articol scris de expert

Experții TDM: Genunchi în X și genunchi în paranteze la copii. De ce apar și cum se tratează

Dr. Valentina Contanu, medic ortopedie pediatrică
genunchi în X
În mod normal, aceste afecțiuni nu ar trebui să mai existe după vârsta de 4 ani.

Genunchi în X și genunchi în paranteze la copii, adică genu varum și genu valgum, reprezintă deviații ale axului genunchiului în plan frontal (văzut din față). Genu varum este foarte des întâlnit la copiii cu vârste de maximum un an și jumatate, bebelușii având femurul și tibia curbate în mod natural. Apoi, după vârsta de 2 ani, axul oaselor tinde să apară în direcția opusă, majoritatea copiilor dezvoltând genu valgum.

Deși este o deformare normală, poate atinge și valori patologice atunci când intervin anumiți factori interni sau externi și când este depășită vârsta naturală pentru aceste  deformări (2 ani pentru genul varum și 4 ani pentru genul valg). Din acest motiv, este foarte importantă depistarea cât mai rapidă a acestor situații, pentru a se putea începe cât mai repede tratamentul acestora.

Genunchi în X (genu varum) la copii

Din cauza poziției intrauterine (cel mai frecvent bebelușul stă cu picioarele încrucișate în burtică), se formează o incurbare a tibiilor în formă de paranteze. La vârsta de nou-născut și sugar, oasele bebelușului sunt extrem de flexibile și, odată cu creșterea în lungime a oaselor, se va produce în mod natural revenirea la forma normală, dreaptă.

Mai mult, la momentul ridicării în picioare, de cele mai multe ori oasele sunt deja întărite,  în jurul vârstei de 9-10 luni. În toată această perioadă de remodelare a oaselor gambei (tibie), aportul de Vitamina D este absolut necesar pentru parcurgerea etapelor normale de dezvoltare osoasă.

Cum și când se corectează genu varum la copii

De asemenea, din cauza faptului că în ziua de azi copiii stau în picioare mai devreme de 8 luni, chiar și de la 6 luni, fie spontan, fie stimulați de părinți, apare o incurbare mai accentuată (patologică), deoarece oasele nu au apucat să se modeleze și să se întărească.

Deși în cele mai multe situații genu varum se corectează de la sine până la vârsta de 3-4 ani, în unele cazuri, picioarele continuă să fie curbate spre interior după această vârstă. Dacă nu se observă această îndreptare a picioarelor sau apare o asimetrie între ele, este recomandată vizita la medicul ortoped pediatru. Acesta va efectua o radiografie pentru a identifica o posibilă cauză.

Există doua cauze principale ce pot determina neindreptarea de la sine a picioarelor:
• Boala Blount – o tulburare a creșterii ce se manifestă prin creșterea spre interior a tibiei. Se rezolvă prin intervenții chirurgicală și/sau prin purtarea unei orteze.
Rahitismul – o boală osoasă ce apare în general din cauza lipsei de Vitamina D și Calciu. Se rezolvă prin adăugarea acestor elemente în dietă.

Cum se diagnostichează genu varum și ce de făcut când copilul are geunchi în X

Diagnosticul se va efectua prin măsurători clinice și, în anumite cazuri, când există suspiciuni pentru maladia Blunt, se va efectua și o radiografie de membre inferioare care pune diagnosticul de certitudine. În cazul deformărilor de genunchi de natură rahitică, se va efectua un set de analize care să releve statusul osos (analiza echilibrului fosfo-calcic).

Genu varum și genu valgum la copii.

Cum se tratează genu varum

Ganul varum, în mod natural, este menit să se corecteze de la sine, făra vreo intervenție internă (medicație) sau externă (kinetoterapie). În situațiile în care deformarea genunchilor în paranteze este foarte accentuată sau vârsta copilului a depășit 2 ani și nu se vede tendința de corecție spontană, se aplică tratamentul extern, care constă în kinetoterapie plus/minus orteză de corecție în timpul nopții și asociat cu tratamentul intern (suplimente de Calciu și Vitamina D3).

În cele mai multe cazuri, corecția este obtinuta total in aproximativ 6-8 luni, maxim 1 an. Rareori se ajunge la interventie chirurgicala mai ales in cazul maladiei Bount,, descoperita tardiv.

Genu valgum la copii

După vârsta de 2-3 ani, genunchii majorității copiilor ajung să fie orientați spre interior (se intersectează în X), după o perioadă de câteva luni iîn care au fost drepți. Acest fenomen apare la aproximativ 3 copii din 4 și, în marea majoritate a cazurilor, se corectează de la sine pe masură ce copilul crește, devenind insesizabil până la vârsta de 7-8 ani.

Genu valgum poate apărea însă și la adolescenți din motive precum o infecție sau o accidentare la picior, lipsa severă de Vitamina D și Calciu, obezitate sau artrită la genunchi. Deși nu există măsuri de prevenire, efectele pot fi minimizate prin terapie fizică și exerciții specifice.

Dacă problema persistă până la vârsta maturității, sunt posibile și alte simptome, în afară de deviația axului. Acestea pot fi dureri la nivelul genunchilor, încheieturi imobile sau instablitate de genunchi, deviații ale gleznelor în valg și deviații ale posturii coloanei vertebrale.

Cum se tratează genu valgum la copii

Tratamentul pentru genu valgum depinde în mare măsură de cauza și de severitatea simptomelor. Primul pas este de a se elimina factorul determinant, ce poate fi lipsa de Vitamina D sau de Calciu, dar și scăderea în greutate, acolo unde este cazul. Urmează apoi exercițiile fizice specifice și purtarea unor susținători plantari (talonete) pentru ridicarea marginii interne a piciorului și redresarea inclinării gleznelor sau orteza de genunchi pentru corecția axului genunchiului și in cazurile extreme, când distanța cu genunchii apropiați depășește 10-11 cm.

Dacă etapa de recuperare și ortezele nu își fac efectul și deviația se agravează, se recomandă intervenția chirurgicală, când unghiul genunchiului depașește 20 de grade.

Dr. Valentina Conțanu, medic specialist ortopedie pediatrică
Dr. Valentina Conțanu este medic specialist ortopedie pediatrică.

Dr. Valentina Contanu este medic specialist Ortpedie Pediatrică, cu competențe în Ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold. Are experiență medicală de 20 de ani în domeniu și este promotorul utilizării la scară largă în maternități a ecografiei de șold. A obținut un atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (sub îndrumarea Prof. Graf din Austria) în 2006. Deține atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin și unul de analiză posturală. A tratat aproximativ 13.000 de copii, 50 de luxații de șold și peste 250 de displazii de șold. A participat la 120 de intervenții chirurgicale, dar a tratat și non-invaziv peste 100 de copii cu picior Varus Equin congenital, prin tehnica PONSETI. Dr. Valentina Contanu poate fi găsită la Centrul Phoenix.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa