Copilul la creşă. Sunt într-adevăr răcelile de acum beneficice mai târziu?
Ai hotărât să te întorci la serviciu și să duci copilul la creşă. Iar de atunci răcelile, nasul înfundat sau tusea se ţin scai de el, spre disperarea ta. Nu-i nimic, îţi vor spune unii medici, în acest fel îi creşte copilului imunitatea. Va fi mai rezistent şi se va îmbolnăvi mai rar peste un an sau doi. Ba nu, spun alţi medici, de fapt îi faci mai mult rău decât bine, e prea mic pentru a-l expune constant la atât de multe virusuri.
Iar tu, pe lângă lupta dusă cu răceala şi nopţile nedormite, te macini şi cu întrebarea „Dar cine are, dom’le, dreptate?”. Şi, ca de obicei, răspunsul se află undeva la mijloc.
Copilul la creşă. Mai rău acum, mai bine mai încolo
Adevărul este că, într-o mare măsură, lupta cu o serie de microbi, virusuri şi alte organisme în primii ani de viaţă conduce în timp la creşterea imunităţii. Astfel, fiecare răceala sau viroză ajută copilul să dezvolte imunitate la virusul care a cauzat-o. Şi mulţi medici pediatri consideră că e normal ca un copil să aibă în medie 6 – 8 episoade de răceală pe an, mai ales începând din luna septembrie până în luna aprilie.
Există studii care arată că, în cazul copiilor care merg la creşă, răcelile se ţin lanţ până în jurul vârstei de 3 ani şi jumătate, dar că ulterior, între 6 şi 11 ani, aceştia se îmbolnăvesc mai rar decât colegii lor de clasă care nu au mers la creşă/grădiniţă. Diferenţele între cele două grupuri de copii dispar în jurul vârstei de 13-14 ani.
Concluzia este clară. Un copil expus la răceli şi virusuri în primii ani de viaţă va dezvolta un sistem imunitar mai puternic şi va fi mai puţin probabil să se îmbolnăvească după ce merge la şcoală.
Copilul la creşă. Sau mai bine deloc
Pe de altă parte, nu e totul atât de simplu, deoarece există sute de virusuri diferite din cauza cărora ne îmbolnăvim. De exemplu, au fost indentificate peste 50 de tipuri diferite de adenovirusuri – cele care produc infecţii ale tractului respirator superior, conjunctivită, diaree etc. De asemenea, răceala – care este o infecţie minoră a nasului şi a gâtului – poate fi determinată de mai mult de 250 de tipuri de virusuri, dintre care rinovirusurile sunt cele mai obişnuite.
Deci, chiar dacă puiul tău devine imun la câteva virusuri în urma răcelilor, există alte sute cu care s-ar putea întâlni la creşă sau la grădiniţă şi în faţa cărora corpul nu are încă pregătit un sistem de apărare. Cu alte cuvinte, cel mic va răci la fel ca şi colegii lui dacă se loveşte de un virus nou.
În plus, răcelile la o vârstă foarte mică pot lua forme urâte. De exemplu, o complicaţie a rinitei şi rinofaringitei la copii sunt otitele. Iar repetate, acestea pot duce la afectarea gravă a auzului. Există şi cercetări în domeniu care arată că otitele ar putea creşte riscul astmului cu peste 50%. Un alt exemplu este diareea, care poate duce repede la deshidratare în cazul unui copil mic.
Una peste alta însă, există avantaje şi dezavantaje de ambele părţi. Aşa că, indiferent dacă ai ales să-l ţii pe cel mic acasă cât mai mult timp sau l-ai înscris la creşă sau grădiniţă, important este să fii împăcată cu decizia pe care ai luat-o.
Copilul la creşă. Lapte matern, fructe, somn şi-un… câine
Iar pentru a-l ajuta pe cel mic să lupte mai uşor cu virusurile, iată câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-i creşte imunitatea. Pe primul loc este alăptarea, care este cea mai bună metodă pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, nu trebuie neglijat consumul de fructe şi legume, dar nici numărul de ore dormite pe noapte, deoarece un organism privat de somn este mai sensibil în faţa virusurilor. Iar cercetătorii mai vin cu un sfat: luaţi-vă un animal de companie. Potrivit unui studiu finlandez, acei copii care cresc alături de un câine sunt mai puţin predispuşi la răceli, tuse şi infecţii ale urechii în primii ani de viaţă. Atenţie însă, şi câinii pot răci!
Conferința ”Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”
Totul Despre Mame organizează conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”, unde poți întâlni specialiști cu zeci de ani de experiență în domeniul lor:
- Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”
- Alexandru Maftei, nutriționist sportiv
- Dr. Cristina Elena Chiriac, medic specialist Pediatrie și primar Neonatologie
Vino să îi asculți și să le pui întrebări sâmbătă, 21 septembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica 4—zona Universitate, București). Intrarea este liberă, dar este nevoie să te înscrii accesând acest link: https://shorturl.at/N1nV3
Agenda eveniment
- 10.00-10.30 – Înregistrarea participanților
- 10.30-12.00—Bolile copilăriei. De la prima febră la viroze și enterocolite. Prevenție și informare corectă (Dr. Manuela Rizescu, medic primar ORL, șef-secție ORL, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”)
- 12.00-12.15 – Coffee break
- 12.15- 13.45 – „Nu doarme, nu mănâncă, nu face sport”. Cum facem corect educație pentru obiceiuri de viață sănătoase (Alex Maftei, nutriționist sportiv)
- 13.45-14.00 – Lunch break
- 14.00-15.30 –Colectivitatea și nesfârșitele ei probleme. Cum creștem imunitatea copiilor și reziliența părinților (Dr. Cristina Chiriac, medic pediatru)
- 15.30-15.45 – Tombola
Parteneri
- Sponsori principali Aqua Carpatica Kids, Synevo
- Sponsori: Barza, Hipp, Vedra, Plant Extraxt
- Parteneri: Thermomix, Kafune, Nutrivita, ZYX Books, Pastel Art Flowers
Pe tot parcursul evenimentului, parteneri noștri vă așteaptă cu surprize și cadouri. La final, organizăm și o tombolă cu premii generoase.