Pediatru Ilinca Tranulis: ”Atâta timp cât copilul are o alimentație variată și ia în greutate, înseamnă că mănâncă suficient”

Cristina Călin, redactor
ilinca tranulis interviu
Diversificarea bebelușului se face începând cu vârsta de 6 luni/ Shutterstock

Diversificarea este unul dintre momentele care pun la încercare răbdarea părinților în primul an de viață al bebelușului. Primele lingurițe de mâncare solidă vin cu temeri, cu neîncredere, cu multe încercări. Dr. pediatru Ilinca Tranulis spune că pentru a trece cât mai ușor prin această experiență părinții trebuie să se informeze din timp și să achiziționeze lucrurile de care au nevoie pentru diversificare.

Imediat ce te obișnuiești cât de cât cu viața de bebeluș și pare că ați intrat într-un program, trebuie să faci schimbări. Probabil ai mai auzit și povești ale cunoștințelor pentru care diversificarea nu a decurs tocmai lin și acest lucru îți produce anxietate. În plus, vrei să faci totul bine. Vrei să ai un bebeluș care mănâncă precum în cărți și să se dezvolte armonios.

Principala grijă a părinților este legată de cât mănâncă cel mic. Totuși, aceasta este în mare nejustificată, după cum explică și dr. Ilinca Tranulis: ”În cărți sunt scrise cantități orientative, medii, consumate de copii sănătoși de aceeași vârstă. Cu siguranță există copii care mănâncă mai puțin și copii care mănâncă mai mult. Atât timp cât copilul mănâncă variat și ia în greutate conform graficelor de creștere, se dezvoltă fizic și psihic, nu are semne de deficite nutriționale, cel mai probabil cantitatea de alimente consumată este suficientă.”

Părinții sunt modelul copiilor și la preferințele alimentare

Așadar, este importat până la urmă ca bebelușul să mănânce și să aibă o alimentație diversificată. Cel mai bun mod de a introduce alimente noi este să le consumăm și noi părinții. Degeaba ne dorim ca bebelușul să consume broccoli și spanac, dacă i le punem doar lui în farfurie, iar la noi vede cartofi prăjiți. Dr. Tranulis recomandă să încercăm să gătim alimentele în tot felul de combinații și în mai multe moduri până când găsim o variantă plăcută de toată familia. Contează și modul în care reacționăm atunci când copilul nu vrea să mănânce ceva anume. ”La masă nu ar trebui să insistăm, să certăm sau să ne enervăm dacă cel mic nu atinge mâncarea, atmosfera ar trebui să fie una de explorare și relaxare”, spune medicul pediatru.

Este important ca mâncarea aflată pe masă să fie adaptată nevoilor copiilor pentru că bebelușul dorește să ne imite în tot ceea ce facem. Totuși, dacă cel mic ne urmărește cu interes consumând un cârnat, niște alune întregi, un pahar cu alcool, sau ceva neadaptat vârstei lui, nu înseamnă că trebuie să i le oferim, ci să ne bucurăm că e curios și pofticios, dar mai poate aștepta. Nu pățește nimic dacă nu îi îndeplinim o curiozitate. Îi putem spune ferm și calm că acel aliment este pentru adulți.

Cum putem încuraja curiozitatea legate de mâncare

De fapt, ar trebui să îl luăm pe bebeluș cu noi la masă de la 4-5 luni pentru a ne vedea cum mâncăm. ”Începând cu 6 luni, să îi oferim alimente variate pe care să le exploreze cu toate simțurile: să le vadă, strângă în mânuțe, miroasă, guste, să studieze care ce zgomot face în guriță.”, explică dr. Ilinca Tranulis. Este important și să luăm copilul cu noi la cumpărături când este mai mare, să îl lăsăm să „spele fructe și legume, să îl implicăm în procesul de gătit după posibilitățile lui.


Să îi povestim despre fiecare aliment și să îl încurajăm să interacționeze cu el, nu neapărat să îl mănânce, într-un mod jucăuș: ia să văd dacă poți face un turn din feliile de castravete? Ia să vad dacă îți poți pune o felie de castravete pe frunte! Ia să vad dacă o poți atinge cu vârful limbuței? Oare cât de tare crănțăne? Oare o poți mânca cu un polonic? Totul în joacă, fără presiune, obligat, forțat, fără certat la masă, fără păcălit sau șters la gură insistent. Exemplul nostru, expunerea repetată și joaca dau adesea rezultate.”

– Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist și consultant în alăptare ICBLC

Soluții pentru poftă bună

Atelierul „Soluții pentru poftă bună”, organizat de Totul Despre Mame, îți va da instrumentele necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea și te va învăța cum să abordezi meniul familiei indiferent de particularitățile sale.

Specialiștii îți vor vorbi aplicat și sincer despre soluțiile pe care le ai pentru a aborda alimentația copiilor și îți vor răspunde la întrebări ce privesc familia ta.

Ioana Stavrositu este medic specialist endocrinologie, nutriționistă și mama unui băiețel de 3 ani. Inspirată de propria ei experiență de mamă și de pacientele sale, a dezvoltat programul de Mamtriție – un sistem de ghidaj nutrițional și psihologic pentru mame, ghidaj care ia în considerare nevoile de sănătate atât ale mamei, cât și ale bebelușului.

Claudia Dionise este content creator pe Instagram și actriță la Teatrul Coquette. Are doi copii mici, iar diversificarea a fost diferită cu fiecare dintre ei, una foarte dificilă, una foarte lină. De aceea, și-a dorit să împărtășească din experiența ei cu alte mame.

Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC și mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului “Diversificare fără stres”.

AGENDA EVENIMENTULUI

11.00-11.30 –Welcome coffee

11.30-13.00—Ioana Stavrositu, medic endocrinolog, nutriționist

  • Nutriția mamei în perioada alăptării
  • Diversificarea alimentației copilului
  • Identificarea și gestionarea alergiilor alimentare la Copii
  • Rolul nutriției în dezvoltarea copilului
  • Sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Strategii practice pentru mese echilibrate în familie

13.00 – 13:15 — Coffe break

13:15 – 14:00 – Claudia Dionise, content creator Instagram @mamamofturescu

  • Sfaturi practice despre cum se pot organiza mamele cât mai bine atunci când încep diversificarea bebelușului astfel încât să economisească timp și bani

14:00 – 14:30 – Brunch

14.30-16.00—Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant acreditat IBCLC

  • Când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura ca avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi
  • Idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare
  • Introspecție despre atitudinea noastră față de mâncare și obiceiuri la masă și cum influențează ea pofta celui mic

16.00-16.15 – Tombolă

Parteneri

  • Partener principal: Aqua Carpatica Kids
  • Parteneri: Boiron, Republica Bio, Bio Oil
  • Cu sprijinul: Mustela, ZYX Books, Barza, Self Care Diagnostics

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa