articol scris de expert

Experții TDM, dr. Mihaela Leventer: „Dermatita atopică pornește de la curățenia exagerată”

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog

De cum ajunge acasă de la maternitate, bebelușul este spălat și îngrijit cu dragoste și grijă de părinți. Am întâlnit mămici care aduc cu ele la consultație o aleză ca să așeze copilul pe ea, după consult îl schimbă, șterg cu dezinfectant suzeta și sunt atente pe ce atinge copilul, pe bună dreptate. Îmi marturisesc că și acasă este totul “lună” și totuși copilul face cojițe si pete roz- uscate care par să-l mănânce. Asa începe “atopia” sau “eczema/ dermita/ dermatita atopica”. Unde este greșeala? – se întreabă mamele.

Răspunsul este în utilizarea excesivă a produselor de spălare – de la detergent la săpunul pentru baie, șampon și în general cosmetice pentru copii, produse care au potențial alergen. Există game cosmetice special destinate fetițelor, de obicei colorate în roz, sau bleu deschis destinate băieților, parfumate, încât să-ți facă plăcere să le folosești.

Dermatita atopică pornește de la curățenia exagerată. Folosiți săpun doar 1-2 ori pe săptămână

De la curațenia exagerată pornește agresiunea asupra unui tegument imatur cu un sistem de apărare incomplet dezvoltat. Urme fine de detergent de pe hăinuțe, uneori coloranți vestimentari, parfumul de lenjerie deteriorează filmul hidro-lipidic natural al pielii și celulele pierd coeziunea, adică cimentul intercelular. Spălarea bebelușului se poate face zilnic dar într-o apă decalcificată.

Pe timpuri apa era fiartă și răcită ca să depună pe pereții recipientului calcarul. Azi nu mai este necesara aceasta corvoadă dacă se adaugp în cădiță “ulei/ cremă fluidă de baie”, un produs care face apa mai emolientă. Nu este absolut necesar să folosiți la baia bebelusului șampon sau săpun, doar de 1-2 ori pe săptămână, în rest poate fi clătit cu această apă. Până la urmă doar zona genitală trebuie spălata și unsă imediat în pliuri cu un unguent zincat.

Dermatita atopică pornește de la curățenia exagerată. Nu uitați copilul în baie! Lipeziți hainele copilului suplimentar

Copilul se poate juca în apă dar nu trebuie uitat in baie. Imediat după, trebuie uns și masat pe tot corpul cu o cremă de corp, cele mai bune sunt cele pentru piele atopică. Aceste produse achiziționate din farmacie sunt testate și conțin ingrediente non-alergene. Nu au parfum și coloranti iar textura lor permite refacerea filmului lipidic protector.

Dacă micuțul are deja semnele dermatitei atopice ar fi bine să fie uns de două ori pe zi, dimineața și seara și ori de câte ori iese afară pe suprafețele expuse aerului rece. Hăinuțele copilului trebuie limpezite suplimentar și spălate cu produse pentru piele sensibilă, ca de exemplu fulgi de săpun alb. Prin aceste măsuri scade riscul de agresare asupra pielii, atopia fiind generată de un potențial alergic moștenit de la unul dintre părinți dar și de agresiunea chimiei cosmetice asupra pielii bebelusului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Mihaela Leventer
Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dermatologi din România. A deschis primul cabinet privat de dermatologie în 1996. De atunci numărul pacienților consultați și tratați a crescut exponențial. Pacienții multumiți au adus alți pacienți indiferent de locul în care dr. Mihaela Leventer și echipa au lucrat. La un număr mare de pacienți a fost nevoie de specialiști dermatologi noi. Așa s-a ajuns la echipa actuală care numără 6 medici. Fiecare medic dermatolog din echipă a ales o nișă profesională în care să exceleze, iar dr. Mihaela Leventer i-a incurajat și ajutat să se perfecționeze. Dr Leventer Centre are un departament de chirurgie Mohs, care a ajutat la rezolvarea a peste 250 de cazuri complexe operate. De asemenea, centrul deține o unitate de histopatologie, una de fizioterapie cutanată, un departamant de lasere și aparate terapeutice nonlaser, două săli de operație complet utilate și un mic staționar.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa