articol scris de expert

Experții TDM, ortoped Valentina Contanu: „Recomand mamelor să vină cu copilul la control ortopedic când le spune intuiția să o facă”

Dr. Valentina Contanu, medic ortopedie pediatrică
Dr. Valentina Conțanu, medic specialist ortopedie pediatrică
Dr. Valentina Conțanu este medic specialist ortopedie pediatrică.

Sistemul musculo-scheletic al copiilor și adolescenților este diferit față de cel al adulților, prin urmare afecțiunile acestor zone au nevoie de o abordare diferită. Particularitățile unui organism în plină creștere fac că problemele apărute la mușchi și oase, fie că acestea sunt accidentări, infecții sau probleme congenitale, să necesite o abordare diferită în comparație cu adulții. Specialiștii cei mai potriviți pentru evaluarea și tratarea afecțiunilor legate de oase, mușchi și încheieturi la persoanele aflate în plină creștere, începând cu nașterea și până târziu în adolescență, sunt medicii ortopezi.

Copiii au de asemenea un stil de viață complet diferit față de majoritatea adulților, jocurile zilnice expunându-i la riscul unei accidentări din cauza repetatelor sărituri, cățărări și reprize de alergat. Marea majoritatea a acestor accidentări sunt minore, acestea vindecându-se de la sine. Existe însă și situații de accidentări mai serioase, când vizita la medicul ortoped este necesară pentru o dezvoltare normală a copilului.

Principalele probleme ce necesită o vizită la ortoped

Accidentările – Oasele și încheieturile aflate în plină creștere prezintă un risc sporit de accidentări de tot felul, de la luxații sau dislocări, până la fracturi ale oaselor. Viața mult mai activă a copiilor contribuie de asemenea la aceste riscuri. Aceștia au însă, din fericire, oase și încheieturi mult mai flexibile decât cele ale adulților, acest fapt reducând riscul unei accidentări serioase, în același timp asigurând faptul că dacă o problemă este tratată la timp, dezvoltarea respectivului copil se va relua în mod perfect normal. Este absolut necesară vizita la medicul ortoped dacă copilul se deplasează cu dificultate și acuză dureri mari.

Afecțiunile congenitale – Sistemul musculo-scheletic al copiilor nu poate fi afectat doar de accidentări, ci și de afecțiuni congenitale ce au potențialul de a le afecta semnificativ mobilitatea. Deși multe din aceste probleme trec de la sine odată cu înaintarea în vârstă, unele dintre acestea necesită tratament specializat. Cele mai răspândite dintre acestea sunt:

  • Piciorul strâmb congenital – se manifestă printr-o răsucire interioară a piciorului, acesta având vârful orientat în jos. Este printre cele mai răspândite probleme ale sistemului locomotor.
  • Displazia de sold – se manifestă printr-o articulație a soldului anormal dezvoltată și apare la aproximativ 1 nou-născut din 1000.
  • Condrodistrofia – dezvoltarea necorespunzătoare a picioarelor.

Depistate la timp, marea majoritate a afecțiunilor congenitale pot fi rezolvate de către medicul ortoped.

Afecțiunile neurologice – Deformările musculare ce apar la copii în urma unor afecțiuni de natură neurologică necesită în general tratament pe o perioada îndelungată. Anomaliile structurale sunt corectate prin intervenții chirurgicale în zonele afectate, dezvoltarea ulterioară a copilului fiind ajutată printr-un program strict de fizioterapie în perioada de după operație. Fiecare caz are propriile particularități, expertiza medicului ortoped fiind esențială pentru abordarea celei mai eficiente strategii.

Principalele afecțiuni ortopedice în funcție de vârsta copilului

În ceea ce privește dezvoltarea musculo-scheletală a copilului, există anumiți indicatori care trebuie urmăriți la fiecare etapă de vârstă. De exemplu, am avut un caz cu genunchii în paranteze care, din păcate, a ajuns la medic mai târziu, din cauza faptului că toate persoanele din jurul mamei i-au spus că copilul va crește și problema se va corecta de la sine.

Din păcate, genunchii în paranteze pot fi considerați o normalitate până la 1 an și jumătate. După această vârstă, genunchii se îndreaptă spre formă de x, iar toate aceste modificări sunt fiziologice.

La nou-născuți – principalele probleme ortopedice ce pot fi depistate de către medicul ortoped sunt torticolisul muscular congenital, fractură obstretricală de claviculă, displazia de dezvoltare la sold, paralizia obstretricală de plex brahial sau diverse malformații sau poziții necorespunzătoare ale piciorului.

La preșcolari – cele mai des întâlnite probleme ortopedice sunt deformări de genunchi, un mers anormal, picior plat, inflamații ale șoldului că rezultat al unor viroze, boala Perthes sau dureri tipice creșterii.

La pre-adolescenți și adolescenți – cea mai răspândită afecțiune este deformarea coloanei vertebrale, manifestată prin scolioză. Marea majoritate a acestora apar între 8 și 12 ani, însă pot fi vindecate complet prin aplicarea unui tratament corespunzător.

În cazul copilului de care va spuneam mai sus, a fost adus la mine la aproape 2 ani cu acest aspect. Analizele pe care le-am indicat au arată un deficit semnificativ de vitamina D, ceea ce a necesitat recomandarea unui supliment de vitamina D3 și calciu, asociat cu kinetoterapia, pentru îmbunătățirea echilibrului muscular ce determina corecția poziției vicioase. Dacă ar fi venit mai devreme, poate imediat după un an și jumătate, schema de tratament ar fi fost mai simplă, iar corecția s-ar fi produs mai repede.

De aceea, le recomand tuturor mamelor să vină cu copilul la control ortopedic atunci când intuiția le spune să o facă, chiar dacă toți cei din jur le spun că se rezolva de la sine!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Valentina Contanu
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold. Are experiență medicală de 20 de ani în domeniu și este promotorul utilizării la scară largă în maternități a ecografiei de șold. A obținut un atestat internațional în ecografia de șold la nou-născut (sub îndrumarea Prof. Graf din Austria) în 2006. Deține atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin și unul de analiză posturală. A tratat aproximativ 13.000 de copii, 50 de luxații de șold și peste 250 de displazii de șold. A participat la 120 de intervenții chirurgicale, dar a tratat și non-invaziv peste 100 de copii cu picior Varus Equin congenital, prin tehnica PONSETI. Dr. Valentina Conțanu poate fi găsită la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa