Cum gestionezi copilul și emoțiile lui. De la limite la tantrumuri, în era tehnologiei

Cristina Călin, redactor
scris pe
copilul si emotiile lui
La Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” au participat peste 100 de persoane/ Foto: Alex Varninschi

Într-o lume ideală, să fii părinte ar însemna doar momente de iubire, îmbrățișări și multă joacă. Doar că realitatea din teren este alta. În fiecare zi trebuie să înveți să gestionezi situații dintre cele mai diverse, atât în ceea ce privește emoțiile tale, cât și ale copilului. Crești odată cu cel mic și înveți cum să faci față provocărilor de zi cu zi. Pentru că nu este ușor, uneori ai nevoie de ajutor, fie de la prieteni, cunoștințe, fie de la specialiști.

Una dintre cele mai mari dileme ale părinților, încă din primul an de viață al copiilor, are legătură cu impunerea limitelor. Adaptarea strategiilor în funcție de vârsta și nevoile fiecărui copil, menținerea unei comunicări deschise și consistente, precum și abordarea provocărilor cu răbdare și înțelegere – iată cheia succesului în acest proces complex! Fiecare etapă de dezvoltare vine cu propriile provocări, dar și cu oportunități de a crea o bază solidă pentru viitorul copiilor noștri.

Părinții trebuie să învețe să pună limite

Psihoterapeutul Diana Vijulie a vorbit la Conferința ”Copil și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” despre cum punem limite copiilor

Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut, a explicat la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” organizată de Totul despre Mame pe 11 mai 2024, ce pot face părinții pentru ca impunerea limitelor să fie eficientă.

”Limitele pe care le punem copiilor îi ajută să învețe să se raporteze la viață, la lume, să înțeleagă cum funcționează societatea și să devină contributori, nu niște pasivi observatori ai societății. Limitele sunt ca un dans: câteodată e nevoie de mai multe, în anumite perioade din viața copiilor, câteodată e nevoie de mai puține și atunci ne dăm un pas în spate”, a explicat Diana Vijulie.

Limitele odată puse nu rămân neschimbate până când copilul ajunge major. ”E un dans în care noi trebuie să ne recalibrăm și da, e greu să facem asta, mai ales când, poate, nici noi nu am avut modele. Poate nici noi nu știm ce înseamnă și cum se pune o limită sănătoasă. Am primit limite mult prea stricte sau nu am primit deloc și nu știm ce să facem să fie mai bine pentru copiii noștri, pentru cei din jur și pentru noi.”, spune specialistul.

Copiilor nu trebuie să li se interzică accesul la tehnologie

Alin Chiriac, fondator AdFaber.org (organizație care ajută elevii să-și dezvolte competențe digitale)

Accesul la tehnologie de la vârste tot mai fragede face ca părinții să se confrunte cu provocări pe care generațiile anterioare nu le-au avut. De aceea, spune Alin Chiriac, specialist care ajută elevii în dezvoltarea competențelor digitale, este imporant ca mai întâi să se educe adulții, ca mai apoi să îi poată învăța pe cei mici cum să poată folosi internetul și tehnologia într-un mod resposabil și în scopul de a se dezvolta.

”Ca părinte, este important să te educi tu și să înțelegi, mai ales acum, care e diferența între tehnologie, social media, dependență și cum poate folosi un copil tehnologia pentru a se dezvolta. Trebuie să înțelegi că timpul petrecut pe tabletă pe jocuri, pe urmărit videouri scurte zi de zi versus a citit, a face calcule matematice, a învăța să programezi, a învăța să editezi, a învăța să desenezi, trece un pic altfel. Poți să te joci, pentru că nu ar trebui să interzicem unui copil așa ceva, dar în același timp hai să ne gândim cum am putea să folosim tehnologia ca să se poată dezvolta.”

Alin Chiriac, fondator AdFaber.org

Când copilul are un tantrum, părintele este bine să ia o pauză

Otilia Mantelers, psihoterapeut, este mamă a trei copii

Măsura răbdării în relația cu copiii și-o dau părinții atunci când apar tantrumurile sau crizele de nervi ale celor mici. Tantrumurile sunt o parte normală a dezvoltării copiilor, dar pot fi gestionate eficient prin înțelegerea cauzelor și aplicarea unor strategii adecvate fiecărei categorii de vârstă. Răbdarea, empatia și consistența sunt esențiale în acest proces. Fiecare etapă de dezvoltare aduce propriile provocări, dar și oportunități pentru a învăța și a crește împreună.

Otilia Mantelers, psihoterapeut, a vorbit cu părinții prezenți la conferință despre diferitele situații în care pot apărea tantrumurile. Cei mici pot să facă o criză chiar și atunci când lucrurile par să meargă bine. ”Putem să ne gândim din start că după ce petrecem o oră-două de timp frumos, de calitate, copiii pot să facă un tantrum. O conexiune mai profundă poate să anunțe o explozie de emoție”.

”În momentul în care izbucnește copilul cu adevărat, doar de noi depinde cum abordăm criza respectivă. Dacă eu sunt într-o stare bună, pot să stau cu copilul și pot vedea cum se manifestă. Dacă, în schimb, eu simt că nu am răbdare, dacă simt cum mă învolburez, mai bine să îl distrag, să îi propun să ne uităm la un video sau să mâncăm ceva bun”, recomandă Otilia Mantelers.

”Copilul și emoțiile lui”, încă un eveniment de succes organizat de Totul Despre Mame

Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” a fost organizată de Totul Despre Mame cu sprijinul partenerilor principali: AQUA Carpatica, Synevo și Hipp România, precum și a partenerului Farmacia Vedra. Cafeaua a fost asigurată de Kafune, preparatele delicioase din pauze de Thermomix cu Daniela, iar Editura ZYX Books a adus cărțile de parenting de care are nevoie orice părinte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa