Alex Maftei, nutriționist sportiv: ”Decât să duci copilul de 3 ori pe săptămână la înot, mai bine îl duci la înot, la tenis, și la fotbal, să vadă ce îi place”

Cristina Călin, redactor
copii care fac sport
Copiii ar trebui să facă sport începând de la 4 ani/ Shutterstock

Sportul joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor, influențându-i atât fizic, cât și psihic și emoțional. Într-o societate din ce în ce mai digitalizată, în care copiii sunt adesea expuși la ecrane și activități sedentare, importanța sportului devine cu atât mai evidentă.

Sportul contribuie direct la întărirea sistemului muscular și osos, aspect crucial în anii de creștere. Mișcarea constantă ajută la dezvoltarea unei posturi corecte, la prevenirea obezității infantile, tot mai des întâlnită din cauza sedentarismului și alimentației nesănătoase. De asemenea, ajută la îmbunătățirea coordonării motorii. Copiii care fac sport regulat au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni ale coloanei vertebrale. În plus, sportul ajută la reglarea metabolismului, ajutând la un echilibru sănătos între aportul caloric și consumul de energie. Este deosebit de important într-o perioadă a vieții în care corpul se află într-o continuă schimbare.

Dincolo de aspectele pur fizice, sportul contribuie semnificativ la dezvoltarea psihică și emoțională a copiilor. În timp ce aleargă, sar, se joacă, copiii își dezvoltă capacitatea de a lua decizii, de a gândi strategic și de a rezolva probleme. Sporturile de echipă, în special, îi ajută să înțeleagă conceptul de cooperare, solidaritate și importanța lucrului în echipă. Copiii învață cum să colaboreze cu ceilalți, cum să gestioneze conflictele și cum să accepte atât succesul, cât și eșecul. Această experiență este esențială pentru dezvoltarea unui simț sănătos al competitivității și pentru dobândirea unei mentalități reziliente.

Am stat de vorbă cu Alex Maftei, nutriționist sportiv, despre ce înseamnă pentru un copil un sport practicat cu regularitate.  Alex a studiat medicina la Universitatea din Târgu Mureș și apoi a urmat un master la Universitatea Leeds Beckett. Este acreditat de British Dietetic Association (BDA).

În prezent, este nutriționist sportiv pentru echipa de fotbal Petrolul Ploiești, iar în trecut a colaborat și cu Federația Română de Înot. A pus bazele companiei Nutritik Performance, prin care îndrumă sportivii profesioniști și oamenii de rând să-și îmbunătățească performanța atletică și aspectul fizic prin nutriție și teste cardio-metabolice.

Alex Maftei va fi speaker la Conferința „Copil sănătos, părinți fericiți. Cum să previi și să gestionezi problemele de sănătate ale familiei tale”- organizată de Totul Despre Mame sâmbătă, 21 septembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica 4—zona Universitate, București). Participarea este gratuită. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul din link https://shorturl.at/dbtkY

Totul Despre Mame: Cum pot părinții să identifice sportul potrivit pentru copilul lor? 

Alex Maftei, dietician autorizat: Cel mai bun mod de a identifica “sportul potrivit” va fi prin joacă și multi-sport. Adică activități complementare în care copiii pot fi angrenați. La vârste fragede, de exemplu 4-6 ani, o abordare potrivită ar fi inițierea în mai multe activități sportive.

Din experiențele trecute, mulți copii ajung să îsi piardă prematur interesul asupra unui sport, deoarece ajung să fie suprasaturați cu ședințe de pregătire numeroase pe săptămână. De exemplu, din 3 zile/săptămâna alocate doar înotului, doar una sa fie dedicată acestei activități. Celelalte două, în funcție de preferințe să fie pentru tenis, fotbal, baschet. Având astfel o varietate a sporturilor pe care le practică, părinții pot identifica ce sport ar fi mai potrivit pentru copilul lor, în  funcție de ce calități dobândește și cum se descurcă în ramura specifică.  

Totul Despre Mame: Ce sfaturi aveți pentru părinții care doresc să-și încurajeze copiii să fie mai activi  fizic? 

Alex Maftei, dietician autorizat: Cred mult în puterea exemplului. Părinții activi vor ajunge să aibă copii activi, pentru ca aceștia din urmă vor fi implicați în activitățile părinților. Un prim sfat ar fi legat de activitățile casnice (așezat în grădina lucruri, îngrijit gazonul – pentru cine  locuiește la casă). Una dintre metodele cele mai ușoare de a-i putea încuraja să fie mai  activi ar fi grija pentru un animal de companie. Un cățel de talie mică poate fi potrivit în ideea de a crea o responsabilitate pentru copil. Implicit va crește și nivelul de activitate fizică pe  care acesta îl face. Pe lângă creșterea numărului de pași pe care îi face pe durata plimbărilor, un copil poate fi și responsabilizat în aceasta formă. 

