articol scris de expert

Stomatolog: Când e nevoie de plombe și când se impun incrustațiile

Dr. Manuela Lupascu, stomatolog

Atunci când un dinte este afectat de apariția unei carii, trebuie îndepărtată dentina alterată, iar cavitatea formată umplută cu un material special, astfel încât dintele să-și poată îndeplini funcțiile și să fie protejat.

Există mai multe variante de tratament, cel mai frecvent se apelează la obturații dentare (în termeni comuni, plombe) sau incrustații (piese protetice create în laborator).

Realizarea obturației dentare reprezintă tratamentul restaurator prin care un dinte își recapătă forma și structura. După ce medicul dentist îndepărteaza țesutul carios, curață zona respectivă și aplică materiale specifice. Cele mai folosite materiale în practica stomatologică pentru realizarea obturațiilor acum sunt compozitele dentare. Reprezintă o alegere foarte bună pentru repararea cavităților de dimensiuni mici și medii.

Compozitele împrumută culoarea dintelui

Compozitele sunt potrivite chiar și pentru molari, care sunt supuși unei presiuni mai mari în timpul masticației. Au proprietăți optice deosebite, cum ar fi opalescența și fluorescența similară dinților naturali, precum și foto-mimetism (adică împrumută din culoarea dintelui cu care intră în contact).

Incrustațiile sau inlay-urile sunt piese protetice create în laboratorul de tehnică dentară. Există situații în care pierderea țesutului dentar este importantă din punct de vedere cantitativ. Dacă dintele este prea deteriorat, o obturație din compozit nu l-ar putea proteja suficient și nici asigura rezistența necesară. În astfel de cazuri, recomandăm ca alternativă incrustațiile.

Incrustrațiile sunt din porțelan

Spre deosebire de obturatiile clasice, care de cele mai multe ori sunt realizate din compozite dentare, incrustatiile sunt confectionate din portelan. Portelanul ramane materialul preferat in cosmetica dentara datorita aspectului natural si a multiplelor sale calitati. Este rezistent la abraziune si nu-și modifică în timp culoarea, așa cum se întâmplă în cazul plombelor.

Pentru realizarea incrustațiilor sunt necesare două etape. Mai întâi medicul stomatolog va îndepărta dentina alterată, după care va lua o amprentă care este trimisă către laborator. Ulterior, aceste piese protetice sunt cimentate cu adezivi speciali. Incrustațiile sunt făcute la forma și dimensiunea exactă. Ele contribuie la păstrarea unui dinte sănătos o perioadă îndelungată, în timp ce restabilesc zonele deteriorate. Reprezintă soluții de restaurare extrem de stabile, protejând zonele slabe ale dintelui.

Controalele periodice, esențiale

În cazul unui dinte afectat de apariția unei carii, ambele variante de tratament sunt foarte bune. Dar, în funcție de anumite particularități, se stabilește care opțiune este cea mai potrivită. Obturațiile din compozit sunt ideale atunci când suprafața deteriorată nu este prea mare. În schimb, dacă dintele este cariat destul de mult, pentru a fi protejat, se recomandă incrustația.

Controalele periodice sunt foarte importante pentru a se depista din timp orice carie și a fi tratată înainte ca acesta să înceapă să doară și să se piardă țesut dentar semnificativ. În stadiu incipient, orice problemă care apare se rezolvă mai ușor și cu resurse financiare și de timp mai puține.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Manuela Lupascu
Dr. Manuela Lupascu, din cadrul LLL Dental, este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti - Facultatea de Stomatologie, ale carei cursuri le-a urmat intre anii 1988-1993. Este spcialistă în implantologie și estetică dentară.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa