În căutarea stării de bine. Cât de importante sunt somnul și alimentația pentru o viață sănătoasă?

Cristina Călin, redactor
refericirea

Peste 150 de persoane s-au bucurat sâmbătă, 13 aprilie 2024, de un eveniment care și-a propus să le redea starea de bine—Conferința Refericirea, ediția a 2-a, organizată de SmartLiving.ro, parte a ZYX Publishing Group. Medici cu experiență și-au împărtășit cunoștințele și au răspuns întrebărilor celor din sală, iar partenerii evenimentului au asigurat surprizele pentru participanți.

Într-o lume în care oamenilor le este din ce în ce ma greu să se adapteze la ritmul pe care societatea îl cere, discuțiile cu medicii sunt necesare chiar și pentru probleme care în urmă cu câteva decenii ar fi părut niște exagerări. Felul în care dormim, ceea ce mâncăm, mediul în care am trăit sau stresul sunt elemente importante ale vieții noastre și o influențează major. De aceea, SmartLiving a organizat pentru al doilea an consecutiv Conferința Refericirea, în care s-au prezentat soluții concrete pentru starea de bine.

Cei cinci specialiști invitați au oferit informații utile despre cum modul în care putem face mai ușor față provocărilor de zi cu zi. Sfaturile primite pot fi aplicate cu ușurință pentru a ajunge la un echilibru emoțional.

Conferința a fost deschisă de Iulia Barca, psiholog, care a vorbit despre nevoile emoționale și modul în care neglijarea emoțională își pune amprenta pe viața noastră de adult.

Alimentația și somnul de calitate sunt baza unei vieți sănătoase

D. Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție, diabet zaharat și boli metabolice, implicată în Proiectul Nutirgentica, a vorbit despre un alt aspect important al vieții noastre, respectiv modul în care mâncăm. ”Alimentația influențează starea de spirit și imediat, dar și pe termen lung. Sațietatea este de obicei asociată cu starea de bine. Însă, dacă vrem să fim bine, cu emoții stabile și fericiți, chiar și în afara experienței de a mânca, și pe termen lung să obținem starea de bine, trebuie să fim foarte atenți la tipul de alimente pe care le consumăm. Dieta ideală pentru starea de bine este dieta de tip mediteranean”, a spus medicul.

Un aspect din viața noastră căruia nu îi dăm suficientă importanță este somnul. Lipsa lui duce la dezechilibre majore, după cum ne-a spus și dr. Oana Deleanu, pneumolog specializat în somnologie și co-fondator al Clinicii Somnolog. ”Ne petrecem un sfert de viață dormind, tocmai ca să ne reîncărcăm energetic, mental. Orice deprivare acuta sau cronică de somn are consecințe cardiovasculare și metabolice, precum și consecințe socio-economice. ”

Totuși, nu e important să dormim neaparat mult, ci, mai ales, bine. Calitatea somnului este și ea foarte importantă. ”Starea de bine este influențată și de calitatea somnului, nu neapărat de cantitate. Sunt oameni care dorm foarte puțin și se simt odihniți, sunt unii care trebuie să doarmă mai mult. Nu suntem toți la fel. Noi înșine știm cum este mai bine pentru noi”, a explicat Doina Zamfirescu, psiholog, psihoterapeut cognitiv-comportamental, atestat în hipnoză clinică și terapie eriksoniană.

Tenul, oglinda sănătății interne

Dacă nu avem grijă ce mâncăm și cât și cum dormim, în scurt timp tenul nostru va trăda dezechilibrele din viața noastră. Dr. Iulia Roșu, medic dermatolog, spune că ”pielea este oglinda sănătății noastre interne și oglinda organelor noastre. De fiecare dată când un organ se dezechilibrează, se vede pe pielea noastră. Putem vedea căderea părului, putem vedea cearcăne, putem vedea deshidratare, aspect lipsit de strălucire, tern, al tenului, sau chiar ridare fină.”

Pentru a-ți asigura starea de sănătate optimă, trebuie să iei măsuri înainte ca problemele să apară. De aceea, prevenția trebuie să joace un rol important în viața ta. Antoanela Curici, director medical Synevo spune că efectuarea unor analize ne ajută ”să putem să identificăm factori de risc, boli în stadii incipiente, să nu ajungem la un tratament costisitor, cu efecte secundare serioase. Să ne uităm în fiecare an la noi, la cum arătăm, și să acționăm din timp, astfel încât să putem ține sub control bolile cele mai frecvente”.

Conferința Refericirea, ediția a 2-a, a fost organizată de SmartLiving, publicație parte a ZYX Publishing Group, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, cu sprijinul partenerilor principali: Aqua Carpatica și Synevo, a partenerilor Clinica Medicum, Vivatea, Niavis, Opalescence, Vedra, Venim.ro. Cafeaua a fost asigurată de DeLonghi, ia gustările de Thermomix cu Daniela.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa