articol scris de expert

Educația în pandemie. Oana Moraru: ”Nu are nimeni curaj să-i ia de guler pe profesorii aceștia, care sunt modele pentru copiii noștri”

Oana Moraru, expert în educație
educația în pandemie
Până acum, nu i-am văzut niciodată pe profesori atât de preocupați de inechitatea în învățare.

Am văzut mari oficiali în educație care, cât timp n-a zis ministra nimic, au susținut sus și tare că decât să facem o treabă proastă cu predarea online, mai bine n-o facem deloc.

Mii de like-uri au luat domnii și doamnele care și-au tot dat dreptate, cu mentalitatea specifică funcționarului la stat, de la colegii lor bucuroși că atât timp cât nu e nimic reglementat pot sta cuminți în vacanță, acasă.

De ieri tot aceiași domni și doamne care cereau reglementare, sunt la fel de bășicați că dacă nu au fost învățați să facă predare online, cum să o facă ei acum? De ce s-a reglementat ceva ce nu știm cum se face? De ce să învățăm pe timpul nostru – au zis unii!?

Până la Covidel, nu i-am văzut așa preocupați de inechitate în învățare

Ne cramponăm de reglementare ca și cum e de la sine înțeles că până acum învățarea la clasă era bine reglementată, monitorizată și măsurată. Ca și cum ce făceam până acum la clasă era atât de bine că poate fi stricat dacă ne apucăm să îi contactăm online cu câteva idei de lucru și preocupare minimală a minții.

Mai mult, tot de ieri, profesorii noștri sunt superpreocupați de inechitatea socială, superîngrijorați că nu toți copiii au șanse egale la învățare, pentru că n-au calculatoare.

Până a venit Covidel, nu am văzut în viața mea atâtea valuri de dascăli îngrijorați de inechitate în învățare. Nu i-am văzut discutând aprins despre cum pot fi ajutați unii și alții, despre tehnici, măsuri, intervenții pedagogice, proiecte de lecție pentru tratare diferențiată etc.

Au avut toată libertatea din lume să facă orice tip de activitate cu copiii

E an electoral și n-are nimeni curaj să îi ia de guler serios pe oamenii ăștia care sunt modele pentru copiii noștri! Și-a luat Ministra ieri zeci de mii de înjurături de la ei doar pentru că a îndrăznit să îi pună la treabă! Din păcate, partidele se gândesc la costuri de popularitate și mesajul către catedre va fi mereu unul voalat și protector! Chiar cu costul protejării unor mentalități grosolane, imorale și distructive!

Când nu era nimic reglementat, oamenii ăștia au avut toată libertatea din lume să facă pentru copiii de la clasă orice tip de activitate, propunere, discuție, inspirație, dezbatere etc.
Acum cànd e obligatoriu, le e teamă că intervenția lor insuficient de profesională și instruită va strica monumentala construcție pe care au ridicat-o deja la clasă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Oana Moraru
Oana Moraru este profesor, consultant educațional și fondator al Școlii Helikon. Susține conferințe pe teme de educație, organizează ateliere de evaluare pentru preșcolari și școlari, precum și cursuri de formare pentru cadrele didactice. Detalii despre Oana Moraru și acțiunile ei găsiți pe https://www.voceaparintilor.ro

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa