Două experiențe radical diferite de diversificare: cum să treci de la teroare la relaxare

Cristina Călin, redactor
copil diversificare
Refuzul copilului de mânca poate provoca multă frustrare mamei/ Shutterstock

Diversificarea bebelușului este unul dintre momentele care dau bătăi de cap părinților. După ce ai cumpărat veselă și tacâmuri, după ce ai citit tot ce se poate citi despre subiect, după ce ai notat tot felul de rețete, poți să ai surpriza ca bebelușul tău să nu vrea să mănânce. Și aici începe o luptă în care îți este pusă la încercare răbdarea. În aceeași situație a fost și Claudia Dionise, actriță și creatoare de conținut. La primul ei copil, diversificarea a fost o provocare. Însă din această experiență a învățat multe, iar la al doilea copil lucrurile au fost mai simple.

Ca orice mamă la început de drum, Claudia s-a documentat foarte bine pentru ziua în care avea să înceapă diversificarea, însă, după cum spunea ea, ”tot entuziasmul s-a transformat într-o mare teroare.”

Claudia Dionise este speaker la Atelierul ”Soluții pentru poftă bună” organizat de Totul Despre Mame pe 9 decembrie 2023, la Galateca. Îți va povesti din experiențele ei cu diversificarea și îți va răspunde la întrebări. În cadrul evenimentului, vei primi informațiile necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea. Poți cumpăra bilete de aici.

Refuzul copilului a făcut-o să se panicheze foarte tare. De fiecare dată când venea ora mesei, Claudia era speriată, iar copilul plângea de cum îl punea în scaun. ”La stresul meu a contribuit și o pediatră care m-a făcut să cred că ar trebui să mănânce boluri întregi, când colo el  mânca 1-2 lingurițe.”, mărturisește Claudia.

Prima experiență cu diversificarea, un stres

În toată perioada de diversificare a fiului ei a încercat să evite orice fel de ingredient interzis și a controlat proveniența alimentelor, pentru ca cel mic să mănânce cât mai curat. Mai mult, făcea meniul astfel încât să se asigure că îi oferă toate grupele nutritive.

”La cea mică, pornind mult mai relaxat, nu am mai pus atât de multă presiune pe mine să fie totul perfect, ca la carte. Așa că da, uneori a mâncat un colț de pâine, care probabil avea sare sau un boț de covrig, care avea probabil și zahăr. Într-adevăr, mă străduiesc pe cât posibil ca toată familia, nu doar copiii să aibă o dietă echilibrată, să nu facem excese. Însă, uneori mai facem excepții. Clar nu am să îi dau fiicei mele de 9 luni să guste dintr-o amandină plină de zahăr și ciocolată, dar pe fii-miu am să-l las să guste, deși, între noi fie vorba, la cum îl știu eu pe el, am toate șansele să refuze”.

Pe la 8 luni ale băiatului, când și-a dat seama că nu îi plac piureurile, a început să inventeze tot felul de mâncăruri sub formă de bucăți. Din acel moment, diversificarea a început să fie mai ușoară.

Totuși, în această perioadă a trecut de la calm la frustrare. ”Țin minte că pe când împlinise fii-miu 1 an, m-am gândit că dacă ar fi să mai am un copil aș aborda diversificarea complet diferit. Și așa am și făcut. Nu m-am mai stresat de cât mănâncă, ci mai degrabă dacă se simte bine la masă. Nu am mai gătit frenetic 3 feluri de mâncare zilnic, doar-doar o mănâncă, ci i-am oferit, adaptat, ce găteam pentru toată familia.”, povestește Claudia.

Situație disperată, soluții inedite

La început, Claudia își dorea foarte mult ca fiul ei să mănânce orice, așa că avea mereu pregătite 3-4 feluri, doar-doar îl va convinge să guste ceva. Se inspira de la alte mame cu bloguri dedicate diversificării, iar la un moment dat a început să inventeze chiar ea feluri noi de mâncare. Așa a apărut pagina de internet Bebe Mofturescu, unde posta creațiile ei culinare.

La polul opus a fost relația dintre fiica ei mai mică și mâncare. Ea părea că vrea să încerce alimente încă de la 3 luni, așa că începutul diversificării, la 6 luni, a fost unul foarte plăcut. De ajutor a fost și relaxarea Claudiei. ”De fel, ea e mult mai curioasă și întâi gustă, apoi decide dacă îi place sau nu. Fii-miu refuza din start și nu voia nici măcar să atingă mâncarea”.

Din prima experiență, a învățat cum să gătească astfel încât mâncarea să fie potrivită pentru toți ai casei. Nu a mai pus sare în preparate, de exemplu, astfel încât nu a mai trebuit să stea foarte mult în bucătărie.

O nouă pasiune, gătitul sănătos


claudia dionise

”Am învățat să fac prăjituri fără zahăr, să inventez rețete, să fac zeci de variante de pancakes, care să fie și nutritive, am învățat să adaptez anumite rețete cu ce mai am prin casă, să reinterprez preparatul de ieri. Ah, și poate lucrul care mă entuziasmează cel mai tare, e că am descoperit puterea condimentelor. Încercând să suplinesc lipsa sării, am început să experimentez cu fel de fel de condimente. Am prins mult curaj în bucătărie. Chiar sunt mândră că am reușit de un Crăciun să adaptez rețeta de cozonac a mamei mele și să-l fac babyfriendly. Eu, care nu mă credeam în stare de așa ceva și care eram de părere că a face cozonac e inginerie aerospațială.”

Claudia Dionise, actriță și creator de conținut

Claudia Dionise a vrut să împartă experiența ei cu alte mame în aceeași situație și a devenit pe Instagram Mama Mofturescu. ”În realitatea eu sunt „the original” Mofturescu. Spun asta pentru că știu că și părinții mei au trecut exact prin ce am trecut eu cu fiul meu. Acum nu mai gătesc așa mult, ba din contră gândesc mesele cât să ne ajungă și 2-3 zile, eventual „renovând” rețeta originală. Timpul nu îmi mai permite să stau atât de mult în bucătărie, așa că am fost nevoită să mă adaptez.”, povestește Claudia.

Soluții pentru poftă bună

Atelierul „Soluții pentru poftă bună”, organizat de Totul Despre Mame, îți va da instrumentele necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea și te va învăța cum să abordezi meniul familiei indiferent de particularitățile sale.

Specialiștii îți vor vorbi aplicat și sincer despre soluțiile pe care le ai pentru a aborda alimentația copiilor și îți vor răspunde la întrebări ce privesc familia ta.

Ioana Stavrositu este medic specialist endocrinologie, nutriționistă și mama unui băiețel de 3 ani. Inspirată de propria ei experiență de mamă și de pacientele sale, a dezvoltat programul de Mamtriție – un sistem de ghidaj nutrițional și psihologic pentru mame, ghidaj care ia în considerare nevoile de sănătate atât ale mamei, cât și ale bebelușului.

Claudia Dionise este content creator pe Instagram și actriță la Teatrul Coquette. Are doi copii mici, iar diversificarea a fost diferită cu fiecare dintre ei, una foarte dificilă, una foarte lină. De aceea, și-a dorit să împărtășească din experiența ei cu alte mame.

Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC și mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului “Diversificare fără stres”.

AGENDA EVENIMENTULUI

11.00-11.30 –Welcome coffee

11.30-13.00—Ioana Stavrositu, medic endocrinolog, nutriționist

  • Nutriția mamei în perioada alăptării
  • Diversificarea alimentației copilului
  • Identificarea și gestionarea alergiilor alimentare la Copii
  • Rolul nutriției în dezvoltarea copilului
  • Sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Strategii practice pentru mese echilibrate în familie

13.00 – 13:15 — Coffe break

13:15 – 14:00 – Claudia Dionise, content creator Instagram @mamamofturescu

  • Sfaturi practice despre cum se pot organiza mamele cât mai bine atunci când încep diversificarea bebelușului astfel încât să economisească timp și bani

14:00 – 14:30 – Brunch

14.30-16.00—Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant acreditat IBCLC

  • Când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura ca avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi
  • Idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare
  • Introspecție despre atitudinea noastră față de mâncare și obiceiuri la masă și cum influențează ea pofta celui mic

16.00-16.15 – Tombolă

Parteneri

  • Partener principal: Aqua Carpatica Kids
  • Parteneri: Boiron, Republica Bio, Bio Oil
  • Cu sprijinul: Mustela, ZYX Books, Barza, Self Care Diagnostics

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa