articol scris de expert

Andreea Trifulescu, expert în turism: Locuri de vizitat în Amsterdam, pentru copii și adulți

Andreea Trifulescu, expert în turism
de vizitat în Amsterdam
Amsterdam este perceput drept un oraș al libertinilor, însă și familiile cu copii au aici o serie de obiective de vizitat.

Într-un articol anterior vă povesteam despre Praga și cum este ea o destinație potrivită atât pentru o vacanță cu copiii sau una romantică în doi. Poate este surprinzător, însă și o vacanță la Amsterdam, care este văzut ca fiind un oraș libertin, este recomandată nu doar pentru cupluri sau grupuri de prieteni, ci și pentru familii cu copii.

Amsterdamul, supranumit Veneția nordului datorită numărului mare de canale care îl străbat (165 mai exact), este capitala oficială a Olandei, cu o populație de aproximativ 850.000 de locuitori și un volum de turiști de până la 18 milioane pe an.

Obiective de vizitat în Amsterdam împreună cu copiii

Amsterdamul este faimos pentru canalele sale și pentru casele situate pe canal, ceea ce îl face să fie un oraș ușor de vizitat pe jos, cu barca, cu trenul sau, bineînțeles, cu bicicleta.

Este un oraș cu un relief destul de plat, ceea ce face plimbările cu bicicleta plăcute și ușoare chiar și pentru copii, iar regulile de circulație încurajează și susțin și ele această activitate.

Pentru cei mai curajoși, experimentați sau care doar vor să încerce ceva nou, există și varianta de a închiria un segway (transportor electric) pentru un tur de oraș inedit.

Spre deosebire de alte capitale europene precum Paris sau Londra, Amsterdam poate fi perceput mai degrabă ca un orășel datorită dimensiunii și a numărului de locuitori. Asta înseamnă că în câteva zile puteți savura atmosfera autentică a orașului fără să vă simțiți copleșiți.

Noi ne-am bucurat mult de Nemo Science Museum, ca adulți, iar copiii au fost foarte încântați de tot ceea au avut ocazia să vadă, precum demonstrația de reacții în lanț sau experiențele pe care le-au putut încerca ei înșiși (cu noi cu tot), cum au fost experimentele chimice. Pe site puteți vedea o listă de activități și care este vârsta minimă recomandată pentru fiecare în parte.

Muzeul de Științe Nemo, o atracție atât pentru copiii mari, cât și pentru cei mai mici.

Vă recomand și o vizită la Artis Royal Zoo care sigur o să vă placă. Am găsit acolo, așa cum promit pe site, o mare diversitate de plante, animale, un acvariu foarte bogat și un planetariu fascinant. Dacă achiziționați biletele online în avans, prețul este cu doi euro mai mic decât la casă.

La Artis găsiți o varietate mare de animale, iar cei mici vor fi cu siguranță fascinați.

La Muzeul Marinei vă așteaptă 400.000 de obiecte ce acoperă 500 de ani de istorie maritimă a Olandei. Tablouri, hărți, instrumente de navigație, modele de nave – toate pot fi văzute într-un tur ghidat sau pe cont propriu. Și aici beneficiați de reducere la achiziția online a biletelor.

Istoria maritimă a Olandei este fascinantă, iar muzeul vă va demonstra acest lucru.

Puteți lua o pauză de la agitația din centru cu un prânz în celebrul parc Amstel. Tot acolo găsiți și o mini grădină zoologică, puteți juca mini golf sau, dacă vă pasionează arta, aveți posibilitatea de a vizita una din cele două galerii de artă din zonă.

Dacă preferați să vi se prezinte orașul mai degrabă decât să-l descoperiți voi singuri, e important de știut că există și tururi gratuite de oraș, în diverse limbi străine, iar la final puteți să îi oferiți o sumă pe care o considerați de cuviință ghidului.

Obiective de vizitat în Amsterdam pentru adulți

Ne-am trezit devreme pentru a vizita Muzeul Van Gogh, cu undeva la 200 de picturi și un număr impresionant de schițe cu celebrul pictor. Am evitat astfel aglomerația de la intrare și am savurat în liniște toate tablourile expuse în muzeu.

Un alt muzeu foarte vizitat este Rijksmuseum, cu în jur de un milion de vizitatori în fiecare an. Aici găsiți o colecție de artă olandeză foarte mare ce acoperă o lungă perioadă istorică.

Ne-am lăsat vrăjiți de strălucirea diamantelor de la muzeul cu același nume. Coroane, diamante celebre, detalii interesante, toate în apropiere de muzeul Van Gogh și de Rijksmuseum.

Dacă în Praga este recomandată o vizită la fabrica de bere Staropramen, în Amsterdam este de văzut și vizitat fabrica de bere Heineken, unde puteți degusta diferite sortimente de bere produse prin procedee cu adevărat inovative.

Controversatul cartier Roșu poate reprezenta și el un punct interesant de vizitat. Pe timpul zilei e destul de greu să îl diferențiezi de alte zone ale orașului, însă pe timp de seară atmosfera se animă și cartierul se scaldă în lumina roșie a celebrelor vitrine. Și aici puteți găsi câteva muzee tematice.

Personal, am fost fascinată de parcarea imensă de biciclete de la gara centrală din Amsterdam. Și ca pietoni trebuie să aveți mare grijă la cei care circulă pe biciclete și să nu le încălcați teritoriul, adică banda specială de biciclete, pentru să riscați să fiți doborâți.

O plimbare pe canale este de vis și ea poate veni la pachet cu un card de oraș de 24, 48 sau 72 de ore. Pe lângă acces la folosirea transportului în comun, aceste carduri vă oferă acces și la numeroase muzee sau atracții. Vi le recomand cu încredere.

Nu ratați o plimbare pe canale în Amsterdam!

Cum ajungem la Amsterdam și unde ne cazăm?

La fel ca în cazul zborurilor către Praga, și când vine vorba de zboruri către Amsterdam e important de știut că nu există soluții low cost din România, iar recomandarea este să vă îndreptați atenția către cursele Tarom sau KLM.

În ceea ce privește perioada aleasă, dacă sunteți pasionați de lalele și vă doriți să vă bucurați de frumusețea lor, perioada ideală este la jumătatea lunii aprilie. Amsterdamul este frumos pe toată perioada anului, însă vremea este plăcută și potrivită în aprilie-mai și septembrie-octombrie.

Cazarea în zona centrală, aproape de Vondel Park și de cartierul muzeelor, este recomandată dacă vă doriți să vizitați mult pe jos.

Puteți opta pentru variante de cazare mai prietenoase cu bugetul, sistemul de transport în comun vă e de mare ajutor și puteți ajunge, așa cum am ales noi, din partea de sud a orașului în centru în doar 15 minute.

În cazul nostru, hotelul era într-o zonă foarte liniștită, cu multe parcuri, dar am preferat să ne bucurăm de centru și de frumusețile lui și nu am petrecut foarte mult timp aici.

E bine-cunoscut faptul că Amsterdamul trebuie să se afle pe lista destinațiilor „de văzut” ale fiecăruia dintre noi. E un oraș încărcat atât de istorie cât și de nou și inovație, ceea ce îl face interesant pentru turiști de toate vârstele, de la cei mici, până la cei mai în vârstă.

Dacă încă nu ați reușit să-l vedeți, profitați de ofertele pe care le găsiți și bucurați-vă de un oraș fascinant. Dacă ați reușit să îl vedeți, știți deja că merită să vă întoarceți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreea Trifulescu
Expert în turism. Fondator CompleTur – agentia ta de turism … spun asta pentru ca asa imi doresc sa fie, pentru ca vreau fiecare client sa-mi devina prieten si impreuna sa inspiram cat mai multi oameni sa iasa in lume sa se bucure de frumusetile ei.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa