articol scris de expert

Experții TDM, Oana Moraru: De ce sunt copiii obraznici, opoziționiști, introvertiți, plângăcioși

Oana Moraru, expert în educație

  Înainte de a fi responsabil de conținutul disciplinei, de acuratețea lui, de planificarea lui, de transmiterea și exersarea lui, de aprofundarea și transferul cunoștințelor, un profesor este RESPONSABIL de ENERGIA pe care o proiectează ca om și pe care o aduce în clasă.

  Copiii au încă emisfera dreaptă a creierului extrem de activă și eficientă în scanarea și interpretarea dincolo de cuvinte a stării emoționale, a puterii fiecărui om de a dărui energie celuilalt sau de a-l suge de vitalitate (prin judecăți, deconectare, puneri la punct, frică etc.)

  Prin urmare, profesorii, ca orice altă ființă umană, se împart în două categorii: cei care umplu un copil și cei care iau de la copii: putere, vitalitate, încredere în sine. Fiecare om pe lumea asta are un fel de recipient, de container interior în care unul sau altul pune energie sau soarbe din ea. Copiii n-au sisteme de apărare. Au doar mecanisme de adaptare față de cei care îi devitalizează: sunt obraznici, opoziționiști, nepăsători, introvertiți, plângăcioși etc.

  Pe copii, nu cuvintele îi învață, ci starea omului din fața lor

  În devenirea sinelui sau a ideii despre cine suntem fiecare, aceasta invizibilă energie, perfect procesată de emisfera noastră dreaptă, e fundamentul stării de bine sau de panică a amigdalei – acel centru de comandă a emoției care susține gândirea de calitate, inteligența, cogniția înaltă. Pedagogia ar trebui să înceapă cu lecția 1. NU despre ce facem în clasă, ci despre cine SUNTEM în clasă.

  Pe copii, nu cuvintele îi învață, ci starea omului care produce cuvintele. Cred că va veni o vreme când omenirea o să realizeze de ce au intrat școlile în criză, de ce avem atâți copii dezangajați, agitați și neatenți. Aceasta este o generație care aude două mesaje contradictorii și simultane: una spun părinții și dascălii lor, alta este și simte o mare parte dintre acești adulți. Semnale mixte, unul împotriva celuilalt. De ce ar fi copiii bine!?

  Cred că ăsta e motto-ul pentru copiii noștri: Fiecare adult e răspunzător pentru ENERGIA pe care o aduce lângă copiii lui.

  Îți recomandăm și

  Oana Moraru
  Oana Moraru este profesor, consultant educațional și fondator al Școlii Helikon. Susține conferințe pe teme de educație, organizează ateliere de evaluare pentru preșcolari și școlari, precum și cursuri de formare pentru cadrele didactice. Detalii despre Oana Moraru și acțiunile ei găsiți pe https://www.voceaparintilor.ro

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa