articol scris de expert

Experții TDM, Kinetoterapeut Florin Lixandru: ”Terapia Vojta, cea mai eficientă pentru recuperarea prematurilor”

Florin Lixandru, kinetoterapeut
Kinetoterapeutul Florin Lixandru
Kinetoterapeutul Florin Lixandru este specializat în terapia Voyta pentru prematuri.

Tehnică dezvoltată inițial de către medicul neurolog pediatru Vaclav Vojta între anii ’50 și ’70, terapia Vojta a început ca un principiu, dar s-a dezvoltat într-o formă foarte eficientă de terapie pentru diverse afecțiuni locomotorii, în special la bebelușii prematuri. Aceasta constă într-un tratament neuromuscular dinamic, bazat pe principiile locomoției reflexe, și este concepută pentru a trata pacienți cu afecțiuni ale sistemului nervos central și ale sistemului musculo-scheletal.

În anii în care a cercetat și investigat diverse metode de tratament pentru copii cu afecțiuni neurologice, profesorul Vojta a dezvoltat o metodă specifică atât pentru diagnosticarea cât și pentru tratarea problemelor locomotorii. Deși metodele sunt folosite la scară largă și de către adulți, principala calitate a terapiei Vojta constă în tratarea copiilor, în special cei născuți prematur, ce au o predispoziție în a dezvolta probleme neurologice în primii doi ani de viață.

Locomoția reflexă și tiparele de mișcare

Locomoția reflexă nu este legată de reflexele propriu-zise, ci de relația dintre diverse puncte specifice ce sunt stimulate pe parcursul terapiei și de tiparele de mișcare ce rezultă din această stimulare. Datorită receptorilor nervoși din zonele stimulate, aceștia declanșează o serie de reacții involuntare de mișcare atunci când sunt corect activați.

Aceste reacții variază de la mișcarea întregului corp la activarea doar a unei grupe musculare. Factorii ce influențează această variație țin de în primul rând de integritatea creierului și a mușchiului, de vârsta acestuia, precum și de starea generală de sănătate. Câteodată, aceste reacții sunt atât de subtile încât nu pot fi observate decât de către un specialist în terapia Vojta sau de către un fizioterapeut familiar cu aceste tehnici.

Cum se face terapia Vojta

Reacțiile se manifestă în tipare de mișcare foarte similare cu cele dezvoltate încă de la naștere: rostogolirea, târârea, patrupedie, și, în final, mersul efectiv. Aceste tipare sunt adânc înrădăcinate în sistemul nostru nervos și sunt prezente la absolut toate persoanele, indiferent de vârstă, sex sau stare de sănătate.

Terapia Vojta se concentrează pe stimularea directă și repetată a acestor căi neuromotorii, prin punctele specifice și prin plasarea pacientului în diverse poziții (pe spate, pe lateral sau întins pe burtă), pentru a reactiva conexiunea funcțională între sistemul nervos și mușchii necesari pentru a iniția diversele mișcări.

Beneficiile terapiei Vojta

Terapia Vojta se folosește pentru un număr mare de afecțiuni, de la probleme neurologice ce au repercusiuni asupra funcției locomotorii a pacientului, la probleme de natură ortopedică (devieri ale coloanei, devieri ale picioarelor sau vicii de postură). La adulți, se folosește deseori ca o terapie preventivă, menită să creeze obiceiuri sănătoase de mișcare, prevenind viitoare probleme posturale.

La copii este esențială începerea terapiei Vojta cât mai devreme acolo unde este nevoie, fiindcă nou-născutul nu are încă dezvoltate tiparele greșite, fiind astfel mult mai maleabil. Aplicată corect și la timp, terapia va funcționa mai rapid și cu mai mult succes la astfel de vârste foarte fragede. Dată fiind predispoziția copiilor născuți prematur pentru dezvoltarea de afecțiuni neurologice în primele luni de viață, terapia Vojta este absolut esențială pentru ca aceștia să își dezvolte niște tipare de mișcare sănătoase, maximizând astfel șansa că aceștia să aibă în continuare o viață normală.

Părinții trebuie să continue terapia și acasă

Un factor extrem de important în succesul terapiei Vojta în cazul copiilor cu afecțiuni neurologice sau motorii în primele luni de viață este repetiția. Altfel zis, părinții trebuie educați să facă exercițiile acasă alături de copil, atât în mod corect cât și regulat.

De exemplu, în urmă cu 4 luni, am preluat o pacientă micuța, în vârstă de o lună, diagnosticată cu luxație de sold, cu plagiocefalie posturală și cu elongație de plex brahial, câteva afecțiuni serioase, destul de greu de recuperat. Am început terapia Vojta și, cu ajutorul tratamentului ortopedic pentru luxația de sold, am ajuns la normalizare atât din punct de vedere ortopedic cât și neuro-motor.

Rata succesului a fost mare în acest caz și datorită faptului că mama a făcut echipa bună cu mine și a continuat exercițiile corect acasă. Acum, bebelușul are 5 luni, s-a recuperat foarte bine și a început etapa de rostogolire pe burtică. Acum e pregătită pentru următoarea etapă de dezvoltare.

Revenind la chestiunile medicale, aș vrea să va mai spun că pe lângă efectele pozitive asupra sistemului nervos central și a funcțiilor motorii, terapia Vojta aduce beneficii și în ceea ce privește sistemul nervos vegetativ, ducând la o respirație și o circulație a sângelui îmbunătățite, dar și la o mai bună funcționare a organelor. Din aceste motive, terapia Vojta se mai folosește și în rezolvarea problemelor de înghițire, respirare sau mestecare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florin Lixandru
Florin Lixandru este kinetoterapeut, specializat în terapia Vojta și terapia Schroth de recuperare în afecțiunile ortopedice neuro-motorii și certificate în evaluări plantare și postural. În cei 10 ani de experiență a dezvoltat programe personalizate în tratamentul de recuperare, prin combinarea tehnicilor învatațe de-a lungul timpului și certificate prin atestate profesionale. A recuperat 400 de copii cu afecțiuni ortopedice și 200 de prematuri și sugari cu deficiențe neuro-motorii. A tratat și recuperat peste 150 de copii cu pareze cerebrale și afecțiuni neuro-motorii și peste 150 de copii cu scolioze. Florin Lixandru poate fi găsit la Centrul Phoenix.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa