Din 18 veri cu copiii lângă tine, câte ai consumat frustându-te că nu ai vacanța perfectă?

Prof. Alina Cristiana Dumitrache
Vacanța perfectă e o iluzie. Perfecțiunea vine din puterea de a vă bucura că sunteți împreună. FOTO: Shutterstock

Circulă acum un meme, un interviu preluat la finele unei lupte de MMA secțiunea feminină, care, în ciuda rănilor vizibile de la nivelul feței, transmite următorul mesaj: A fost extraordinar, ne-am simțit foarte bine pe teren, totul e perfect! Iar în descrierea clipului, apare explicația: Mamele, după concediul cu copiii.

Întrucât vacanța pare a fi un subiect fierbinte al verii, las mai jos câteva tips and tricks pentru a crea amintiri de neuitat pentru fiecare participant la vacanță.

Înlocuiește termenul de concediu cu cel de vacanță

Pare că eticheta concediu generează frustrarea unor așteptări nerealiste a barmanului care te servește la șezlong și a liniștii prelungite de valurile mării care se sparg în stâncile numai bune de pozat. Așa-i că ești acolo deja? Cu mintea, doar! Căci, dacă ai fost cu copii sub 7 ani în concediu vreodată, vei știi că liniștea de pe șezlong cu băutura rece în mână este doar preț de 5 secunde până când se aud dintr-un loc și altul strigăte de disperare: mama, mama! Dacă efectuezi o reîncadrare cognitivă a momentului din concediu, cu tot siropul ferent către vacanța copiilor tăi cu toată gălăgia aferentă, vei seta așteptări potrivite. Va fi despre ei și despre amintirile create împreună, nu un gust amar al dorințelor neîndeplinite. Ba mai mult, fiind aici și acum, vei simți reala împlinire a faptului că poți crește niște adulți asumați, care nu trăiesc aici pentru mâine sau acolo, gândindu-se dincolo.

Lejeritate pentru toată lumea

Precum și tu ai nevoie de un moment de pauză de la toate responsabilitățile zilnice, în același mod, copiii tăi au nevoie de un moment de lejeritate. Câteodată, această lejeritate înseamnă să mănânce ce nu ar mânca de obicei, alteori poate însemna să își strângă jucăriile mai târziu sau hainele aruncate pe jos să rămână acolo până a doua zi. Știu! Dacă ești ca mine și OCD-ul își face simțită prezența, vei încleșta degetele în timp ce citești. Dar, rămâi cu mine! E vorba, din nou, de perspectivă.
Când vii cu așteptările de mai sus, văzul lucrurilor aruncate te propulsează direct în modul luptă și starea ta de bine se duce în văgăuna neagră a urletelor și agitației, ca mai apoi să fie preluată de starea de vinovăție. Niciuna, nici alta nu creează amintiri de suflet. Ci mai degrabă, povești de film, destul de slab cotat pe IMDB, precum comediile acelea romantice cu care am crescut noi. Acceptă dezordinea din cameră și program fără să te simți vinovată și bucură-te de cele câteva zile de altfel.

Întră în modulul explorare

Caută să îți cunoști copiii și din alte perspective! Provoacă-i să facă lucruri pe care nu le fac de obicei. Lasă-i să comande ei mâncare pentru tine. Pune-i să meargă la Recepție să ceară un nou așternut. Sau, dacă sunt suficient de mari, nu mai închiria apartament, ci camere duble, separate de tine. Lasă-i să aleagă playlistul din mașină! (apropos, câte lucruri am aflat despre proprii copii din lista lor de melodii!) Nu-i corecta la fiecare cuvânt stâlcit. Încurajează-i să se joace singuri dacă nu vor să inițieze contact cu alți copii. Lasă-i să aleagă ora de mers la plajă în funcție de opțiunile potrivite sănătății pielii- ocazie bună de a povesti despre pericolele la care se expun. Povestiți despre siguranța la mare, observați și povestiți despre comportamentele din jur: ce le place? Ce îi înspăimântă? Ce e frumos în jur? Ce ar putea fi făcut mai bine? Dacă ar fi proprietari de hotel, care ar fi facilitățile la care nu s-ar zgârci? Ce e de îmbunătățit?

Acordați notă vacanței

Continuând lista de mai sus, provoacă-i să dea o notă vacanței! Nu te supăra dacă abordează o notă mai mică. Află motivele. Planificați următoarea destinație împreună! Fă-i parte din organizare și din managementul familiei. Pune-i să dea o notă relației dintre voi: ce a fost minunat în vacanță? Ce putea fi făcut altfel? Dă-le o listă de provocări potrivite cu locurile în care mergeți. Ca un scavanger hunt transdisciplinar: istorie, geografie, bucătărie! Dă-le posibilitatea să își aleagă activitățile într-o zi.
CEL MAI IMPORTANT! Planifică-ți concediul în doi DUPĂ vacanța cu ei! Astfel, vei avea la ce să te gândești când devine greu și te vei putea liniști cu ideea de vacanța a copiilor care trebuie și poate să fie cuprinsă de haos, fără ca acest lucru să însemne ceva rău.

BONUS:
Ține un jurnal. Peste câțiva ani va deveni prețios să pui toate momentele de aparent haos cap la cap și să realizezi că din astfel de momente e compusă o viață frumoasă și împlinită. Din 17-18 veri pe care le avem cu ei, tu câte ai consumat deja frustrându-te că nu a ieșit perfect?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa