Când vine vorba de a învăța copilul preșcolar să citească, părinții se lovesc de tot felul de temeri și mituri care le-au tot fost repetate sub diverse forme și astfel ajung să se întoarcă împotriva instinctelor.
De exemplu, primesc foarte des două tipuri de întrebări din partea mamelor:
„Am un copil de 7 ani. Recunoaște literele, dar nu poate să le lege în silabe pentru a forma cuvinte. Când îl pun să citească deja nu mai vrea. Cum mă sfătuiți să procedez cu el?
Băiețelul meu are 2 ani si jumătate. Vorbește mult și aproape clar și vrea deja să învețe să scrie și să citească. Ia câte o carte și urmărește rândurile cu degetul, iar apoi povestește el ceva ca și cum ar citi. Este oare prea mic să îl învăț să citească? Nu cumva îi fac mai mult rău?”
Aud frecvent acest mit care spune că dacă un copil învață de mic să citească va avea probleme de învățare mai târziu.
Din experiența mea de până acum, nu am întâlnit niciun copil care să dovedească acest mit. De fapt, în majoritatea cazurilor, este exact invers. Cu cât un copil învață mai devreme să citească, cu atât mai mult se va bucura de actul lecturii.
Colegii de 6 ani de la școală ar putea citi deja fluent
De exemplu, majoritatea părinților care au copii de 6-8 ani și care întâmpină dificultăți de citire s-au bazat pe faptul că o să învețe la școală acest lucru. Însă, când au ajuns la școală, au constatat că o parte din colegii copilului știau deja să citească destul de fluent și atunci și-au dat seama că au de recuperat.
În aceste situații, copilul ajunge să urască cititul pentru că simte o presiune destul de mare din partea adulților. Deja nu mai simte că învățarea se face prin joacă și, în plus, este pus să descifreze texte care sunt departe de cunoștințele și domeniile lui de interes.
Bucuria lecturii se descoperă încă din bebelușie
În schimb, perioada 1 – 5 ani este esențială pentru viitorul copilului deoarece nevoia și dorința lui de a învăța reprezintă o necesitate absolută. În această etapă, copilul învață deja limbajul rostit și auzit. Tocmai din acest motiv este un moment oportun să îl familiarizăm și cu limbajul tipărit și descifrarea lui.
Cum îi putem ajuta pe copii să descopere bucuria cititului?
- Citiți-i copilului povești încă din primele zile de viață, chiar dacă aveți impresia că nu înțelege.
- Următoarea etapă este pre-cititul. Este perioadă în care copilul vă imită, dă paginile cărții și se preface că citește. În această etapă trebuie încurajat și lăudat interesul lui față de cărți și citit.
- Cititul trebuie descoperit într-o atmosferă de joacă, relaxată și fără așteptări sau presiuni.
- Începeți cu cărți care au multe imagini și foarte puțin text. Încurajați copilul să intuiască despre ce crede că este vorba în poveste uitându-se la imagini.
- Întrebați copilul ce cuvinte ar vrea să știe să scrie și să citească. Creați cartonașe cu acele cuvinte și jucați-vă cu ele periodic.
- Creați împreună o carte care să conțină propoziții simple și lăsați copilul să creeze desenele pe baza textului.
În cartea mea, Tehnici de învățare, lansată recent la Curtea Veche Publishing, găsiți incluse informații și metode despre cum îi putem ajuta pe copii să învețe dintr-un spațiu de bucurie.
Dacă ți s-a părut util acest articol care răspunde la întrebarea ”când îi învățăm pe copii să citească”, îți recomandăm să citești și:
- Cei mai buni autori de povești din România
- Cum să-ți faci copilul să citească. 5 soluții de la Alfie Kohn
- Cititul cu voce tare în fața copilului. Cinci beneficii esențiale