articol scris de expert

Introducerea copilului în lumea artei. Ce au de făcut părinții

Monica Batranu
fetite pictand
Prin artă, copiii își cultivă răbdarea, concentrarea și creativitatea.

Arta ne încurajează să ne exprimăm liber și să fim creativi, indiferent de vârstă. Tot prin artă putem să ne reglăm emoțiile. Și nu doar atât: prin artă (pictând, cântând la un instrument sau modelând lutul de exemplu) se dezvoltă răbdarea, determinarea și concentrarea. Sunt doar câteva motive pentru a lucra cu copilul în vederea familiarizării sale cu lumea artei. 

Iată, concret, ce putem face pentru a îndruma copiii spre artă, adaptându-ne vârstei lor:

Arta pentru copiii până în 2 ani

Pentru preșcolari, pictura cu degetele ajută mult în dezvoltare, prin exersarea motricității fine și prin descoperirea culorilor și felului în care acestea se amestecă. Așadar, această activitate aparent banală stă la baza învățării despre artă, dar îi și ajută pe cei mici să descopere lumea, să se exprime, să aibă mai multă siguranță în mișcări.

Arta pentru preșcolari

Iată o activitate prin care învățăm despre cum își trag plantele nutrienții din apă, putem vorbi despre rădăcină, tulpină, frunze și flori, despre cum se combină culorile și, bonus, dezvoltăm răbdarea! 

Ce trebuie să facem? E simplu! Cumpărăm câteva crizanteme albe, rugăm copilul să pună colorant alimentar de diferite culori în apa mai multor pahare și punem crizantemele acolo. A doua zi veți putea vedea cum petalele florilor sunt pigmentate în culoarea din pahar.

Arta pentru școlari

În cazul copiilor ceva mai mari, deja paleta posibilităților se extinde:

  • Puteți, de exemplu, să luați un album despre Matisse și să îl încurajați pe copil să își creeze propriul tablou, folosind hartie colorată și o foarfecă. Pentru a-l introduce pe copil în universul lui Matisse noi ne-am folosit de cartea “Meet the artist: Henri Matisse” de Patricia Geis. Dacă nu aveți o carte pentru copii despre artă la îndemână, puteți chiar imprima în prealabil imagini ale decupajelor lui Matisse și să vă folosiți de ele. Apoi este liber la decupat și lipit!
  • Tot copiilor mai mari puteţi să le propuneţi asocierea tablourilor din acelaşi curent artistic. La prima privire ne poate părea dificil să le cerem asta, dar, analizând puţin, putem observa că nu e greu să faci diferenţa între stilul lui Rembrandt, Van Gogh şi cel al lui Picasso de exemplu. Ce obţinem în acest fel? Îl încurajăm pe copil să observe diferenţele dintre stiluri şi curente, să înţeleagă că nu există o singură modalitate de a picta şi să înceapă să îşi dezvolte preferinţele în acest domeniu.
  • Totodată, dacă doriți să îi familiarizați pe copii într-un mod ludic cu arta lui Monet, Van Gogh și Kandinski, vă propun să le citiți cartea “Întâmplări mărunte cu pictori mari” al cărei autor sunt, apărută la Curtea Veche. Cartea, potrivită copiilor cu vârsta între 4 și 10 ani, conține trei povești haioase și pline de aventură, fiecare dintre ele dedicată unuia dintre cei trei pictori. Ilustrațiile sunt făcute în stilul fiecărui pictor, veți descoperi chiar și tablouri celebre integrate în cele trei povești.

Este, bineînțeles, esențial ca cei mici să învețe să scrie, să citească, să socotească. Dar a învăța despre artă, a se exprima în mod creativ, a-și exprima emoțiile folosindu-se de culoare sau sunet poate juca un rol esențial într-o lume guvernată din ce în ce mai mult de stres, incertitudine și pragmatism. Unde mai pui că, făcând activități creative alături de copil și citindu-i, ajungi, ca părinte, să te conectezi cu el, dar și să te relaxezi, să te aduni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Monica Batranu
Monica Bătrânu este în primul rând mamă, dincolo de experienţa profesională în IT, atât în ţară cât şi în străinătate. Încă înainte de apariţia primului copil a devenit pasionată de psihologia copilului, dorind să se dezvolte încontinuu spre a-i oferi celui mic tot ce este mai bun. În urmă cu 4 ani, Monica a creat Faurim Oameni, comunitate sub umbrela căreia s-a dedicat părinților, ajutându-i prin articole bine documentate care oferă soluții practice provocărilor zilnice. În sprijinul părinților, Monica a format și grupul “Făurim oameni - ajutor în parenting”, unde oferă ajutor răspunzând la întrebări și furnizând informații utile. Din dragoste pentru copii și din pasiune pentru cărți, Monica a scris și publicat cartea “Întâmplări mărunte cu pictori mari”, carte care conține trei povești - despre Monet, Van Gogh și Kandinski - prin care cei mici se familiarizează cu lumea artei."

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa