Am mai citit în trecut diverse articole legate de vacanțele cu familia și impactul benefic pe care îl au asupra celor mici. Am luat și legătura cu un profesionist în domeniu pentru a afla mai multe despre acest aspect și pentru a vă aduce și vouă o nouă perspectivă asupra vacanțelor.
Așadar, iată ce am aflat despre beneficiile vacanței în familie de la Alina Moldovan, mamă, psiholog și unul dintre fondatorii cabinetului EquilibruPsi din Brașov.
Care sunt responsabilitățile noastre, ca părinți, când plecăm în vacanță? Cum să alegem destinația și ce să nu lipsească din bagaj?
Alina Moldovan: Vacanțele cu copiii sunt sursă de infinite experiențe, de conectare și regăsire, ocazia de a crea împreună amintiri memorabile, însă presupun și o mai atentă pregătire și planificare din partea voastră, a părinților. E important să aveți în vedere faptul că nevoile copiilor sunt diferite de cele ale adulților – de la programul de somn la cele alimentare, iar atunci când alegeți destinația de vacanță să aveți în vedere dacă este una child-friendly, precum și facilitățile incluse, dar și distanța față de mare, pârtia de ski sau principalele obiective turistice.
Fie că vorbim despre turismul intern, cel de proximitate sau de vacanțe în țări exotice, fiecare familie are propriul stil de a-și petrece vacanțele și scopul acestora poate varia, însă pe lângă relaxare sau arderea de calorii, e foarte important cel educativ și emoțional.
Recomandarea mea este să discutați în familie care sunt așteptările fiecăruia dintre membri față de vacanța pe care o planificați, ce își dorește fiecare să facă, să viziteze, să experimenteze și concepeți împreună un program. Acesta nu are în niciun caz menirea de a anula spontaneitatea vacanței, însă vă poate ajuta să vă calibrați așteptările: odihnă, aventură, relaxare, descoperiri
În pregătirea bagajelor ar fi util să vă ghidați după o listă cu un necesar întocmit în prealabil, pe baza experiențelor anterioare. Pregătiți-l împreună, implicați toți membrii familiei în acest proces și negociați asupra lucrurilor necesare, respectiv a 1-2 obiecte cu valoare sentimentală pentru copii. Foarte important este ca pe parcursul drumului să fiți echipați cu jocuri, cărți cu activități sau de colorat, astfel încât întrebarile ”Am ajuuuns?/Mai e mult?” să nu fie repetate prea des.
Care ar fi provocările pentru părinți și copii în timpul unei vacanțe?
Alina Moldovan: Vacanța în familie depinde foarte mult de etapa de vârstă, caracteristicile de personalitate și preferințele fiecărui copil, însă partea bună este că avem la dispoziție extrem de multe opțiuni.
Pentru ca vacanța voastră să fie una reușită, organizați-o împreună cu copiii voștri, ghidându-i în alegerea unor variante captivante și educative, specifice perioadei lor de dezvoltare: discutați despre locul în care doriți să vă petreceți concediul, alegeți împreună cazarea, stabiliți în linii mari programul. Discutați despre așteptările pe care le aveți, negociați în așa fel încât fiecare dintre membri familiei să poată beneficia de un timp al său, dar și împreună, așa încât să găsiți cele mai bune soluții pentru familia voastră.
Creșterea mobilității este unul dintre marile avantaje de care e important să știți cum să beneficiați, fie că vă doriți o vacanță de tip all-inclusive, să vizitați timp de câteva zile un anumit oraș, o croazieră, parcuri de distracții sau o călătorie cu drumeții.
Plecați la drum cu așteptarea ca anumite lucruri să nu funcționeze conform planului, dar cu încredere că împreună, cu puțin optimism și încredere vă veți adapta și veți găsi cele mai bune soluții. Informați-vă în detaliu despre locul în care vă veți petrece vacanța, așa încât să vă puteți orienta ușor și să vă reconfigurați traseul sau programul în funcție de starea vremii sau starea voastră fizică. Desigur că, fiind într-un loc nou, scopul principal este să îl descoperiți atât prin drumeții, vizite, cât și gastronomic, oferindu-le copiilor activități interesante pentru ei, fără a vă neglija pe voi, adulții.
Deși este o experiență mult așteptată și însoțită de emoții pozitive pe fundal, o schimbare a peisajului cotidian și a rutinei zilnice poate reprezenta, mai ales pentru cei mici, o sursă de stres care să solicite multe resurse în vederea adaptării rapide – ceea ce poate duce involuntar la o stare psihică ambivalentă, oboseală, accese de plâns, nemulțumire fără un motiv anume. Încercați pe cât posibil, să respectați în linii mari rutina zilnică (ore de somn, de luat masa, mici ritualuri de culcare sau trezire) și să-i implicați activ în experiențe plăcute, care îi solicite fizic și psihic, evitând astfel plictiseala și agitația generatoare de tot felul de frustrări pentru fiecare în parte.
Care sunt beneficiile unei vacanțe în familie: Ce schimbări poate aduce în comportamentul copiilor?
Alina Moldovan: Vacanțele înseamnă bucurie și pot fi contextul unor amintiri memorabile, dar și a unor oportunități de învățare. Timpul petrecut împreună în vacanțe este unul așteptat cu mult entuziasm de către cei mici și rămâne pentru mult timp în memoria lor. Este mult mai valoros decât investiția financiară în jocuri sau jucării, pentru că vă aduce unul lângă celălalt în același timp, conectați în crearea unor experiențe comune cu totul și cu totul speciale.
Este timpul din an ideal să le arătați copiilor voștri lumea și ce are ea de oferit, pentru ca cei mici să vă simtă alături de ei, că pot să se bazeze pe voi, că puteți comunica deschis despre ce își doresc, că au spațiu să se manifeste așa cum au nevoie și să-și canalizeze energia debordantă.
Faceți activități împreună, în ritmul vostru, explorați, descoperiți, jucați-vă, râdeți – mai ales atunci când lucrurile nu sunt așa cum v-ați imaginat, dar mai ales vorbiți liber cu copiii voștri în fiecare zi despre cum se simt și ce așteptări au.
Fiți conectați emoțional cu copiii voștri, oferiți-le atenția de care au nevoie, însă respectându-le spațiul personal și lăsându-i să se bucure cât mai mult de acest timp așa cum vor ei. Recomandarea mea e să evitați cât mai mult ecranele, concentrându-vă pe a petrece timpul împreună cu sens și cu folos, savurând experiențele asociate locului în care vă aflați.
Cum contribuie vacanțele la dezvoltarea creierului copilului? Există o legătură între vacanțe și performanțele copiilor la școală/grădiniță?
Alina Moldovan: Atunci când călătorim avem ocazia de a crea o experiență completă de învățare, dacă suntem atenți la ceea ce vedem, auzim, mirosim și gustăm, copiii având șansa de a descoperi diversitatea umană extraordinară.
Vă recomand să-i învățați pe copii să folosească ghidurile turistice și să programați împreună itinerariul călătoriei, documentându-vă în prealabil despre istoria, obiceiurile și particularitățile locului ce urmează să-l vizitați. Dacă nu aveți mult timp la dispoziție, alegeți experiențele cele mai importante pentru voi, nu cădeți în capcana de a bifa pur și simplu o listă, ci descoperiți împreună acel spațiu geografic. Este o ocazie extraordinară pentru a dezvolta copiilor noștri curiozitatea, imaginația și creativitatea, precum și adaptabilitatea la diferite situații de viață.
O vacanță sau un week-end petrecut inteligent poate valora cât o lună de școală, dacă știți ce anume să căutați și să descoperiți. În călătorii, cei mici au ocazia să pună în practică o mulțime de lucruri pe care le-au învățat la modul teoretic în școală, fiind confirmate efectele benefice ale acestor experiențe asupra capacității de concentrare a atenției, a planificării timpului, a sănătății fizice, psihice și emoționale.
Tentațiile precum parcurile de distracții sau locurile de joacă sunt nenumărate, însă nu îi învățați pe copiii voștri doar cu experiențele de consum. Desigur, e important să aibă acces și la acestea, iar calea de mijloc e greu de găsit, însă suma senzațiilor este mult mai bogată decât cea oferită zgomotos și artificial. Vorbim despre experiențe de învățare inedite, în care copiii intră în contact cu natura, cu alte societăți și culturi, oameni diferiți, dar mai ales ocazii de învățare despre ei înșiși.
Beneficiile vacanțelor asupra dezvoltării creierului și memoriei copiilor au fost confirmate de-a lungul timpului, aceasta nu mai este o noutate: vorbim despre experiențe noi, catalizatoare în dezvoltarea fizică, emoțională, cognitivă și socială a copiilor, fie că vă petreceți vacanța la un hotel pe malul însorit al mării, făcând drumeții pe cărări de munte, explorând străduțele și muzeele unui oraș fascinant sau savurând adrenalina unui parc de distracții zgomotos.
Vacanța este ocazia copiilor voștri de a intra în contact cu ei înșiși, de a intra în contact cu alte culturi și civilizații, de a-și lărgi orizontul ideatic, dar mai ales de a exersa recunoștința și admirația pentru experiențele trăite.
Considerați oportună o vacanță anul acesta, după o perioadă destul de lungă de izolare, de lucrat/învățat de acasă?
Alina Moldovan: Trăim cu toții de mai bine de un an un context atipic, care și-a pus amprenta asupra noastră în multiple feluri, iar ecourile pandemiei se vor resimți mult timp de acum încolo. Cu atât mai mult e important să ne exersăm creativitatea și spiritul ingenios, pentru a putea să ne adaptăm la situația dată și să ne bucurăm astfel de vacanțele cu copiii noștri, respectând în continuare măsurile de distanțare socială.
Sunt familii care de abia așteaptă să călătorească, în timp ce alți oameni au nevoie de o mai mare zonă de siguranță, așa încât comportamentele pot fi foarte diferite. Puteți astfel să experimentați activități care să vă ofere pe cât posibil o schimbare a cotidianului, eventual mai aproape de casă, în locuri neaglomerate, cu ieșiri de dimineața până seara – fără înnoptare.
Oricare ar fi varianta de vacanță aleasă, e esențial să fim responsabili și atenți la sănătatea noastră și a celorlalți, să practicăm o igienă riguroasă, să menținem spațiul recomandat față de alte persoane și să purtăm masca în toate situațiile în care este prevăzută de normele legale.
Depinde de fiecare dintre noi să ne păstrăm sănătatea fizică, psihică și emoțională, respectând în aceeași măsură dreptul celuilalt.
Pentru ce fel de vacanțe optați?
Alina Moldovan: Majoritatea vacanțelor din ultimii ani le petrec împreună cu familia mea și sunt momente mult așteptate de fiecare dintre noi. Căutăm experiențe variate, modul nostru de a călători fiind destul de eclectic: de la drumeții cu cortul, la o noapte în conac, până la sejururi la malul mării sau parcuri tematice. Ne place natura, însă ne încântă și roadele civilizației umane, așa încât avem câte un sâmbure din fiecare în contextul larg al vacanței pe care o alegem.
Am învățat să călătorim lejer, chiar dacă avem un pachet cu lucrurile esențiale. Descoperim mereu că am uitat câte ceva de care avem musai nevoie, sau că am luat cu noi lucruri de care ne puteam lipsi fără probleme, însă ne adaptăm și găsim soluții, în așa fel încât să ne bucurăm de clipele pe care le avem împreună.
Pentru noi contează foarte mult să savurăm din plin acea experiență, ale cărei amintiri ne hrănesc emoțional mult timp apoi și pe care le integrăm în cotidian: descoperim locul la pas, ne umplem plămânii cu aerul ce miroase altfel decât la noi, suntem atenți la sunetele, muzica și limba zonei, adunăm scoici, conuri și pietricele cu care ne decorăm casa sau spațiul de joacă al fiului meu, gustăm din specialitățile culinare ale locului și facem poze la care ne uitam apoi în după-amiezele leneșe ori ploioase.
Experiențele sunt mai valoroase decât obiectele. Ca părinți, cu toții cumpărăm o mare varietate de jucării, pe care copiii noștri și le doresc, se bucură pe moment pentru că le-au primit, dar sunt repede uitate și puse deoparte. Oferă copilului tău o experiență nouă – cum ar fi o aventură în safari, o seară la concert, un weekend la cort, o tură într-un rollercoaster, și vei genera un răspuns emoțional mai puternic, care va rămâne în amintirea lui o perioadă lungă de timp.
Pe mine m-a convins Alina încă odată de beneficiile acestor cadouri experiențiale. Tu ce mai aștepți? Lasă designerii de concedii în familie să îți planifice călătoria perfectă.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre beneficiile vacanței în familie, îți recomandăm să citești și:
- Vacanță în Malta cu copiii. Ce poți vizita în insula de miere a Mediteranei
- 10 idei de vacanţă în România, împreună cu copiii
- În vacanță cu copiii. Lefkada: când să mergi, cum ajungi, unde te cazezi, ce plaje alegi
- Vacanță cu copiii în cort – super distracție pentru copii, super stres pentru mamă
- Vacanță cu copiii în autorulotă. Soluția noastră în pandemie
- Experții TDM, Andreea Trifulescu: Experiența mea la Disneyland, cu și fără copil
- În vacanță cu copiii. Muntenegru: când să mergi, cum ajungi, ce stațiune alegi, ce vizitezi