Alin Chiriac, expert management IT: „Până la 13 ani, părintele ar trebui să verifice conținutul la care este expus copilul pe internet”

Cristina Călin, redactor
conținutul la care este expus copilul pe internet
Când vine vorba de siguranța pe internet, părintele trebuie să știe să pună limite clare. FOTO: Shutterstock

Copiii au acces la tehnologie de la vârste tot mai fragede, fie că vrem, fie că nu. Despre această generație se spune chiar că ”s-a născut cu telefonul în mână”. De aceea, părinții trebuie să găsească soluții pentru ca utilizarea gadgeturilor să fie prilej de învățare, să fie de ajutor pentru dezvoltarea celor mici, nu doar o modalitate de pierdere a timpului.

Nu este simplu să ții pasul cu tehnologia. Apar mereu, cu o viteză greu de imaginat în urmă cu ceva ani, gadgeturi, aplicații noi și, odată cu ele, vin și provocările și pericolele. Una dintre principalele provocări este gestionarea timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. De la telefoane mobile și tablete la televizor și computere, copiii sunt expuși la diverse forme de conținut digital. Este important ca părinții să stabilească limite clare în ceea ce privește timpul petrecut pe ecrane și să încurajeze activități offline, precum jocurile în aer liber, lectura sau interacțiunea directă cu prieteni, colegi, rude, vecini.

O altă preocupare majoră este asigurarea că cei mici accesează conținut adecvat pentru vârsta lor și că sunt în siguranță online. Părinții trebuie să monitorizeze și să gestioneze activitățile copiilor, să utilizeze filtre și controale parentale pentru a bloca accesul la conținut inadecvat și să aibă discuții deschise despre comportamentul responsabil online.

Utilizarea excesivă a tehnologiei poate avea un impact negativ asupra sănătății și dezvoltării copiilor. De la afectarea somnului și posturii corecte până la probleme cognitive și sociale, părinții trebuie să fie conștienți de efectele pe termen lung ale utilizării excesive a tehnologiei și să încurajeze un echilibru sănătos între activități online și offline.

Despre provocările părinților legate de utilizarea tehnologiei vom vorbi cu Alin Chiriac, expert management IT, fondatorul Adfaber.org, ONG-ul care derulează cele mai importante campanii naționale de promovare a învățării digitale și a dezvoltării abilităților digitale și a siguranței online pentru profesori și studenți. Alin Chiriac este speaker și la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” organizată de Totul despre Mame, sâmbătă, 11 mai 2024, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica, nr. 4 –zona Universitate). Poți cumpăra bilete de AICI

Totul Despre Mame: De la ce vârstă începem să educăm copiii cu privire la siguranța lor pe internet?

Alin Chiriac, expert management IT: Ar trebui să începem să le vorbim copiilor despre siguranța pe internet de la primul moment în care le punem telefonul în mână și îi lăsăm pe alte platforme decât cele trecute prin filtrul unui parental control. Până la cinci ani, părinții ar trebui să le permită accesul cât mai puțin, maximum 30 minute/ zi. Dacă totuși o fac să le ofere acces la resurse și aplicații care le dezvoltă gândirea copiilor.

De la cinci ani, dacă copiii încep să aibă acces la jocuri, părinții trebuie să se asigure că sunt permise copiilor. Trebuie să le explice sau să joace cot la cot cu ei. Deja de la șapte ani, când copiii își fac conturi la recomandarea unor prieteni, sau chiar le fac părinții cont pe Tik-Tok, de exemplu, sau pe alte platforme, este important să li se explice ce se întâmpla acolo. Este momentul primelor discuții serioase cu privire la acele situații la care trebuie să fie atenți și cum să reacționeze.

Totul Despre Mame: Cât de eficiente sunt aplicațiile de monitorizare a activității online a copiilor? 

Alin Chiriac, expert management IT: Aplicațiile de tip ”parental control” sunt extrem de eficiente în special pentru restricționarea accesului la conținut nepotrivit. Este prima protecție și este minimul efort pe care-l face un părinte pentru a-și proteja copiii și familia. Este singurul instrument care oferă date reale despre comportamentul și relația pe care o avem cu tehnologia. Pot fi folosite ca punct de plecare pentru o discuție despre echilibru.

Totul Despre Mame: Telefonul/ laptopul/tableta este un spațiu privat al copilului sau părintele poate și trebuie să i le verifice frecvent? 

Alin Chiriac, expert management IT: Până la 13 ani părintele ar trebui să verifice conținutul la care este expus copilul. Dacă a avut loc o discuție despre siguranța online, despre situațiile cu care se poate întâlni, în majoritatea cazurilor, copilul știe că poate apela la un adult de încredere. Va veni către părinte ori de câte ori pe platforme, pe grupuri, în cadrul jocurilor există ceva care provoacă disconfort: limbaj nepotrivit, înjurături, cyberbullying, abuz, excludere, conținut nepotrivit. Dacă nu s-a discutat și totuși există îngrijorări, părintele trebuie să găsească o soluție să aibă acces pentru a preveni acele situații de la care nu se mai poate întoarce.

Totul Despre Mame: Cum pot părinții să monitorizeze activitățile online ale copiilor fără a încălca intimitatea lor?

Alin Chiriac, expert management IT: Totul pleacă de la prima discuție despre siguranța online. Programul ”Eroii internetului” le oferă părinților acel ghid despre cum pot începe discuția despre relația pe care întreaga familie o are cu dispozitivele și tehnologia. Atunci când există o relație de încredere și deschisă nu se încalcă nicio intimitate. 

Totul Despre Mame: Cum pot face părinții să țină pasul cu evoluția tehnologiei și cu pericolele care pot apărea?

Alin Chiriac, expert management IT: Cel mai simplu mod prin care un părinte se poate pune la curent cu noutățile și evoluția tehnologiei este să participe la astfel de evenimente cum organizați și voi. De asemenea, poate să caute un curs sau un webinar. O jumătate de oră alocată pentru a descoperi un conținut actualizat de către oameni care asta fac este cea mai bună investiție de timp pe care o faci ca părinte. În ceea ce ne privește pe noi, toate aceste ateliere,  webinarii sau cursuri sunt gratuite pentru părinți și copii.

Totul Despre Mame: Ce implicații are utilizarea excesivă a internetului și a rețelelor sociale pentru sănătatea mentală și emoțională a copiilor și adolescenților?

Alin Chiriac, expert management IT: Pentru majoritatea copiilor lumea online devine lumea reală. Asta înseamnă că ce văd acolo devine pentru ei realitatea. Pentru mulți copii consumul de conținut devine o dependență. Sunt distrași de la experiențele din lumea reală. Acest lucru are un impact asupra: relațiilor personale, sănătății fizice și psihice, capacității de concentrare, calității somnului.

Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”

Copiii din ziua de azi chiar sunt altfel decât eram noi și trebuie să înțelegem tot ce presupune universul lor, de la tantrumuri la relația cu tehnologia. Doar în felul acesta vom reuși să avem cu ei o relație echilibrată și durabilă, sinceră pe termen lung.

BILETELE SUNT DISPONIBILE AICI.

Speakeri

Ca să putem face asta aducem în fața ta la această conferință specialiști cu zeci de ani de experiență în lucrul cu părinții și copiii, conectați la cele mai moderne abordări de parenting.

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers este psiholog, psihoterapeut cu specializare în terapia traumei, practician de Somatic Experiencing, mamă a trei copii, scriitoare.

Otilia este și instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume. Așa a ajuns să integreze jocul și joaca în activitatea ei. Este susținătoarea și promotoarea metodei Parenting by Connection, cu care s-a familiarizat în cadrul unui program intens de formare inițiat de organizația Hand in Hand Parenting, coordonat de dr. Laura Markham, autor ZYX Books.

Alin Chiriac

Alin Chiriac are 19 ani de experiență în marketing și management. Crede cu tărie în dezvoltarea comunității prin tehnologie și își dedică timpul creșterii gradului de conștientizare pentru EdTech în școlile din România. Este fondatorul Adfaber.org, ONG-ul care derulează cele mai importante campanii naționale de promovare a învățării digitale și a dezvoltării abilităților digitale și a siguranței online pentru profesori și studenți.

Alin Chiriac este și fondatorul CODE SCHOOL CLUBS, un club de tehnologie în care tinerii învață limbaje de programare și abilități care lipsesc sau nu sunt predate în școlile românești. Alături de specialiști și profesioniști în domeniu, îi ajută pe copii să înțeleagă și să învețe cum să folosească tehnologia pentru o viață mai bună.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Utilizează elemente de terapie prin artă, aprofundate în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association. Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională la Yorkshire Training Center Romania și în Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului. De asemenea, lucrează ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Pe lângă acestea, s-a perfecționat în lucrul cu pacienți borderline în cadrul programului „General Psychiatric Management for BPD”, la Harvard Medical School, și în reglarea emoțională prin lucrul cu nisip, la Synergetic Play Therapy Institute. De asemenea, a inclus în pregătirea sa și programul legat de inteligență emoțională, Applied Emotional Intelligence, ținut de John Parr, MSc, CTA, Certifying Master Trainer pentru AEI și PCM. În mai puține cuvinte, e consilier pentru dezvoltare personală și parentală pozitivă.

Agenda evenimentului

  • 10.00-10.30 –  Welcome coffee
  • 10.30 – 12.00 – Autoritate fără intimidare. Cum să pui limite sănătos, fără amenințări și recompense (Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut)
  • 12.00-12.15 – Lunch break
  • 12.15-13.45 – De la generația cu cheia de gât la generația cu ochii în ecrane. Cum poate fi folosită tehnologia în mod inteligent, de către părinți și copii (Alin Chiriac, expert marketing IT)
  • 13.45-14.00- Coffee break
  • 14.00- 15.30 – Copilul și crizele de nervi. Cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ (Otilia Mantelers, psiholog)

Parteneri

  • Parteneri principali: Synevo, Aqua Carpatica, Hipp
  • Parteneri:  Vedra International
  • Cu sprijinul: Themomix cu Daniela, Kafune

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa