articol scris de expert

5 jocuri și activități pe care bebelușii o să le iubească – și pe care le poți face cu obiecte de prin casă

O cutie simplă din carton poate deveni un arici simpatic, făcut chiar de copil.

Cătălina Bucur
copil care se joacă
Ca să distrezi un copil, nu ai nevoie de jucării scumpe.

”Ce activități și jocuri să mai fac cu bebelușul meu? ”Se plictisește rapid de toate jucăriile, își pierde ușor interesul și concentrarea, iar eu am rămas în pană de idei. Când mă uit pe Instagram și Pinterest, văd sute de activități istețe de la mamele creative, dar eu nu am toate acele accesorii prin casă – ar trebui să plasez comenzi la câteva magazine de craft și lucru manual înainte să mă pot apuca de joacă?!” Dacă întrebările acestea vă sunt familiare, vă asigur că nu sunteți singuri.

De când scriu despre jocuri și activități pentru copii pe blogul meu, primesc zilnic astfel de mesaje de la părinți ușor anxioși, lucru care de altfel mă bucură nespus: este dovada clară că generațiile noi înțeleg cât de importantă este joaca pentru dezvoltarea copilului, fie că vorbim despre motricitate fină și grosieră, despre dezvoltarea cognitivă și senzorială, despre atenție, răbdare și memorie sau despre dezvoltarea autonomiei și a atașamentului față de cei apropiați.

Stinghereala și lipsa de idei pe care le simțim adeseori atunci când vine vorba de activitățile pentru copii sunt firești în cazul nostru, al părinților de astăzi, pentru că până la urmă au trecut foarte mulți ani de când noi înșine ne-am jucat ultima oară.

Să ne acordăm un pic de blândețe: până mai ieri butonam Excel-uri, coordonam ședințe de proiect, manageriam echipe sau organizam evenimente cu mii de participanți – iar acum, brusc, trebuie să ne jucăm cu un pui mic care nici nu vorbește, nici nu arată cu degetul, căruia nici nu pare să îi placă prea tare Monopoly sau Catan?! Normal că ne e greu!

”Dar n-am pompons, sârmă plușată, bețișoare de înghețată, nici fetru și nici sclipici, n-am îndemânare – și oare ar trebui să-mi cumpăr un pistol de lipit?!” Stați liniștiți și lăsați cumpărăturile pentru mai târziu! Când vine vorba despre bebeluși, less is more, iar ei vor putea să exploreze, să descopere, să se distreze și să fie stimulați senzorial și motric doar apelând la obiecte simple, pe care toată lumea le are prin gospodărie.

Mai jos vă las 5 activități pe care bebelușii voștri le vor iubi și care se pot meșteri rapid, din ”ingrediente” pe care sigur le aveți prin casă:

1. Stația de tobogane: dexteritate, răbdare, echilibru (potrivită pentru 6-18 luni)

Stația de tobogane

Stația de tobogane este o instalație simpatică pe care o puteți face din câteva tuburi mai mici sau mai mari rămase de la hârtia igienică sau de la prosoapele de bucătărie. Tuburile se prind cu scotch sau cu bandă izolatoare de ușa bucătăriei, de exemplu, iar bebelușul sau toddlerul este îndemnat să strecoare prin tuburi câteva jucărele simpatice, adică… să le dea pe tobogan, iar și iar și iar.

Toată treaba se face ușor și rapid, este foarte captivantă pentru cei mici și chiar dacă nu vă pot promite că veți putea pregăti o lasagna întreagă în timp ce bebe se joacă, sunt destul de sigură că sosul ragù îl veți putea termina în acest răstimp. Sau hei, măcar puteți sorbi câteva minute bune dintr-o cafea fierbinte, o activitate rară pentru părinții de copii mici.

2. Cufărul Misterios: prilej pentru explorare și dezvoltarea limbajului (potrivit pentru 4-18 luni)

Cufărul Misterios este, de fapt, un coșuleț (sau o cutie, o caserolă, un recipient – ce aveți voi prin casă) în care puteți să puneți, de-a valma, mai multe obiecte de la voi din gospodărie care ar putea fi interesante pentru bebeluș: o perie de păr, niște mingi, o lavetă curată, un burete de vase nefolosit sau o lufă pentru duș, o spatulă, un tel, o sticlă de plastic umplută cu orez etc.

Puneți coșul în fața bebelușului și lăsați-l să îi exploreze conținutul. Cei mici vor fi încântați că o asemenea comoară le-a fost pusă la dispoziție și se vor distra minute bune tot scoțând și băgând la loc toate obiectele din coș. Așa vor experimenta cu mai multe culori, texturi, forme, materiale, temperaturi, își vor exersa felul în care apucă obiectele și, dacă le vorbiți și le explicați cum se numește fiecare obiect, vor începe să își dezvolte vocabularul.

3. Pușculița: cutie pentru motricitate fină, precizie și dexteritate (potrivită pentru 12-18 luni)

Pușculița

Pușculița este, după cum i-o spune și numele, o cutie cu capac de plastic în care am tăiat, cu un cutter, o mică fantă – suficientă pentru ca băiețelul meu să poată strecura prin ea niște carduri mai vechi. Asta e și ideea: ca bebelușul sau toddlerul să încerce să înfigă niște carduri (sau cărți de joc) prin orificiul sau fanta tăiată în capacul cutiei.

Pușculița este o jucărie de mare finețe și foarte incitantă pentru copii, lucru de care mi-am dat seama mai ales privindu-l pe toddlerul meu cum se tot chinuia să împingă cardurile prin fanta cutiei, rotindu-le, schimbându-le poziția, unghiul de abordare, oftând, uitându-se la ele, încercând din nou. Cu cât se juca mai mult, cu atât devenea mai îndemânatic, le introducea mai ușor, se frustra mai puțin, se bucura mai tare.

4. Ariciul: cutie senzorială pentru apucat, tras și împins (potrivit pentru 6-18 luni)

Ariciul

Iată o cutie senzorială captivantă, pe care au făcut-o multe dintre mămicile care mă urmăresc pe Instagram și care pe băiețelul meu l-a înnebunit câteva luni bune după ce i-am meșterit-o prima oară. Puteți construi un Arici din orice cutie simplă de carton pe care o sigilați cu scoci, ca să fie bine închisă pe toate părțile. Cu o foarfecă sau un cuțitaș faceți câteva găurele în cutie, prin care înfigeți paie colorate (sau sârmă plușată colorată, dacă aveți prin casă). Apoi îndemnați bebelușul să apuce paiele și să le tragă din cutie – iar copiii mai măricei pot încerca chiar să le bage la loc prin găurele, va fi mult mai solicitant.

Ariciul este fermecător pentru cei mici care, tot scoțând paiele, unul câte unul, din cutie, își vor exersa felul în care apucă obiecte cu mânuțele. E o jucărie foarte bună pentru coordonare și pentru percepția conceptului de cauză-efect („Bag paiul în orificiu și uite, jumătate din el dispare înăuntru!“ sau „Trag de paiul ăsta și uite, îl scot pe tot din cutie și rămân cu el în mână!“). Cel mai important lucru? Piticii se vor distra de minune cu această jucărie încropită rapid, dintr-o cutie și o mână de paie.

5. Post-it Pilates: exerciții pentru micii gimnaști (potrivit pentru 4-18 luni).

Activitatea pe care am numit-o Post-it Pilates a fost tare bine-venită pe când băiețelul meu avea vreo 7 luni și exersa de zor statul în fund nesusținut, dar după ce am împărtășit-o cu alte mămici am avut surpriza să primesc câteva sute de mesaje de la mame care au mers un pas mai departe și au făcut această activitate cu bebelușii lor de 3–6 luni, cu cei de 10–12 luni, dar și cu toddlerii ceva mai mari. Cine ar fi crezut că o mână de abțibilduri și câteva post-it-uri ar putea să fie atât de captivante, pentru atâția copii, cu o plajă atât de largă de vârste?

Post-it Pilates este o activitate haioasă, care presupune să lipim de o ușă, de un corp de mobilă sau de un perete câteva abțibilduri (sau magneți, dacă facem joaca asta lângă frigider), iar deasupra lor să punem niște post-it-uri colorate, astfel încât abțibildurile să fie acoperite în întregime de post-it-uri. Apoi așezăm bebelușul pe burtă în apropierea lor (sau în fund, dacă a ajuns la etapa în care stă în șezut) și îl îndemnăm să se lungească, să se aplece, să se întindă cââât mai mult, ca să poată apuca sau chiar da jos toate post-it-urile și descoperi abțibildurile simpatice de sub ele. Mai țineți minte momentele de stretching de la sală? Ei, cam asta urmărim cu joaca asta, un fel de Pilates pentru bebeluși. Sus, jos, sus, jos!

Dacă activitățile pentru copii de mai sus v-au atras atenția, puteți găsi alte câteva zeci de idei simpatice pentru 0-18 luni în eBook-ul meu ”Let’s Play, Baby!”, disponibil pe Google Play sau Apple Books – o carte citită de sute de mame și ”jucată” de sute de bebeluși. Varianta tipărită a cărții (care va conține și mai multe idei istețe) este în curs de apariție la Curtea Veche Publishing și va vedea lumina tiparului în vara anului 2021, sub titlul “Bebe, hai la joacă!”.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre jocuri și activități pentru bebeluși, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa