articol scris de expert

Experții TDM, dr. Manuela Lupașcu: Ce trebuie să facă o femeie pentru a nu avea probleme cu dinții în timpul sarcinii?

Dr. Manuela Lupascu, stomatolog
manuela lupascu

Sănătatea orală ar trebui să fie o preocupare constantă, nu doar atunci când există motive de îngrijorare sau când diverse probleme necesită rezolvare. Respectarea unui program de îngrijire zilnic și efectuarea controalelor regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru a ne păstra dinții în timpul sarcinii sănătoși cât mai mult timp.

Perioada sarcinii este una deosebită în viața unei femei, din mai multe puncte de vedere. Organismul trece prin mai multe schimbări pentru a se adapta la formarea bebelușului. Astfel și sănătatea orală este influențată și necesită o atenție sporită. Cele mai frecvente probleme care pot apărea sunt sensibilitatea dentară, inflamarea gingiilor și dezvoltarea cariilor. Tocmai de aceea pregătirea înainte de sarcină este extrem de importantă. Se recomandă un examen clinic și radiologic, astfel încât să poată fi tratate eventualele afecțiuni depistate. O dantură sănătoasă contribuie la creșterea confortului pacientei, ținând cont și de faptul că ea se află într-un proces continuu de transformare.

Modificările hormonale din timpul sarcinii, mai exact creșterea nivelului de progesteron și estrogen din organism, determină accelerarea fluxului sangvin. Acest efect se răsfrânge și asupra cavității orale. Apare așa numita gingivită de sarcină. Gingiile devin foarte moi și sensibile, se umflă și sângerează la periaj. În plus, pH-ul gurii suferă modificări, factor ce favorizează înmulțirea bacteriilor și depunerea rapidă a plăcii dentare pe suprafețele dinților.

De ce se strică dinții în timpul sarcinii?

Hormonii de sarcină și presiunea abdominală slăbesc inelul de mușchi care menține alimentele în interiorul stomacului. Refluxul gastric (regurgitarea alimentelor și a băuturilor) sau vărsăturile asociate cu grețurile de dimineață pot acoperi dinții cu acizi puternici din stomac. Refluxul repetat și vărsăturile pot deteriora smalțul dinților și pot crește riscul de degradare al acestora. În astfel de situații se recomandă a se clăti foarte bine cu gura cu apă și nu periajul imediat al danturii.

Din fericire, majoritatea problemelor care pot apărea la nivelul cavității bucale pot fi rezolvate cu ajutorul unei igiene orale riguroase și cu vizite periodice la medicul stomatolog. Ca tratamente profilactice sunt recomandate detartrajele și periajele profesionale. Este esențial ca pacientele însărcinate să adopte un program de îngrijire a dinților zilnic, pentru a-și menține un nivel ridicat de confort. Folosirea aței dentare, a dușului bucal şi a apei de gură reduc inflamația. Periajul trebuie efectuat dimineața și seara, timp de 2-3 minute. Curățarea interdentară este și ea importantă deoarece reușește să îndepărteze resturile alimentare și placa bacteriană cu mai multă precizie decât periuța de dinți, prevenind astfel apariția tartrului. O singură sesiune de curățare interdentară pe zi este suficientă, doar că trebuie făcută cu multă atenție. În completarea lor, se adaugă folosirea dușului bucal. Este un dispozitiv care eliberează un jet puternic de apă către dinți și gingii. Elimină resturile alimentare iar jetul de apă acționează în zonele în care periuța și ața dentară nu pot pătrunde, contribuind astfel la o menținere optimă a sănătății orale.

Este mai ușor să previi decât să tratezi. De aceea, este foarte important ca înainte de a rămâne însărcinate, pacientele să-și verifice starea de sănătate a dinților la un control de specialitate. În acest fel, pot fi preîntâmpinate problemele dentare ce pot apărea pe durata celor nouă luni, cu atât mai mult cu cât sunt contraindicate efectuarea radiografiilor dentare. În timpul sarcinii este bine să evităm anesteziile și tratamentele cu antibiotice. Totuși, trebuie știut că ele nu sunt interzise (mai ales în al doilea trimestru de sarcină). Se pot face anestezii cu acordul medicului ginecolog care monitorizează sarcina.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Manuela Lupascu
Dr. Manuela Lupascu, din cadrul LLL Dental, este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti - Facultatea de Stomatologie, ale carei cursuri le-a urmat intre anii 1988-1993. Este spcialistă în implantologie și estetică dentară.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa