articol scris de expert

Oana Moraru: Cum să îți faci copilul să citească

Oana Moraru, expert în educație
cum să îți faci copilul să citească
Prezența tehnologiei în viața noastră face ca nu doar copiilor să le fie greu să găsească timp de citit, ci și adulților.

De ce nu citesc copiii noștri, ca noi, pe vremuri? De ce nu mai citim noi, adulții, de fapt? Cititul este unul dintre acele butoane de ieșire din prezent. Una din nenumăratele uși care înconjoară rotunda încăpere a lui aici și acum.

Ca să ies din prezența în mine, ca să simt mai puțin singurătatea sau golul creat la momentul căderii mele din rai, deschid una din aceste căi de evadare. Omenirea și-a inventat mii de ”escape buttons” ca să se simtă cât mai departe de imposibila stare de a fi doar cu sine: alcoolul, sexul, ecranele, zahărul, shoppingul, Facebook-ul etc.

Cititul este un buton nobil. E o cale departe de sine care ajunge, până la urmă, tot la sine.

Cum să îți faci copilul să citească. Mintea alege efortul minim

Tot mai puțini copii și adulți citesc pentru că au la îndemână o sută de alte portaluri cu mult mai comode, instante, cu stimuli imediați, cu feed-back rapid. Mintea alege pe principiul minimului efort, conform programului ei de supraviețuire biologică. Și caută satisfacție cu cea mai mică investiție energetică.

Dacă vrei să te întorci la citit sau să îți orientezi copilul către citit, trebuie să faci întâi un program de detox mental. Să te decondiționezi de nevoia de stimuli puternici, să închizi cu lacătul ușile ușoare.

Cei mai puțini cititori din Europa

Cititul a devenit astăzi aproape o practică spirituală: un fel de zen îți trebuie deja ca să descoși rând cu rând, idee cu idee, realități care nu ți se întâmplă pur și simplu ca pe ecrane, care nu îți sunt servite în împachetări colorate.

România are cea mai mică piață de carte și cel mai puțin numeros public cititor din Europa. Înapoierea noastră spirituală pornește de la această dependență de imediat, de această fugă permanentă din aici și acum, din centrul în care am avea șansa să conștientizăm cine suntem și ce avem de făcut. Toate sunt indicativul unui număr mare de adulți nevindecați și netreziți din rănile copilăriei lor.

Cum să îți faci copilul să citească. Birocrația, politica de gârlă și analfabetismul funcțional

De aici, și statisticile despre boli mintale și dezechilibre emoționale – foarte mari pentru România. De aici, și o școală cu programe dezorganizate și aglomerate, de aici și procent imens de analfabetism funcțional. De aici, și o economie fals umflată de consum isteric; de aici și birocrația, prefăcătoria, dependența de imagine, jurnalismul second-hand, politica de gârlă.

Citiți! E o ușă care duce către trezire! Cumpărați cărți și stați în ele cum nu știm să stăm încă în noi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Oana Moraru
Oana Moraru este profesor, consultant educațional și fondator al Școlii Helikon. Susține conferințe pe teme de educație, organizează ateliere de evaluare pentru preșcolari și școlari, precum și cursuri de formare pentru cadrele didactice. Detalii despre Oana Moraru și acțiunile ei găsiți pe https://www.voceaparintilor.ro

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa