articol scris de expert

Dermatolog Florentina Zaharia, despre acneea la adolescenți: de ce nu trebuie stoarse coșurile și ce tratamente de ultimă generație există

Dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog
acneea la adolescenți
Stoarcerea coșurilor, una dintre greșelile frecvente în rândul adolescenților cu acnee.

Deși nu este o problemă gravă de sănătate, acneea la adolescenți, adică acneea juvenilă, este o problemă estetică, care își poate pune amprenta semnificativ asupra sănătății emoționale a adolescenților. Vestea bună e că acneea nu este imbatabilă, în prezent existând terapii de ultimă generație ce tratează cauza acestei condiții dermatologice definitiv, fără durere sau disconfort.

Acneea juvenilă este cea mai frecventă formă de acnee – afectează 80% din tinerii în jurul vârstei de 12 ani (în cazul fetelor) și 14 ani (în cazul băieților). Manifestările acesteia variază de la forme ușoare (câteva comedoane, întâlnite la majoritatea adolescenților), până la forme severe, care lasă cicatrici.

De ce apare acneea

Responsabile de apariția acneei sunt bacterii care fac parte din flora microbiană normală a pielii (trăiesc în mod normal pe suprafața pielii), dar care, în anumite condiții se dezvoltă în exces. Mai exact, este vorba de Propionibacterium (în special Propionibacterium Acnes), stafilococi (S. Epidermidis) și levuri (Pityrosporum). Propionibacterium Acnes – trăiește în partea profundă a foliculului și produce și întreține leziunile inflamatorii din acnee.

Condițiile care favorizează colonizarea exagerată cu aceste bacterii au legătură cu creșterea secreției de sebum și modificarea microclimatului de la nivelul pielii, din cauza modificărilor hormonale de la pubertate. În plus, mai sunt și factorii care țin de stilul de viață, de la consumul de alimente semi-preparate (junk food, pizza, zahăr, băuturi carbogazoase etc.), până la stresul cotidian și igiena precară a pielii.

Nu în ultimul rând, predispoziția ereditară (factorul genetic) joacă un rol important în apariția acneei. Tratamentul acneei trebuie personalizat în funcție de stadiul acestei condiții, însă foartă importantă în acest proces este respectarea regulilor de igienă și alimentație.

Reguli de îngrijire și tratare a coșurilor

Într-un efort de a scăpa de acnee, tinerii își spală tenul în mod repetat, își rup leziunile sau apelează la mai multe produse cosmetice în același timp, care promit că fac minuni în acnee, obiceiuri care, de cele mai multe ori, agravează problema, lăsând în urmă cicatrici greu de șters.

Reguli de bază în tratarea acneei:

1. Măsuri igienico-dietetice;
2. Tratament local;
3. Tratament general;
4. Tratament chirurgical.

Ce nu trebuie să facă un adolescent cu acnee:

• Traumatizarea leziunilor (stoarcerea coșurilor), pentru că există riscul de formare a cicatricilor, greu de reparat;
• Aplicarea de unguente sau produse grase;
• Folosirea unor produse de igienă a pielii neadecvate;
• Iritații mecanice produse de bentițe sau breton;
• În general, este indicată spălarea feței de două ori pe zi cu apă caldă și geluri dermatocosmetice care inhibă secreția de sebum;
• Atenție, nu trebuie folosite substanțe degresante în exces;
• Nu trebuie ținut un regim alimentar excesiv, dar trebuie știut că excesele precum cafeina, alimentele picante, cofeina – favorizează acneea.

Terapie de ultimă generație în tratarea acneei: fototerapia cu lumină albastră

Deși este o infecție bacteriană, acneea se poate trata și prin alte metode decât cu antibiotice, medicamente care au un impact pe termen lung asupra sistemului imunitar, digestiv și întregului organism. Același efect de sterilizare a zonei pe care îl au antibioticele se poate obține, astăzi, printr-o terapie de ultimă generație: fototerapia cu lumină albastră.

Una dintre acestea este terapia BLU-U, care emite o lumină albastră ce pătrunde adânc în piele și distruge flora microbiană responsabilă de apariția acneei și calmează inflamația, cu efecte vizibile în aproximativ 3 săptămâni. Sistemul BLU-U emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 417nm, rece la atingere, care nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere. De asemenea, terapia BLU-U nu emite radiaţii ultraviolete (UV), dăunătoare pielii, întrucât intensitatea luminii și durata expunerii sunt controlate. O ședință durează 16 minute.

Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră BLU-U este o alternativă sigură și extrem de eficace la tratamentele clasice pentru eradicarea bacilului care provoacă acneea.

Pentru acneea severă sau acneea rezistentă la alte metode de tratament, recomand terapia cu lumină albastră ClearLight, care folosește o intensitate de 20 de ori mai mare decât alte aparate care emit lumină albastră. Sistemul ClearLight emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 405-420 nm, rece la atingere, care nu provoacă efect termic local, durere sau disconfort. La fel ca BLU-U, lumina emisă de ClearLight pătrunde în piele la o distanță de aproximativ 2 mm, unde sterilizează zona, distrugând bacteriile care cauzează acneea de tip Propionibacterium acnes.

Se recomandă pentru tratarea:

• Acneei ușoare sau moderate, rezistente la alte terapii sau atunci când este imposibil de a efectua alte tipuri de tratamente, din cauza contraindicaților sau reacțiilor adverse;
• Acneea moderată și severă;
• Acneea nodulo-chistică;
• Acneea comedoniana;
• Foliculită, care apare mai frecvent la bărbați, după ras;
• Foliculita axilară, interfesieră sau a gambelor.

Sistemul ClearLight poate fi utilizat în siguranţă, fiind aprobat încă din anul 2002 de Food and Drug Administration (FDA). Rezultate vizibile se obțin chiar după o săptămână de tratament.

Cicatricile post-acnee, șterse cu laserul

Și pentru reducerea sau îndepărtarea cicatricilor post-acnee există soluții: terapia Laser CO2 Fractional. Laserul produce o arsură superficială, care stimulează sinteza naturală de colagen, astfel obținându-se ameliorarea evidentă a texturii și tonusului pielii. Laserul CO2 Fractional reprezintă ultima generaţie de lasere, cu indicaţii în resurfacing, îndepartarea cicatricilor post-acnee, cicatrici cheloide, cicatrici post-intervenţionale şi la îndepărtarea tatuajelor. De asemenea, are aplicaţii în rejuvenare (reîntinerire), skin renewal (înnoirea pielii) şi în eliminarea vergeturilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florentina Zaharia
Dr. Florentina Zaharia este medic primar dermato-venerologie în cadrul clinicii Bioderm din București, cu o experiență profesională de peste 20 de ani. Este membru în Academia Europeană de Dermatologie, Societatea Română de Dermatologie și în Societatea de Medicină Estetică și are competențe în dermatoscopie, laserterapie și terapii de întinerire. De-a lungul timpului, s-a implicat în numeroase campanii destinate elevilor din școli și licee pe tema tratamentului acneei și are o bogată experiență în tratarea cazurilor dermato-pediatrice.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa