Otilia Mantelers, psihoterapeut: ”Când emoțiile puternice ale copilului sunt ignorate, riscul de depresie crește”

Otilia Mantelers este speaker la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” organizată de Totul Despre Mame sâmbătă, 11 mai.

Cristina Călin, redactor
Otilia Mantelers
Otilia Mantelers: ”Dacă eu sunt o mamă impulsivă, care țipă atunci când îi e greu emoțional, la fel va face și copilul meu.” FOTO: Shutterstock

Vedem în jurul nostru, în parcuri, în magazine și poate chiar în propria casă, cât de afectat și de copleșit se simte un copil când are un tantrum. Oricând de mult și-ar da ochii peste cap cei din jur, nu ne putem aștepta ca cel mic să-și regleze singur emoțiile. Îl putem însă ajuta atunci când se simte copleșit, iar pe măsură ce crește îl putem ghida să înțeleagă ce simte și să adopte comportamentul potrivit. Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să-i negăm sentimentele puternice și să-l învățăm să facă la fel.

Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, psihoterapeutul Otilia Mantelers explică de ce este important pentru sănătatea emoțională a copiilor să gestionăm corect crizele lor de isterie și, când cresc, să le fim alături în gestionarea sănătoasă a emoțiilor. Ignorarea și negarea sentimentelor puternice, ascunderea sub preș a emoțiilor negative îi expun pe copii riscului de a dezvolta mai târziu depresie, anxietate, mâncat compulsiv, obsesie pentru ecrane etc.

Otilia Mantelers este speaker la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” organizată de Totul Despre Mame sâmbătă, 11 mai 2024, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica, nr. 4, zona Universitate). Mai multe detalii și bilete aici.

Otilia Mantelers este psiholog, psihoterapeut cu specializare în terapia traumei, practician de Somatic Experiencing, mamă a trei copii, scriitoare.

Totul Despre Mame: Care sunt semnele principale ale unei crize de nervi la un copil și cum le putem recunoaște?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: Convingerea mea este că orice părinte își cunoaște copilul până în adâncul sufletului. Adeseori însă, nu suntem prezenți cu adevărat în relația cu el, ne gândim la ce e pe agenda noastră, sau facem daydreaming și nu realizăm conștient că el nu e bine în sinea lui. De multe ori, după ce s-a consumat o criză de furie a copilului, spunem” A! Trebuia să îmi fi dat seama, că s-a trezit supărat. Sau miorlăia. Trebuia să anticipez, pentru că aseară nu ne-am conectat.”

Printre principalele semne că un copil urmează să facă un tantrum ar fi:

  • starea de nemulțumire la orice i-am propune noi să facem drăguț împreună;
  • oboseala;
  • supra – sau substimularea;
  • neîndeplinirea nevoilor simbiotice de către noi, părinții lui. I-am arătat că e important, special, unic pentru noi? I-am arătat că ne bucurăm când suntem cu el? Am pus orice activitate deoparte pentru un interval de timp pentru a petrece o (jumătate de) oră împreună neîntrerupți?
  • dorul de celălalt părinte;
  • calitatea conexiunii dintre noi doi din ultimele 12 ore. Cu cât copilul e mai mare, cu atât el rezistă mai mult fără prezența noastră. Un copil mic, însă, nu rezistă mai mult de 2 ore fără un mic interval de atenție exclusivă.

Totul Despre Mame: Cum putem ajuta un copil să-și regleze emoțiile înainte de a ajunge într-o criză?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: Copiii mici nu pot să își regleze singuri emoțiile. Vedem și la noi, adulții lipsa de auto-reglare atunci când trecem prin situații emoționale complicate sau care activează emoții vechi. Până la vârsta de 8-10 ani, noi îi ajutăm pe copii să se regleze, aproape exclusiv. Se numește co-reglaj emoțional. În realitate, până la 25 de ani, când li se maturizează cortexul pre-frontal, copiii vor avea nevoie de noi pentru a le conține trăirile. Și în relația de cuplu avem nevoie de celălalt pentru a ne regla sistemul nervos atunci când avem senzația de pericol sau de deconectare.

Dacă noi suntem alături de copiii noștri atunci când ei trăiesc emoții intense și nu ne speriem de ele, atunci ei vor învăța în mod automat o modalitate de a se regla, în special atunci când nu sunt cu noi. Acesta este motivul pentru care la grădiniță sau la școală ei reușesc să se stăpânească, iar acasă par că se prăbușesc sub intensitatea emoțiilor.

Uneori, crizele copiilor apar pentru că nu îi înțelegem. Acestea sunt situațiile în care noi, părinții lor, avem control. Astfel, putem să recunoaștem când greșim și putem încerca să nu mai manipulăm realitatea pe care o resimte copilul. Cu alte cuvinte, să nu mai facem gaslighting.

Astfel, când copilul se plânge ”Mereu îi ții partea surorii mele!,” în loc să spunem ”Nu e adevărat, eu vă iubesc pe amândoi la fel”, putem să îi răspundem ”Uite, mă bucur că mi-ai spus cum vezi tu lucrurile. O să mă gândesc serios dacă o favorizez pe sora ta. Fiindcă să știi că te iubesc și ești special pentru mine. Dar e posibil să fac eu ceva care te face să crezi că o iubesc pe ea mai mult.” Cel mai mare cadou pe care îl putem face copilului nostru este să îi spunem adevărul și să nu îi negăm realitatea. Mai ales să nu spunem ”Asta e realitatea ta, a mea e alta. Ți se pare ție.” Fiindcă îi manipulăm, iar ei simt și, dacă sunt mici, vor face o criză de furie pe bună dreptate.

Totul Despre Mame: Cum putem învăța un copil să-și exprime emoțiile în mod sănătos și constructiv?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: În primul rând, prin felul în care noi ne exprimăm emoțiile. Copiii vor face la fel de bine pe cât o facem noi, adulții care îi cresc pe ei. Cu alte cuvinte, dacă eu sunt o mamă impulsivă, care țipă atunci când îi e greu emoțional, la fel va face și copilul meu. Dacă eu sunt un tată care dă cu piciorul în fotoliu când se înfurie, este posibil ca unul din copii să reacționeze tot agresiv în exterior, iar celălalt să își reprime teama și furia și să își îndrepte agresivitatea către interiorul său.

Din păcate, nu funcționează să îi învățăm verbal, să le citim cărticele despre emoții, să îi înscriem la cluburi de dezvoltare personală, dacă noi în casă cu el nu ne exprimăm emoțiile sănătos, nu cerem în mod respectuos. Sigur, cursurile și cărțile ajută, dar în special pentru partea rațională a copiilor.

Totul Despre Mame:  Cum putem evita reacțiile impulsive? Cum să facem să nu escaladeze situația în timpul unei crize de nervi a copilului?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: Cel mai inteligent lucru este să ne obișnuim să ne facem un scan emoțional rapid atunci când copilul începe o criză. Dacă simțim iritare, teamă că nu ne descurcăm cu emoția grea a copilului, frustrare că ni se strică o după amiază de sâmbătă, este bine să recunoaștem acest lucru față de noi și să avem una din două strategii importante, salvatoare la îndemână. Prima este să rugăm pe celălalt părinte sau pe un alt adult din casă să stea cu copilul, timp în care noi ieșim din încăpere pentru a ne calma. A doua, în caz că suntem singuri cu copilul, este să îi spunem că suntem puțin supărați și ne e teamă că vom reacționa nepotrivit acum, când copilul nostru plânge sau țipă. De aceea, hai să ne uităm împreună la un film. Să ne distragem atenția de la supărare până mai pe seară. Sau să ne jucăm ceva. Apoi vom fi atenți la starea lui de furie.

Totul Despre Mame: Cum putem identifica și aborda cauzele profunde ale crizelor de nervi ale copiilor?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: Într-adevăr, adeseori cauzele crizelor de nervi ale copiilor sunt profunde. O naștere traumatică, separarea la naștere de mamă și de tată, venirea unui frățior, divorțul părinților, începerea grădiniței, boala sau moartea unui membru al familiei, toate acestea pot fi cauze pentru crize dese ale copiilor.

Fiindcă sunt copii care au crize de nervi zilnic, iar în cazul lor m-aș uita la astfel de explicații. De asemenea, m-aș uita acolo unde copiii au crize zilnic (mă refer la vârstele de până în 8 ani) dacă nu cumva noi, părinții, îi oprim zilnic din a trage un plâns bun. Pentru că, dacă îi ajutăm de vreo 3-5 ori să tragă un plâns zdravăn, crizele se vor opri atât ca frecvență, cât și ca intensitate.

Totul Despre Mame:  Care sunt consecințele pe termen lung ale gestionării necorespunzătoare a crizelor de nervi ale copiilor?

Otilia Mantelers, psihoterapeut: Poate că cea mai importantă consecință pe termen lung a ne-gestionării bune a crizelor de nervi ale copiilor este aceea că ei își vor consuma multă energie psihică pentru a se distrage de la durerea de dedesubt. Astfel, ei, ne-exprimându-și durerea prin plâns și țipat în brațele noastre iubitoare, își vor crea mecanisme de a nu o mai simți.

Vor mânca mai mult sau prea puțin. Vor sta pe telefon excesiv. Vor dezvolta depresie. Vor fi mai triști sau mai anxioși sau mai agresivi. Vor dezvolta tulburări mentale. De aceea, este extrem de important să știm că noi, părinții putem avea un rol bun în a contribui cât mai puțin la traumele copiilor noștri. Traume care scindează sufletul. Fiindcă trauma nu este nimic altceva decât durere, furie, lipsă de protecție, tristețe, emoții grele netrăite și blocate. Iar acestea se exprimă în general în crizele de furie și plânsul copiilor!

Ne vedem sâmbătă, 11 mai și povestim mai mult!

Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”

Copiii din ziua de azi chiar sunt altfel decât eram noi. Trebuie să înțelegem tot ce presupune universul lor, de la tantrumuri la relația cu tehnologia. Doar în felul acesta vom reuși să avem cu ei o relație echilibrată și durabilă, sinceră pe termen lung.

Cine va vorbi la conferință

Ca să putem face asta aducem în fața ta la această conferință specialiști cu zeci de ani de experiență în lucrul cu părinții și copiii, conectați la cele mai moderne abordări de parenting.

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers este psiholog, psihoterapeut cu specializare în terapia traumei, practician de Somatic Experiencing, mamă a trei copii, scriitoare.

Otilia este și instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume. Așa a ajuns să integreze jocul și joaca în activitatea ei. Este susținătoarea și promotoarea metodei Parenting by Connection. S-a familiarizat cu el în cadrul unui program intens de formare inițiat de organizația Hand in Hand Parenting, coordonat de dr. Laura Markham, autor ZYX Books.

Alin Chiriac

Alin Chiriac are 19 ani de experiență în marketing și management. Crede cu tărie în dezvoltarea comunității prin tehnologie. Își dedică timpul creșterii gradului de conștientizare pentru EdTech în școlile din România. Este fondatorul Adfaber.org, ONG-ul care derulează cele mai importante campanii naționale de promovare a învățării digitale și a dezvoltării abilităților digitale și a siguranței online pentru profesori și studenți.

Alin Chiriac este și fondatorul CODE SCHOOL CLUBS, un club de tehnologie în care tinerii învață limbaje de programare și abilități care lipsesc sau nu sunt predate în școlile românești. Alături de specialiști și profesioniști în domeniu, îi ajută pe copii să înțeleagă și să învețe cum să folosească tehnologia pentru o viață mai bună.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Utilizează elemente de terapie prin artă, aprofundate în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association. Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională la Yorkshire Training Center Romania și în Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului. De asemenea, lucrează ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Pe lângă acestea, s-a perfecționat în lucrul cu pacienți borderline în cadrul programului „General Psychiatric Management for BPD”, la Harvard Medical School, și în reglarea emoțională prin lucrul cu nisip, la Synergetic Play Therapy Institute. De asemenea, a inclus în pregătirea sa și programul legat de inteligență emoțională, Applied Emotional Intelligence, ținut de John Parr, MSc, CTA, Certifying Master Trainer pentru AEI și PCM. În mai puține cuvinte, e consilier pentru dezvoltare personală și parentală pozitivă.

Agenda evenimentului

  • 10.00-10.30 –  Welcome coffee
  • 10.30 – 12.00 – Autoritate fără intimidare. Cum să pui limite sănătos, fără amenințări și recompense (Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut)
  • 12.00-12.15 – Lunch break
  • 12.15-13.45 – De la generația cu cheia de gât la generația cu ochii în ecrane. Cum poate fi folosită tehnologia în mod inteligent, de către părinți și copii (Alin Chiriac, expert marketing IT)
  • 13.45-14.00- Coffee break
  • 14.00- 15.30 – Copilul și crizele de nervi. Cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ (Otilia Mantelers, psiholog)

Parteneri

  • Parteneri principali: Synevo, AQUA Carpatica, Hipp
  • Parteneri:  Vedra International
  • Cu sprijinul: Themomix cu Daniela, Kafune

DESPRE TOTUL DESPRE MAME

TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun. Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor. Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa