articol scris de expert

La dentist în pandemie. De ce să nu îi spui copilului ”Nu-ți fie frică, nu-ți face nimic!”

Dr. Ramona Cristina Hlandan
la dentist în pandemie
Permiteți medicului și copilului să se împrietenească, fără să interveniți prea mult în discuțiile lor.

Frica de dentist este una din cele mai comune frici iraționale. Dacă un adult își poate ține sub control această frică, în cazul copiilor este nevoie de o abordare prin joc și prin poveste pentru a nu fi speriați de vizita la dentist.

Cea mai frecventă afecțiune dentară la copii este, de departe, caria dentară, împreună cu toate complicațiile pe care aceasta le poate da. Majoritatea părinților își duc copiii la stomatolog în momentul în care observă o „gaură în dinte” sau o „pată neagră”, sau chiar în momentul în care copilul se plânge de durere dentară.

Ce complicații pot să apară de la o simplă carie

Trebuie știut faptul că, deși caria este cea mai frecventă afecțiune dentară prezentă la copii, de foarte puține ori aceasta se află în stadiul de carie simplă atunci când părinții o observă sau când copilul se plânge de durere. Caria se poate complica cu pulpită, atunci când apare durerea, iar mai apoi, foarte rapid, se transformă în parodontită apicală, atunci când apare acel abces pe care părinții îl observă.

Ultimele două afecțiuni reprezintă o afectare a nervului, care presupune scoaterea acestuia, realizarea unei obturații de canal și, mai apoi, aplicarea unei obturații (plombe). Astfel, tratamentul este mai lung, mai greu de suportat de către copii, implicând uneori efectuarea anesteziei pentru suprimarea durerii.

Tratamentul incipient, rezolvarea simplă și fără durere

Gingivitele date de o igienă orală necorespunzătoare și traumatismele dentare se află și ele în topul afecțiunilor dentare des întâlnite la copii, însă pe primul loc se află caria dentară și complicațiile acesteia. Astfel, este foarte important ca părinții să își ducă copiii regulat la medicul stomatolog, pentru a preveni apariția acestora sau pentru a le trata într-un stadiu incipient, când totul se poate rezolva mult mai simplu și fără durere.

Cum pregătești copilul pentru vizita la dentist – sfaturi pentru părinți

  1. Povestește-i copilului despre experiențele tale la stomatolog, explică-i că e un lucru normal și firesc, pe care îl face toată lumea, și, pentru că deja e mare (prima vizită la dentist este recomandată în jurul vârstei de 3 ani), poate și el să meargă periodic să verifice sănătatea dințișorilor lui.
  2. Spune-i exact ce se va întâmpla acolo. Este important și reconfortant pentru cel mic să i se explice faptul că va ajunge într-un loc unde dinții lui vor fi analizați, controlați, spălați și chiar pozați dacă este cazul. Tot ce trebuie sa facă este să deschidă gurița, să asculte îndrumările medicului stomatolog (prietenul dinților) și să se exprime dacă îl deranjează ceva.
  3. Nu îi spune niciodată: să nu îți fie frică, nu te va durea! Copilul va auzi doar cuvintele frică și durere, chiar dacă el nu s-a gândit nicio clipă la ele. Acum se va gândi doar la ele pentru că au fost aduse în discuție de către părinți, deci înseamnă că există posibilitatea să apară durerea. De asemenea, este greșit să îi spunem copilului: nu îți face nimic! Copilul își va da seama că a fost mințit și va reacționa negativ. Cu ei trebuie să fim sinceri și să le spunem exact ce urmează să se întâmple.
  4. Încercați să nu le transmiteți fricile voastre copiilor. Aveți încredere în medicul stomatolog și lăsați în seama lui experiența pe care copilul dumneavoastră o va avea la dentist. Medicul încearcă să creeze o conexiune cu pacientul, o prietenie, iar în momentul în care vocea părintelui va întrerupe acest proces, copilul va ignora complet orice altă persoană, se va concentra doar la ceea ce spune părintele, și astfel colaborarea va fi mult îngreunată.
  5. Există posibilitatea de a exersa acasă ceea ce se va întâmpla la stomatolog. Trusele de consultație pentru copii, de jucărie, vă permit să le arătați cum vor fi examinați dinții lui, cu ajutorul oglinzii. Copilul se poate și juca de-a stomatologul, examinând dinții părinților.

La dentist în pandemie

În general, dar mai ales în această perioadă, nu aduceți copilul la stomatolog dacă este răcit, dacă tușește, are nasul înfundat sau are febră. În această situație, cu siguranță nu va colabora cu noi așa cum ne dorim și există riscul să îmbolnăvească și alte persoane.

De asemenea, pentru a limita numărul persoanelor care stau în sala de așteptare, copilul trebuie să vină însoțit de un singur părinte sau membru al familiei.

Un alt aspect este cel al echipamentului medical. Copiilor trebuie să li se explice că, pentru protecția tuturor, în această perioadă medicii și asistentele vor fi deghizați în „cosmonauți”, dar în spatele măștilor și al vizierelor există niște medici drăguți, gata oricând să salveze dinți.

Dr. Ramona-Cristina Hlandan este medic specialist pedodont și expertul Trident în comunicarea cu cei mici și părinții lor. Misiunea personală a dr. Hlandan este să se asigure că toți copiii părăsesc cabinetul stomatologului cu zâmbetul pe buze. Dr. Ramona-Cristina Hlandan continuă să-și dezvolte abilitățile profesionale în slujba pacienților ei, prin cursuri și specializări în domenii precum: pedodonție clinică, tehnici de inhalo-sedare, estetică dentară și patologie oro-dentară.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa