articol scris de expert

Dermatolog Florentina Zaharia: Complicațiile dermatitei atopice la copii și greșelile părinților

Dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog
complicațiile dermatitei atopice
Jumătate dintre copiii diagnosticați cu dermatită atopică suferă complicații

Complicațiile dermatitei atopice. În procesul de creștere, copiii se pot confrunta cu o serie de afecțiuni ale pielii. Una dintre cele mai frecvente probleme cutanate în cazul sugarilor și copiilor mici este dermatita atopică, o afecțiune ce poate avea complicații severe, dacă nu este tratată corect.

Dermatita atopică este cea mai recentă afecțiune inflamatorie cutanată cronică, pruriginoasă, cu debut de regulă în copilărie. În general, este asociată altor atopii – astm bronșic, rinoconjunctivită alergică, alergie alimentară etc. Cele mai importante manifestări ale acestei afecțiuni sunt uscăciunea pielii, asociată cu prurit intens.

Se pare că dermatita atopică afectează unul din cinci copii și își are debutul cel mai frecvent în primul an de viață, cu remisiune spontană înainte de adolescență, în majoritatea cazurilor. De asemenea, se pare că afecțiunea apare din cauza interacțiunii complexe între factorii de mediu, gene de susceptibilitate, disfuncții ale barierei cutanate și alterări în funcționarea sistemului imunitar. Diagnosticul se pune în general clinic, de medicul dermatolog.

Complicațiile dermatitei atopice.Ce factori pot declanșa un puseu de dermatită atopică

 • Factori de mediu: temperaturi extreme, umiditate ridicată, expunerea la soare;
 • Iritanți topici: săpunuri, creme, loțiuni, solvenți, degresanți, detergenți etc.;
 • Hainele sintetice, din lână, prea groase sau prea călduroase;
 • Efortul fizic, transpirația;
 • Anumite alimente: lapte, ciocolată, nuci, alune, pește, carne de porc, coloranți, conservanți, aditivi etc.
 • Pneumoalergeni: praf, polen, părul de animale;
 • Factori infecțioși: infecții cu stafilococul auriu, pitirosporum;
 • Factori hormonali.

Complicațiile dermatitei atopice. Cum trebuie spălați copiii

Educarea pacienților și a părinților copiilor cu dermatită atopică joacă un rol major în terapia bolii. Este important, în primul rând, să eliminăm factorii care determină xeroza (uscăciunea cutanată), cum ar fi spălatul excesiv. Pielea trebuie menținută hidratată și suplă. Se recomandă duș sau baie zilnică timp de 5-10 minute în apă caldă, cu produse de curățare fără parfum, fără săpun, cu ph neutru. Aplicarea unui produs emolient imediat după baie este necesară pentru hidratarea pielii. Utilizarea zilnică a unui produs emolient reduce xeroza, pruritul, eritemul, fisurile și lichenificarea.

Dacă pacientul este într-un episod acut, este necesară aplicarea unui dermato-corticoid sau antiinflamator. Dermato-corticoizii reprezintă prima linie de tratament în dermatita atopică. Se recomandă utilizarea zilnică, pe termen scurt, sau utilizarea intermitentă, pe termen lung, dar numai cu recomadarea medicului dermatolog.

Mai există și alte tratamente: inhibitorii de calcineurină, fototerapie cu ultraviolete de tip UVB și UVA, hidroterapia.

Ce greșeli fac părinții copiilor cu dermatită atopică

Principalele greșeli pe care le fac părinții copiilor cu dermatită atopică:

 • Apelează la terapii naturiste, leacuri băbești care pot agrava leziunile și complica diagnosticul;
 • Nu folosesc produse de igienă dermato-cosmetice cu ph neutru și fără parfum;
 • Nu spală corespunzător hainele, cu agenți de curățare blânzi, neparfumați;
 • Nu folosesc îmbrăcăminte adecvată pentru copii, care trebuie să fie din bumbac și nu din fibre sintetice;
 • De asemenea, este important ca în spațiile de locuit să fie menținute temperaturi constante, nu foarte ridicate și să fie asigurată o umiditate potrivită a aerului.

Complicațiile dermatitei atopice

Dermatita atopică poate avea complicații severe! Acestea pot fi infecțioase, cutanate (bacteriene, virale, fungice). Nu sunt rare nici complicațiile locale sau sistemice ale terapiei specifice dermatitei atopice, în special ale corticoterapiei (atrofie cutanată).

Nu sunt de neglijat nici alte complicații în dezvoltarea neuropsihică și emoțională și impactul negativ al bolii asupra relațiilor familiale. Majoritatea cazurilor de dermatită atopică cunosc o ameliorare la vârsta adultă, însă sunt posibile exacerbări intermitente ale bolii pe parcursul vieții.

Circa 50% din copiii cu dermatită atopică dezvoltă fie rinită, fie astm bronșic alergic sau diverse forme de urticarie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florentina Zaharia
Dr. Florentina Zaharia este medic primar dermato-venerologie în cadrul clinicii Bioderm din București, cu o experiență profesională de peste 20 de ani. Este membru în Academia Europeană de Dermatologie, Societatea Română de Dermatologie și în Societatea de Medicină Estetică și are competențe în dermatoscopie, laserterapie și terapii de întinerire. De-a lungul timpului, s-a implicat în numeroase campanii destinate elevilor din școli și licee pe tema tratamentului acneei și are o bogată experiență în tratarea cazurilor dermato-pediatrice.

Te-ar mai putea interesa