Totul Despre Mame: Cum contribuie sportul la dezvoltarea abilităților sociale și a relațiilor  interpersonale ale copiilor? 

Alex Maftei, dietetician autorizat

Alex Maftei, dietician autorizat: În nota personală, este cea mai buna modalitate de a crea și dezvolta abilități sociale și interpersonale. Sportul dezvoltă caractere și reprezintă una dintre metodele prin care îți  dobândești personalitatea (lider, asumat, responsabil, muncitor etc). Sportul dezvoltă asumarea luării unei sau a mai multor decizii în cazul copiilor, fiind de asemenea o  modalitate de integrare. 

Totul Despre Mame: Ce rol joacă sportul în managementul stresului și al anxietății la copii? 

Alex Maftei, dietician autorizat: Lipsa de activitate contribuie la creșterea anxietății în rândul copiilor. O minte ocupată și încărcată nu va avea timp să fie anxioasă. Sportul și activitatea fizică vor ajunge să reprezinte pentru copil momentul preferat al zilei, mai ales dacă ajunge să îndrăgească ramura sportivă specifică. La final, vor apărea dorința de afirmare, de a da ce este mai bun, de a se face remarcat în fața echipei.

Este binecunoscut faptul că activitatea fizică stimulează producerea de dopamină. Aceasta joacă un rol important în gestionarea stresului, stării de spirit, memoriei și gândirii, atenției și somnului.  Activitatea fizică contribuie la scăderea stresului acumulat în timpul zilei (școală, teme, presiune etc), conducând în final tot la creșterea capacității mentale. 

Totul Despre Mame: Cum poate sportul să ajute la îmbunătățirea performanțelor școlare? 

Alex Maftei, dietician autorizat: Sportul dezvoltă atenția, memoria și viteza de gândire. Luarea unei decizii pe moment de  cele mai multe ori este dobândită tot în sport.  

Totul Despre Mame: Ce sfaturi aveți pentru părinții care doresc să evite competiția excesivă și să pună accent pe bucuria de a practica un sport?  

Alex Maftei, dietician autorizat: Să-i lase să se joace cât consideră și să nu facă pe antrenorii. Copiii sunt diferiți, unii evoluează mai repede, alții mai încet. Aici ține de capacitatea fiecăruia dintre copii, folosindu-se de calitățile motrice dobândite la naștere. Unii progresează mai repede, iar alții pot  compensa doar prin exercițiu suplimentar. Aceste situații nu dau dreptul părinților de a deveni “antrenori” peste noapte. Este important să înțeleagă că la vârste fragede, dezvoltarea fair-play-ului, a corectitudinii și a bunului simț sunt mult mai importante decât câștigarea unei medalii la nivel județean. Vor aprecia și le vor fi mult mai de folos în viitoarea carieră, atât cea profesională, cât și cea personală.  

Totul Despre Mame: Care sunt alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentația unui copil școlar și ce ar trebui exclus?

Alex Maftei, dietician autorizat: În perioada de creștere și dezvoltare, este necesar să înțelegem că varietatea alimentară este punctul de plecare spre o educație corectă. Un copil care înțelege că trebuie să mănânce diversificat nu riscă de aibă deficiențe nutritive. Prin varietate, ne referim la diferite categorii alimentare, precum: legume, cereale, lactate, carne, fructe. Concret, ceea ce n-ar trebui să lipsească din alimentația unui copil sunt legumele, produsele de origine animală, fructele și legumele.

La polul opus, nu consider că excluderea uneia sau a mai multor categorii alimentare va conduce la bunăstarea fizică, mentală și emoțională a unui școlar. Trebuie menționat că produsele rafinate trebuie limitate și diminuate cantitativ. Prin produse rafinate ne referim la alimente procesate, precum produse de patiserie, băuturi carbogazoase, produse cu cantitate crescută de zahăr, produse prăjite și de patiserie. Chiar dacă este recomandat să fie evitate, nu trebuie să se înțeleagă că trebuie excluse. Acest lucru nu va face decât să inducă copilul într-o eroare și să îl facă doar să dorească să consume produsele respective doar pentru că sunt interzise. Consider ca o alimentație echilibrată poate conține și aceste alimente, însă ocazional. Nu vor avea un impact negativ asupra sănătății generale dacă acest lucru nu devine un obicei constant.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa