articol scris de expert

Cum să-ți împarți corect timpul între copii și job în 4 pași esențiali

Când te simți copleșită și simți că nu mai faci față cu toate provocările, cere ajutor!

Mara Răducanu
mamă care lucrează
Cu o bună organizare, poți scăpa de senzația că nu-ți ajunge timpul pentru nimic.

  Timpul nostru cel de toate zilele – eternul maestru de ceremonii, dar și inamic – devine una dintre cele mai prețioase resurse, mai ales când trebuie să găsești acel echilibru ideal între familie și job. Este adevărat că nu s-a găsit, până acum, o formulă miraculoasă prin care să oprim timpul, însă putem învăța să ne bucurăm cu mai multă înțelepciune de el. Să fim mai productivi. Să-l respectăm mai mult. Să-i dăm calitate. Să-l facem al nostru.

  Vă propun patru pași prin care puteți pleca în căutarea timpului care ne scapă printre degete și pe care nu știm cum să-l oprim mai mult lângă noi și lângă cei dragi nouă.

  Primul pas: Fă-ți un jurnal al timpului tău!

  Laura Vanderkam, mamă a patru copii și autoare a volumului Renunță la ceas ((Curtea Veche Publishing, 2021) îți demonstrează cu cifre clare, ținute într-un jurnal al timpului, că poți să fii mult mai productiv dacă îți împarți într-un mod corect timpul.

  Nimic nu este mai important pentru o mamă decât să petreacă timp cu copiii săi. Să se joace și să citească împreună. Să inventeze jocuri. Să râdă împreună. Este adevărat că pandemia ne-a resetat prioritățile, însă de ce să nu spunem adevărul, timpul tot nu ne este suficient. Mereu apare o ședință neprevăzută la job, mereu intervine o programare la doctor, mereu câte ceva de făcut…

  Pasul doi: Învață să-ți stabilești prioritățile!

  Dacă te numeri printre mamele care încă simt că nu petrec suficient timp împreună cu copiii, trebuie în primul și în primul rând să-ți stabilești prioritățile. De fapt, aceasta este cheia împărțirii cu succes a timpului tău. Învață să-ți stabilești, la fiecare început de săptămână, ce priorități ai, ce lucruri necesită urgentă rezolvare și ce mai poate aștepta.

  Petrece timpul cu copiii tăi și nu te gândi la nimic altceva, oricâte proiecte ai avea la job! Dedică-te lor, joacă-te cu ei, povestiți împreună, ascultă-i ca și cum ai opri timpul în loc. Ca și cum timpul acela este doar pentru tine și copilul tău.

  Pasul trei: Nu ești singură! Învață să ceri ajutor și să pătrezi 10 minute pe zi doar pentru tine!

  Când trebuie să te ocupi de partea de job – știm cu toții că și confortul financiar îți dă liniște, așa că jobul este și el o prioritate – învață să ceri ajutor. Părinții, socrii, soțul, o bonă, toți te pot ajuta să ai un control mai mare asupra timpului. Să nu te simți presată, obosită, stresată și să fii mereu într-o continuă alergătură copii-job.

  Este important să lași timpul să curgă altfel și să înveți să te bucuri mai mult de fiecare moment. Și să păstrezi, câteva minute pe zi, doar pentru tine!

  ,,Această carte își propune să exploreze chiar găsirea acelui punct de vedere necesar pentru înțelegerea timpului liber. Presupune dezvoltarea unui nou mod de gândire. Întotdeauna va exista un conflict între necesitatea de a ști cum ne petrecem timpul și depășirea obsesiei de a număra minutele. Cu toate acestea, existența conflictului nu înseamnă că este imposibil să facem ambele lucruri simultan. Pentru a cinsti timpul, este necesară acceptarea câtorva adevăruri: timpul este neprețuit și avem suficient timp. Timpul este finit, deci trebuie să facem alegeri inteligente în privința lui. Cu toate acestea, este darnic cu noi, fiind suficient pentru tot ce contează cu adevărat”, explică Vanderkam în cartea sa.

  Pasul patru: Învață să-i dai timpului timp și să petreci timp de calitate!

  Să știi să dai timpului timp și să nu uiți niciodată că cel mai bun timp este timpul de calitate. Las aici ceea ce am învățat eu de la Laura Vanderkam despre timp și îmi doresc să aplic asta în viața de familie. ,,Iubeşti viaţa? Atunci nu risipi ca un nesăbuit timpul, căci din timp este făcută viaţă!”, spunea atât de adevărat Benjamin Franklin.

  PREȚUIEȘTE TIMPUL! Am învățat că timpul îți dă timp dacă înveți să-l prețuiești și să-l respecți. Cu alte cuvinte, să știi să te bucuri de fiecare moment, indiferent dacă ești la job sau ești alături de copiii tăi.

  TIMPUL ÎNSEAMNĂ LIBERTATE! Am învățat că timpul îți oferă libertate, atâta vreme cât tu nu îți îngrădești singur/ă viața. Libertatea înseamnă să iei decizii bune și să dai timpului timp.

  ÎNGRIJEȘTE ,,GRĂDINA” TIMPULUI TĂU! Am învățat că timpul îți poate deveni cel mai bun prieten sau un dușman de temut. Depinde de tine ce înveți să cultivi și cum îngrijești ,,grădina” timpului tău.

  AI RĂBDARE CU TIMPUL TĂU! Am învățat că nu te vei bucura niciodată de timpul tău dacă nu înveți să ai răbdare cu tine. Să aștepți, să înțelegi și mai apoi să iei decizii care te pot costa timp și momente frumoase petrecute cu copiii.

  ÎNVAȚĂ DISCIPLINA TIMPULUI! Am învățat că viața se trăiește oră cu oră, iar pentru a o trăi bine, este necesar să organizăm cu atenție aceste ore. Ca să renunțăm la ceas, trebuie să deprindem o anumită disciplină în organizarea timpului.

  FĂ ALEGERI INTELIGENTE CU TIMPUL TĂU! Am învățat că timpul este neprețuit deși trăim mereu cu iluzia că avem suficient timp. Viața ne demonstrează însă că timpul este finit, deci trebuie să învățăm să facem alegeri inteligente în privința lui.

  ÎNVAȚĂ SĂ FII PRODUCTIV! Am învățat că mindfulness îți oferă timp. Și că timpul îți oferă alegeri. Iar alegerile, făcute cu pricepere, duc la libertate, indiferent de parcela fiecăruia.

  NU EXISTĂ ,,NU AM TIMP!” Am învățat că ține de tine să-ți schimbi discursul din „sunt prea ocupat“ în „am timp pentru ce contează pentru mine“. Doar așa poți face să înflorească ,,grădina” timpului tău și să te bucuri de timp de calitate alături de copiii tăi.

  OAMENII DRAGI MERITĂ TOT TIMPUL DIN LUME! Am învățat că oamenii la care țin merită tot timpul din lume. Ține de noi să descoperim care sunt relațiile în care merită să investim și în care vrem să investim timpul nostru.

  OMUL FACE TIMPUL! Am învățat că omul face timpul și că ține de tine să-ți planifici, în fiecare zi, ceva plăcut care să dureze 10-20 de minute. Ceva pentru sufletul tău. Ceva care să te învețe să te bucuri de fiecare clipă, fiecare minut, fiecare secundă. Vei trăi cu mai mare plăcere viața și vei accepta că printre priorități te numeri și tu.

  CÂND NU POȚI SINGURĂ, CERE AJUTOR! Am învățat că cel mai important pentru o mamă este să petreacă timp cu copiii săi. Este marea prioritate a vieții oricărui părinte. Însă atunci când nu poți singură, cere ajutor celor din jur! Altfel, vei fi obosită și stresată și nu te vei mai putea bucura sub nicio formă de timpul petrecut cu cei dragi.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa