Formarea unei relații sănătoase cu banii începe de la o vârstă fragedă și necesită o educație continuă și interdisciplinară. Prin abordarea acestui subiect în mod deschis și sistematic, atât acasă, cât și la școală, putem pregăti copiii să devină adulți responsabili financiar. Educația financiară timpurie nu doar că îi ajută pe copii să înțeleagă valoarea banilor, dar le oferă și instrumentele necesare pentru a lua decizii financiare inteligente pe tot parcursul vieții.
Educația financiară poate începe chiar din momentul în care copiii încep să numere. În jurul vârstei de 3-4 ani, părinții pot introduce conceptele de bază ale banilor prin joacă. Utilizarea jucăriilor care imită bani și explicarea simplă a tranzacțiilor pot fi primii pași în acest proces.
Un mod eficient de a învăța copiii despre economisire este prin utilizarea unui borcan pentru economii. Încurajează copiii să pună o parte din alocația lor în acest borcan și să stabilească un obiectiv pentru ceea ce doresc să cumpere. Acest exercițiu simplu îi poate ajuta să înțeleagă importanța economisirii și răbdarea necesară pentru a atinge un obiectiv.
Copiii învață prin observare, iar părinții sunt primii lor profesori. Demonstrați-le cum faceți cumpărături inteligente, cum economisiți și cum gestionați bugetul familiei. Discuțiile deschise despre bani și luarea deciziilor financiare pot avea un impact profund asupra atitudinii lor viitoare față de bani.
Școlile joacă un rol crucial în educația financiară a copiilor, iar integrarea cursurilor de educație financiară în curriculum poate oferi o bază solidă pentru înțelegerea conceptelor economice și financiare. Colaborarea dintre părinți și educatori este esențială pentru a asigura o educație completă și coerentă.
Vă invităm la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele de la școală?”

Vino la conferința ”Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele de la școală?„ ca să înțelegi de ce trebuie să îi vorbești copilului tău despre bani încă de când este foarte mic.
Educația financiară nu înseamnă să te pui cu copilul tău la o masă, cu un caiet, pixuri, creioane, rigle și calculatoare.
Educația financiară se face încă de când este mic și îți cere o jucărie scumpă în magazin. Tu îi spui calm că nu este pe lista voastră de achiziții.
Se face atunci când îl lași pe el să plătească și să ia restul pentru a înțelege că mami și tati au bani pentru că îi scot de pe card oricând și mai ales, oricât de mulți. Se face atunci când îi dai bani de buzunar pe care să îi gestioneze singur pe o perioadă de timp. Se poate face în școală la oricare dintre orele de curs. Pentru că, mai târziu în viață, educația financiară poate face diferența dintre un adult care se poate bucura de viață și unul care se luptă să supraviețuiască de la lună la lună.
Educația financiară interdisciplinară în școli
Banca Comercială Română a înțeles acest lucru și a implementat programul LifeLab pentru a ajuta profesorii și elevii să înțeleagă importanța educației financiare în orice domeniu. Elevii învață noțiuni de educație financiară cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă. În urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în două școli din România, a fost identificată o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%.
Totul Despre Mame și BCR te invită să participi la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?” unde experți în educație îți vor explica cum se traduce în viața de zi cu zi educația financiară interdisciplinară. Poate suna abstract, dar gândește-te cât de liniștit ai fi ca părinte să știi că până să ajungă adult copilul tău știe să își gestioneze responsabil banii.
Vino marți, 11 iunie 2024, de la ora 17.30 la 21.00 la Casa Universitarilor din București (str. Dionisie Lupu 46) să participi la un dialog relaxat despre cum le poți vorbi copiilor despre bani ca despre un mod de viață, nu ca despre o sursă de stres. Evenimentul este gratuit. Pentru participare trebuie doar să te înregistrezi completând acest formular https://forms.gle/qPkB4FbzaoGyrrep6
Trei dintre participanți vor avea norocul să plece acasă și cu unul dintre cele trei seturi de trollere (două pentru adulți și două pentru copii) oferite la tombolă de Ella Icon Italia. Toți participanții vor primi cadouri de la organizatori.
Cine vorbește la Conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”
Alina Dumitrache
Alina Dumitrache este doctor în științele educației și fondatorul primei școli de inspirație finlandeză din România, începând cu 2010.
În momentul de față, conduce Liceul Româno-Finlandez, care găzduiește aproape 900 de copii, de la 2 la 18 ani. Atunci când a înființat LRF, Alina și-a dorit să creeze un spațiu în care copiii să se simtă bine, profesorii să poată avea libertatea unor profesioniști, iar părinții să se simtă parte din întregul proces.
“Rolul finlandezilor a fost crucial. Ne-au învățat cum să ajungem să formăm o comunitate. Ne-au reamintit mereu că nu e o idee bună să copiem vreun model, oricât de performant pare la prima vedere, ci că trebuie întotdeauna să învățăm, să explorăm și să ne dezvoltăm pentru a ne găsi propria identitate, pentru a ne crea un scop din visurile noastre”.
Claudia Oprescu
Claudia este Expert CSR în cadrul BCR și coordonează proiectul de educație financiară Școala de Bani, scrie povești pentru copii și derulează proiecte de educație non-formală cu asociația pe care a fondat-o.
Claudia lucrează de 13 ani în domeniul comunicării, are experiență în responsabilitate socială corporativă și sustenabilitate, training și management de proiecte naționale și internaționale.
Crede în puterea curiozității care ne oferă perspective noi de învățare și idei de a creiona proiecte care pot schimba destine. Lucrează zilnic prin coordonarea programului Life Lab la dezvoltarea educației financiare interdisciplinare în școală pentru că e sigură că doar astfel generațiile viitoare pot avea o relație mai bună cu banii lor.
Daniel Burlacu
Daniel Burlacu este director al Liceului Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Sat Cioranii de Jos, Comuna Ciorani, Județul Prahova și profesor de matematică gradul I cu o vechime de 16 ani în învățământ, perioadă în care a coordonat proiecte și programe educative la nivelul școlii.
În prezent implementează în școală proiectul educațional LifeLab2.0 susținut de BCR prin intermediul căruia integrează concepte financiare la nivel interdisciplinar, în toate ciclurile de învățământ dorind ca elevii să devină ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și, în plus, să învețe cum să își gestioneze propriile finanțe. Cu ajutorul profesorilor, elevii dobândesc noțiuni de educație financiară, învață cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă.
Christian Comșa
Christian are 16 ani de experiență în domeniul educațional. În această perioadă, a contribuit la înființarea și dezvoltarea Liceului German IDEES din București și a fondat Asociația Școlilor Particulare din România. Christian are studii superioare de drept și pedagogie.
Agenda eveniment
- 17.30-18.00 – Welcome coffee
- 18.00-18.45 – Colaborarea dintre școală și familie în educația financiară. Modalități prin care părinții și profesorii pot colabora pentru a oferi o educație financiară completa și coerentă (Alina Dumitrache)
- 18.45-19.00 – Coffee break
- 19.00-19.45- Cum se formează profesorii ca ambasadori ai educației financiare interdisciplinare (Claudia Oprescu & Daniel Burlacu)
- 19.45-20.00 – Refreshing break
- 20.00-20.45- Dezvoltarea competențelor antreprenoriale: Promovarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor prin proiecte școlare și extracurriculare (Christian Comșa)
Despre LifeLab
LifeLab este un proiect educațional ajuns la a doua ediție, care, prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, aduce în sălile de clasă elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare.
Profesorii devin ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și pregătesc pentru viață generații întregi de elevi. Elevii sunt pregătiți pentru a deveni orice își doresc pentru că înțeleg că educația financiară se regăsește în orice materie și orice domeniu. Platforma Școala de Bani și BCR contribuie la o Românie inteligentă financiar.
Despre Totul Despre Mame
TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.
Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.