„Când copilul se pregătea de Evaluarea națională, visam la perioada de bebelușie, cu colici și nopți nedormite. Era mai ușor!”

De-abia acum, când am copil adolescent, mi se pare că e greu să fiu părinte. Acum susțin adevăratele examene de răbdare. Până acum a fost un antrenament ușor.

Cristina Călin, redactor
scris pe
când e mai greu să fii părinte

După ce fetița noastră a trecut de perioada de bebeluș, am zis ”Gata, am scăpat de toate belelele!” Am trecut de diversificare, de scutece, de erupția dentară, de toate problemele! La scurt timp, pentru că în Univers există un echilibru, au apărut altele, și altele, și altele. Acum, când am doi copii, un preadolescent și o adolescentă, îmi dau seama că fiecare perioadă are dificultățile ei.

Uitându-mă în urmă, la zilele și lunile de după nașterea primului copil, mi se pare că era totul extrem de simplu. Fetița dormea, mânca, mă jucam cu ea, ne plimbam ore în șir afară, îi vorbeam și îmi răspundea cu un gângurit adorabil. Nu trebuia să întreb de teme, nu negociam cu nimeni până la ce oră poate să stea afară, nu trebuia să explic ce pericole sunt pe internet și cu siguranță scutecele erau mai ieftine decât ținutele și cosmeticele de adolescentă. De-abia acum mi se pare că e greu să fiu părinte și că susțin adevăratele examene de răbdare. Până acum a fost un antrenament ușor.

Copii mici, probleme mici. Copii mari, probleme mari

Și totuși, sunt convinsă că peste vreo alți 10 ani, când ne vom aminti despre toate aceste lucruri din perioada adolescenței, mi se vor părea niște banalități. Așa cum mi se pare acum faptul că mă stresam că a mâncat doar o lingură de piure de morcovi, în loc de două, cum a recomandat pediatrul. Dar la momentul respectiv, când eu eram destul de tânără, părea o problemă serioasă și mă gândeam că o să o afecteze toată viața incapacitatea mea de a o face să mănânce corect. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat. Totuși, eu am pierdut la vremea aceea o mulțime de nopți gândindu-mă cum să fac diversificarea corect.

Apoi, la vremea grădiniței, au fost alte dileme care nu mi-au dat pace, de la comportamentul educatoarelor, până la legarea prieteniilor cu alți copii, de la cât mănâncă până la o serie întreagă de viroze și alte boli, de la întrebări legate de dezvoltarea cognitivă, la capacitatea noastră de a fi niște părinți buni. Unele dintre gândurile ce nu-mi dădeau pace s-au dovedit a fi total nefondate. Altele au avut nevoie de decizii rapide, pentru a fi rezolvate imediat.

Cu gândul la perioada în care era bebeluș

Odată cu începerea școlii, lucrurile au început să se complice. Au culminat cu un examen de Evaluare Națională, care mi-a scos fire de păr alb la propriu. Privind în urmă, zilele în care am așteptat rezultatele mi s-au părut infinit mai stresante decât cele în care avea colici. Aș fi dat atunci orice să fie iar bebeluș. Voiam să mă plimb iar cu ea în brațe ore în șir în întuneric, până mă ustură tălpile și mă dor brațele, decât să stau în acea incertitudine.

Acum, când este deja la liceu, chiar și emoțiile acelui examen mi se par desuete. Le spun celor care trec prin asta anul acesta să trateze totul cu relaxare, că nu e nimic hotărâtor, de viață și de moarte. Dar știu că atunci când treci printr-o situație dificilă doar momentul acela contează și nu vezi nimic altceva.

Nu e ușor să fii părinte nicicând

Să fii părinte este dificil, oricâți ani ai avea tu, orice vârstă ar avea copilul. Chiar și dacă devii mamă a doua, a treia, a șaptea oară, treci prin aceleași stări. Știi că durerile date de erupția dentară vor trece. Totuși, tot te doare sufletul pentru puiul tău și ai vrea să îi iei suferința cu mâna.

La stresul de părinte se adaugă și toate celelalte „distracții” de zi cu zi: serviciul, familia extinsă (cu trecut și prezent cu tot), nesiguranța financiară, relația cu partenerul, ratele la bancă, chiar și traficul de zi cu zi. Privind de sus de tot, îți dai seama că, totuși, provocările meseriei de părinte sunt cele mai frumoase. Iubirea pentru copilul tău te împlinește. Nu mai contează câte nopți nu ai dormit, câți bani ai cheltuit, câte explicații ai dat, cât ți-ai mușcat limba să nu spui ce-ți trecea prin minte când a făcut vreo nefăcută, la ce ai renunțat. Trăgând linie, ai câștigat.

Dacă ești și tu într-un moment în care îți cauți echilibrul interior și ai nevoie de câteva sfaturi pentru a-ți recăpăta starea de bine, vino sâmbătă 13 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica nr. 4, București – zona Universitate), la Conferința Refericirea, ediția a II-a. Vei primi informații de specialitate de la experți în somnologie (dr. Oana Deleanu și psihoterapeuta Doina Zamfirescu), dermatologie (dr. Iulia Roșu Panțuru), psihoterapie (Iulia Barca) și nutriție (dr. Ruxandra Pleșea). Ca să participi la eveniment, rezervă-ți un loc aici. Pentru mai multe detalii despre eveniment, speakeri, program și surprizele pregătite, accesează pagina de Facebook a conferinței.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa