articol scris de expert

Ortodont Anca Oltean: Cele mai bune metode și aparate pentru îndreptarea dinților copiilor

Dr. Anca Oltean, ortodont
aparate pentru îndreptarea dinților
Nu trebuie să așteptați apariția tuturor dinților definitivi pentru a duce copilul la ortodont.

Când vine vorba de dinții copiilor, părinții sunt alertați de prezența înghesuirilor dentare din zona frontală, care apare odată cu erupția incisivilor, adică în jurul vârstei de 7 ani și se datorează lipsei de spațiu necesar alinierii acestor dinți.

Așadar, factorul decisiv pentru părinți este dat de aspectul inestetic al zonei frontale. De cealaltă parte, una dintre marile îngrijorări ale medicilor sunt, de fapt, cariile interdentare la copii, pentru că ele sunt foarte puțin vizibile de către părinți și, de regulă, sunt sesizate doar la momentul la care devin profunde și apar durerile.

Din cauza cariilor, dinții ajung să se piardă prematur, fapt cu impact asupra anatomiei faciale pe termen lung. Deci, o carie nu e niciodată doar o carie. Mai ales aceea care nu se vede de către persoanele fără pregătire în domeniu.

Prima vizită la dentist și prima vizită la ortodont

La medicul dentist, o primă vizită ar trebui efectuată în jurul vârstei de 3 ani, pentru a urmări evoluția dinților de lapte. Sunt părinți care vin și mai devreme, mai ales că e perioada când mămicile diversifică alimentația copiilor și nu știu dacă e ok ca cel mic să nu mestece alimentele, de exemplu. Medicul dentist verifică integritatea dinților, tratează căriile incipiente dacă acestea există, instruiește copilul cum să execute corect mișcările de periaj. Tot el recomandă și vizita la un medic ortodont.

Dacă nu sunt probleme, luați în considerare o vizită la medicul specialist ortodont în jur de 6-7 ani, vârsta la care începe erupția dinților definitivi, deci copilul prezintă o dentiție mixtă, atât dinți temporari, cât și definitivi.

Tratamentul ortodontic este indicat cel mai frecvent de către specialiști după vârsta de 12 ani, când toţi dinţii de lapte sunt schimbaţi cu dinţi permanenţi şi arcadele dentare sunt în întregime constituite, cu excepţia molarilor de minte, care erup după vârsta de 18 ani.

Avantajul aparatelor fixe pentru îndreptarea dinților

Totuși, la mulţi copii, modificări în dezvoltarea oaselor maxilare sau /şi a dinţilor pot fi observate mult mai devreme. Chiar dacă copilul nu se plânge de nimic şi părintele nu observă vreo modificare, recomand o examinare din partea medicului dentist după vârsta de 4 ani şi cel mai târziu la 7 ani, când se pot observa modificări sau tendinţe de dezvoltare asupra cărora se poate interveni în cadrul tratamentului preventiv sau al celui interceptiv.

După vârsta de 12 ani, există încă zone active de creştere a oaselor maxilare, care pot fi influenţate pentru a obţine o relaţie corectă care să permită o aliniere armonioasă a arcadelor dentare. Pe dinţii permanenți se pot aplica şi aparate fixe cu care se pot dirija cu mai mare acurateţe şi eficienţă mişcările dinţilor, nu există riscul îndepărtării aparatului, reducându-se durata şi crescând predictibilitatea tratamentului.

Menținatorul de spațiu

Un exemplu de tratament ortodontic preventiv la copiii între 4 și 7 ani este menţinerea spaţiului rezultat în urma extracţiei precoce (înaintea vârstei de pierdere naturală) a dinţilor temporari. Dacă medicul nu intervine cu aparate simple pentru menţinerea spaţiului, acesta este ocupat prin deplasarea dinţilor alăturaţi, iar dinţii permanenţi nu mai au loc să erupă şi va fi necesar un tratament mult mai complicat, mai de durată şi mai costisitor.

Aparatul tip gutieră Myobrace

Sistemul Myobrace reprezintă un tratament preventiv pre-ortodontic care se concentrează pe restabilirea funcțiilor perturbate care au produs anomalia (deglutiție, respirație), de multe ori fără să mai fie nevoie de aparate fixe ori de extracții dentare, și restabilesc creșterea naturală și dezvoltarea dinților.

Tratamentul cu Myobrace este cel mai potrivit pentru copiii cu vârste între 3 și 15 ani și implică folosirea unei serii de gutiere intra-orale care se poartă pentru 2-4 ore pe zi și pe timpul nopții.

Tratamentul cu Myobrace pentru copii:

  • Corectează obiceiuri orale greșite ale copiilor (ex: respirația și deglutiția);
  • Ajută la dezvoltarea și alinierea maxilarelor;
  • Aliniază dinții;
  • Ajută la dezvoltarea facială;
  • Îmbunătățește starea generală de sănătate;
  • Promovează obiceiuri sănătoase de alimentație.

Atenție! Dacă așteptați ca toți dinții permanenți să apară și abia apoi să începeți tratamentul cu aparate dentare la copii, acest lucru poate duce, din nefericire, la deteriorarea ireversibilă a dinților, dar nu numai a lor, ci a întregii stări de sănătate și dezvoltare a copiilor.

Obiceiurile miofuncționale (orale) greșite devin evidente după ce cresc toți dinții permanenți, ceea ce înseamnă că tratamentul cauzelor poate începe mult mai devreme decât am crede că e nevoie. Acest lucru poate însemna chiar în jurul vârstei de 3 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Anca Oltean
Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa