Dr. Dorina Codreanu, expert în infertilitate: „E important să facem copii cât mai devreme, pentru că poluarea și stilul de viață afectează fertilitatea”

Cristina Călin, redactor
Conferinta pentru cuplurile care luptă cu infertilitatea
Conferinta pentru cuplurile care luptă cu infertilitatea a adus pe scenă specialiști de renume care au venit cu informații valoroase despre cele mai noi tratamente/ Creazyx

Conferința pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea, organizată de Totul Despre Mame sâmbătă, 15 martie, a adus pe scena de la ARCUB București experți de renume și specialiști din domeniul medical, psihologi și persoane care au reușit să depășească problemele legate de fertilitate. Fiecare a  oferit participanților o serie de perspective noi, soluții inovatoare și, nu în ultimul rând, speranță.

Conferința i-a adus în lumina reflectoarelor pe trei medici reputați de la Clinica Gynera—Dr.  Anca Coricovac, specialist în reproducere umană, Dr. Dorina Codreanu, expert în chirurgie endoscopică și tehnici de fertilitate asistată, Dr. Maria Stratan, specialist în genetică medicală. Alături de aceștia, au vorbit publicului Delia Peteu, psiholog specializat în infertilitate, Clarice Dinu, redactor-șef HotNews care a devenit mamă la 47 de ani, prin ovodonație, și Elena Miclea, membru fondator al Asociației SOS Infertilitatea.

Chiar dacă fiecare participant a prezentat soluțiile prin perspectiva specializării sale, concluzia finală a fost aceea că este importantă o abordare integrată, care să combine tratamentele medicale moderne cu suportul psihologic constant. Invitații au evidențiat faptul că, pe lângă tehnologia avansată ce a revoluționat metodele de tratament, succesul în lupta cu infertilitatea depinde în mare măsură de echilibrul emoțional și de comunicarea deschisă între parteneri.

Nu trebuie pierdut timpul din momentul în care se observă o problemă

Dr. Anca Coricovac, specialist în reproducere umană asistată, director medical la Clinica Gynera, a subliniat importanța unui consult ginecologic simplu pentru femeia care vrea să devină mamă, completat de o serie de analize menite să identifice eventualele cauze ale infertilității. Ea a evidențiat necesitatea ca și partenerul să efectueze analize, amintind că, în lipsa unei cauze evidente, întârzierea apariției unei sarcini poate fi semnalul care indică nevoia unei evaluări aprofundate de către un specialist. Dr. Coricovac a diferențiat conceptul de infertilitate, care implică absența unor structuri esențiale precum trompele, ovarele sau uterul, de cel de subfertilitate, unde șansele de concepție sunt reduse, însă nu imposibile, deși scad în timp.

Fertilitatea la bărbați a scăzut semnificativ în ultimii 50 de ani. Organizația Mondială a Sănătății a scăzut valorile pentru o spermogramă, astfel încât dacă în urmă cu cinci decenii se considera că un bărbat este fertil dacă avea 45 milioane spermatozoizi/ml spermă, acum valoarea a fost redusă la 15 milioane. La femei este o scădere a calității ovocitelor de la vârste din ce în ce mai mici, chiar și sub 30 de ani.

Dr. Dorina Codreanu – Expert în chirurgie endoscopică și tehnici de fertilitate

Complementar, Dr. Dorina Codreanu, expert în chirurgie endoscopică și tehnici de fertilitate, a atras atenția asupra scăderii semnificative a fertilității la bărbați în ultimele cinci decenii, explicând ajustările efectuate de Organizația Mondială a Sănătății în ceea ce privește valorile spermogramei. Ea a menționat și declinul calității ovocitelor la femei, chiar și sub vârsta de 30 de ani, și a subliniat importanța conceperii unui copil cât mai devreme, întrucât factorii de mediu și stilul de viață pot afecta semnificativ fertilitatea.

”Rata de nașteri de copii prin proceduri de fertilizare s-a dublat în ultimii 20 de ani. Mă tem că va veni un moment în care această rată va începe să scadă pentru că va începe să ne limiteze biologia și sfatul meu pentru toată lumea este să se gândească la a face un copil cât mai devreme posibil pentru că, în timp, poluarea și stilul de viață ne afectează”, recomandă medicul.

Infertilitatea le pune cuplurilor viața pe pauză

Din perspectiva psihologică, Delia Peteu, psiholog specializat în infertilitate, a evidențiat impactul emoțional profund pe care îl poate avea această luptă asupra cuplurilor, menționând rușinea, anxietatea și sentimentul de a-și pune viața pe pauză. Ea a accentuat importanța sprijinului partenerului și a terapiei, atât somatice, cât și cognitive, pentru a gestiona negativitatea, rușinea și așteptările nerealiste care, adesea, devin o povară mentală.

Testele genetice, importante încă de la început

Dr. Maria Stratan, specialist în genetică medicală, a discutat despre necesitatea evaluării dosarelor medicale ale ambilor parteneri, subliniind că unele malformații pot fi moștenite sau pot apărea spontan în formarea embrionului. Ea a amintit importanța testărilor sistematice pentru diagnosticarea sarcinilor oprite din evoluție, care pot oferi informații esențiale.

Conferința a demonstrat că o abordare integrată, ce combină diagnosticarea timpurie, tehnicile medicale avansate și suportul psihologic, poate oferi cuplurilor nu doar soluții concrete, ci și speranța unei viitoare reușite în drumul spre a deveni părinte. Nu este de neglijat sprijinul pe care Asociația SOS Inferilitatea îl oferă cuplurilor infertile, nu doar prin susținerea unor inițiative legislative menite să le ajute financiar, dar și prin suportul dat de grup celor ce primesc un diagnostic atât de greu.

Există speranță la orice vârstă

Cel mai emoționant moment al evenimentului a fost cel în care atât Elena Miclea, de la SOS Infertilitatea, cât și jurnalista Clarice Dinu și-au spus poveștile lor de succes, dându-le speranță participanților din sală. Finalul conferinței a adus lacrimi în ochi publicului, când celor de pe scenă li s-a alăturat micuța Sonia, fetița jurnalistei Clarice Dinu, care a întărit îndemnul mamei sale pentru participanți: ”Nu renunțați la visul vostru!”

”Conferința pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea” a fost posibilă datorită partenerilor noștri: Aqua Carpatica, Clinica Gynera, Profertil, Farmaciile HelpNet, Kafune, Orbico, Pain Plaisir, Eisberg, Shisheido SPA Stejarii County Club, Nutrivita.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa