articol scris de expert

Aplicații pentru siguranța copiilor online. Cum poți supraveghea ce face și cât stă copilul online

Soluțiile de control parental permit inclusiv monitorizarea locurilor în care merge copilul.

Laura Ion, specialist în parenting digital
scris pe
aplicații de monitorizare copii
Cu astfel de soluții, părinții pot preveni accesul la conținut nepotrivit și bullyingul online.

Tehnologia digitală este din ce in ce mai prezentă în viața copiilor noștri, iar odată ce ați decis că e momentul să le oferiți acces la aplicații și jocuri alegeți și aplicații pentru siguranța copiilor online. În felul acesta, veți ști exact ce fac pe telefon sau tabletă și cât timp petrec în fața ecranelor.

Încercați să le oferiți celor mici aplicații educative, cu conținut non-violent și adaptat vârstei și țineți cont de faptul că cel mai bun instrument pentru limitarea accesului la ecran este atenția părintelui. Pentru monitorizare și control, există soluții de control parental care taie accesul la Internet sau aplicații în funcție de un orar prestabilit sau atunci când dispozitivul copilului epuizează un număr de ore alocate navigării. Aceste aplicații pot fi setate să permită accesul la anumite resurse (cum ar fi site-uri educaționale sau resurse pentru teme) și să interzică accesul la jocuri, rețele sociale sau alte servicii non-educaționale.

Aceste instrumente pot fi module ale router-ului de acasă, aplicații instalate pe dispozitiv sau o combinație între cele două, în așa fel încât restricțiile să existe chiar și atunci când copilul folosește servicii 4G pentru conectarea la Internet.

Cum monitorizăm conversațiile copiilor pe rețelele de socializare sau email

Există un număr extrem de redus de soluții de control parental, precum cele disponibile în Bitdefender BOX, care folosesc algoritmi avansați de inteligență artificială pentru a informa părintele atunci când conversațiile copiilor pe platforme de chat se pot transforma în riscuri psihologice sau fizice. Este important însă de subliniat că aceste soluții informează discret părintele de anumite probleme, păstrând însă intimitatea copilului și contribuind la dezvoltarea unei relații părinte-copil bazate pe încredere, nu pe control.

Cum putem urmări locația telefonului copilului

Soluțiile de control parental includ și monitorizarea locurilor în care se află copilul, la nevoie. Soluțiile mai avansate folosesc o tehnică numită “geofencing” – garduri virtuale care împrejmuiesc zone definite. Astfel, părinții pot seta alerte atunci când dispozitivul copilului nu este într-un loc convenit într-o anumită perioadă a zilei (de exemplu, atunci când copilul părăsește perimetrul școlii în timpul orelor de curs), ceea ce poate duce la identificare facilă și în timp real a chiulului sau a situațiilor în care copilul părăsește fără consimțământ perimetrul școlii.

Alte soluții de control parental vin cu o opțiune de Safe Check-in, care permite copilului să anunțe părintele atunci când a ajuns la o locație convenită (la școală, acasă la un prieten). Acest lucru oferă un plus de siguranță, fără a forța copilul să sune sau să fie sunat pentru o confirmare verbală.

Aplicațiile de control parental și siguranța lor

Rețelele sociale sunt simple instrumente care se bucură însă de comunități extrem de mari. La fel ca orice instrumente, pot fi folosite în mod benefic pentru schimb de informații și socializare dincolo de interacțiunile fizice, dar în același timp, avem responsabilitatea de a supraveghea copiii și de a-i ghida pentru folosirea în siguranță (deopotrivă mentală și fizică) a acestora. De notat că soluțiile de securitate informatică performante încorporează și module avansate de control parental.

Pornind de la această nevoie, Bitdefender a folosit tehnologii bazate pe inteligență artificială ca să dezvolte o soluție îmbunătățită de control parental, capabilă să detecteze orice încercare de hărțuire la care sunt supuși minorii în timp ce navighează pe internet, dar și tentative de tulburare a liniștii familiei, mizând pe naivitatea celor mici: Bitdefender Parental Control.

Acest modul de control parental permite atât detectarea prădătorilor online, cât și a hărțuirii pe internet. Identifică agresorii sexuali prin depistarea atacurilor transmise în scris, prin servicii de mesagerie online și a solicitărilor sau schimburilor de fotografii cu conținut nepotrivit. Mai mult, modulul îi semnalează părintelui atât conversații în care copilul este forțat să aibă un comportament nepotrivit, cât și cereri de întâlnire în afara locuinței sau de aflare a adresei de acasă, venite din partea unor străini. Orice încercare de a obține numere de carduri, adrese, date personale sau parole va declanșa, de asemenea, o alertă către părinte.

Componenta anti-hărțuire este capabilă să detecteze comportamentul sau limbajul ostil – inițiat de către copil sau îndreptat înspre el – menit să rănească emoțional o persoană, când agresiunea are loc în mod repetat și creează un dezechilibru de putere între cele două părți.

Modulul monitorizează constant mesajele și fotografiile trimise pe platforme precum WhatsApp, Facebook Messenger și Instagram, dar și pe alte aplicații populare. Dacă folosești această soluție vei primi prin e-mail, zilnic, săptămânal sau lunar, un raport cu activitatea online a copilului tău, unde ți se semnalează activitățile cu un grad crescut de risc și potențial periculoase.

Modulul anti-hărțuire din soluția Bitdefender pentru control parental este disponibil deocamdată pentru toți utilizatorii Bitdefender BOX din țările vorbitoare de limbă engleză (Statele Unite ale Americii, Canada) și în soluțiile Bitdefender Internet Security și Bitdefender Total Security. Modulul va fi dezvoltat în viitor și pentru alte limbi, inclusiv limba română.

Instrumentul urmărește să consolideze relația părinte-copil și nu se vrea a fi o invadare a vieții personale a minorului. Astfel, nu vei avea acces la conținutul conversațiilor, iar alertele pe care le primești ar trebui să vă apropie și să vă facă să discutați despre subiectul respectiv.

Alte soluții de control parental

Net Nanny

Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele iOS și Android, cât și pentru computere și dispozitive Kindle. Este concepută pentru a filtra conținutul pentru adulți prin blocarea aplicațiilor și a site-urilor web cu conținut neadecvat. De asemenea, oferă funcții care permit părinților să stabilească limite de timp pentru utilizare și să urmărească locația dispozitivului.

Utilizează inteligența artificială pentru a verifica fiecare pagină înainte ca utilizatorul să o acceseze și blochează pornografia, conținutul violent și cel legat de droguri. Poți alege, de asemenea, să blochezi anumite site-uri web și aplicații.

Qustodio

Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele Android și iOS, cât și pentru computere și Kindle și oferă majoritatea funcțiilor pe care le dorești într-o aplicație de control parental. De asemenea, oferă un buton de panică care le permite copiilor să solicite ajutor cu ușurință dacă au probleme. Această funcție a butonului de panică este disponibilă însă numai pentru telefoanele Android. Versiune gratuită a aplicației oferă doar capabilități de bază, cum ar fi filtrarea și posibilitatea de a seta anumite limite de timp. Pentru funcțiile mai avansate și pentru un număr mai mare de dispozitive trebuie să plătești.

Instalarea aplicației Qustodio este rapidă și ușoară. Îți creezi un cont gratuit, apoi instalezi aplicația pe dispozitivul copilului tău.

KasperskySafeKids

Kaspersky oferă o varietate de produse de securitate pentru a proteja computerele și dispozitivele mobile, inclusiv aplicația SafeKids. Există o versiune gratuită a aplicației, care oferă unele funcționalități de bază, inclusiv filtrarea, posibilitatea de a controla utilizarea aplicației și de a stabili limite de timp pentru utilizarea dispozitivului. Mai multe funcționalități, inclusiv un localizator GPS pentru copii, monitorizarea rețelelor sociale și alerte în timp real, necesită un abonament premium, pentru mai mulți copii și mai multe dispozitive.

Norton Family Premier

Norton Family Premier oferă o serie de funcții care îi ajută pe părinți să păstreze telefoanele copiilor în siguranță. Nu oferă o versiune gratuită, iar funcționalitatea sa iOS este destul de limitată, deci poate fi o alegere mai bună dacă utilizezi dispozitive Android. Poți monitoriza mai mulți copii și câte dispozitive dorești.

FamilyTime

Aplicația oferă o serie de servicii atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru iOS. Lipsește însă o caracteristică cheie pe care majoritatea părinților o doresc – filtrarea web. De asemenea, este mai scump decât multe alte opțiuni. Un abonament anual acoperă doar trei dispozitive. Dacă ai doar un copil, ar putea fi o opțiune viabilă, dar devine scump pentru familiile mai mari.

Aplicația oferă însă tehnologie de geofencing și localizare, care trimite alerte când copiii sosesc sau părăsesc anumite locuri și îți permite să vezi unde se află aceștia la un moment dat.

Toate aceste aplicații îi ajută pe părinți să se asigure că cei mici nu ajung accidental pe site-uri cu conținut nepotrivit, nu petrec prea mult timp pe dispozitive, nu sunt hărțuiți sau se regăsesc în situații conflictuale când navighează pe internet și, totodată, nu pun în pericol integritatea locuinței și a celorlalți membri ai familiei.

„Dacă relația copilului tău cu tehnologia te preocupă, găsești cele mai noi informații despre aplicații, jocuri și metode de gestionarea a timpului petrecut de copii în fața ecranelor, în secțiunea noutăți din tehnologie de aici PARENTROPOLIS „. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Laura Ion
Laura Ion este specialist în parenting digital, trainer și consilier de dezvoltare persoanala si vocationala. Are peste 14 ani de experiență în domeniul IT și a urmat o serie de cursuri pentru a se specializa în domeniul siguranței copiilor în mediul online.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa