tratament. Nu toate organismele sunt la fel, și nu se poate vorbi în acest caz de un tratament standard. Uneori, este necesară ajustarea tratamentului, iar hormonii reglați zi de zi pentru a asigura o stimulare suficientă și eficientă, dar și pentru a reduce riscul sindromului de hiperstimulare ovariană.

Ce efecte adverse are stimularea ovariană

Luați în calcul și faptul că acest tratament provoacă modificări hormonale și este un factor de stres, având în vedere speranțele puse în el. Așa că așteptați-vă la frecvente și bruște schimbări de dispoziție. La fel cum trebuie să fiți pregătite și pentru eventuale efecte secundare precum sensibilitatea sânilor, mărirea lor sau posibile erupții cutanate în cazul în care tratamentul hormonal este injectabil.
În caz de hiperstimulare ovariană, simptomele sunt „zgomotoase” și includ ovare mărite, dureri abdominale și o acută senzație de balonare. În această situație va trebui să luați imediat legătura cu medicul dumneavoastră, care va stabili conduita terapeutică ce se impune într-un astfel de caz.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa