Elevii claselor a XII-a au susținut luni, 10 iunie 2025, prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat 2025, cea la Limba și literatura română. Subiectele nu au fost tocmai ușoare, susțin elevii și profesorii, iar cele două mari surprize au ținut, pentru elevii de la matematică-informatică, de o cerință nespecifică pentru profilul lor, iar pentru ceilalți- de faptul că opera Moara cu noroc a fost din nou subiect de examen, deși ani la rândul a fost nelipsită de la Bac.
„Subiectele din acest an au fost concepute cu un grad de dificultate mediu, în concordanță cu programele școlare parcurse de elevi, cu scopul de a evalua corect competențele acumulate”, spune profesoara de Limba și literatura română Eliza Iordache, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Admite, totuși, că gradul de dificultate a fost mai degrabă mediu spre dificil decât ușor spre mediu, cum anunțase inițial Ministerul Educației. Iar unul dintre subiectele primite de elevii de la profilul matematică-informatică era potrivit, mai degrabă, celor de la uman.
- Citiți în articolul următor care au fost subiectele la Limba și literatura română și cum trebuiau tratate: Cum trebuiau rezolvate subiectele la Română și ce i-a pus pe elevi în dificultate
Maria, o elevă de la profil real, spune: „Mi s-a părut destul de greu, mai ales subiectul al III-lea, care m-a luat prin surprindere, pentru că nu e tipul de subiect pe care să-l fi găsit la simulare sau care să fi fost în testele de antrenament făcute pentru profilul meu. Am avut caracterizare de personaj, nu s-a mai dat de cel puțin 7 ani așa ceva pentru elevii de la mate-info și nu se aștepta nimeni să primim caracterizarea lui Harap Alb sau a unui personaj din Moara cu noroc. Subiectele nu mi s-au părut prea ofertate pentru profilul nostru și probabil vor fi mai mici notele la real din cauza asta. Dacă la simulare am terminat totul într-o oră și jumătate, acum am avut nevoie de două ore și jumătate”.
Și elevii de la uman au avut surprize. „Sunt optimisă și mulțumită, am văzut și baremul și cred că voi lua notă mate. Am fost foarte suprinsă să văd că a picat Moara cu noroc, s-a dat ani la rând această operă, ba la examen, ba la simulare, chiar nu se mai aștepta nimeni la ea. Și subiectul al III-lea a fost o surpriză totală, nu s-a mai dat de 10 ani relația dintre două personaje”, spune Ilinca, elevă la un liceu din Capitală.
Ambele eleve cu care am stat de vorbă au spus că singura capcană pe care au identificat-o în proba de la Limba română este la primul subiect, unde mulți colegi ai lor au determinat greșit momentul din zi în care se petrece acțiunea. „La prima vedere, erai tentat să spui că e vorba de dimineață, însă existau niște indicii subtile care arătau că e vorba de apusul soarelui”, spune Ilinca. O altă nemulțumire a celor două eleve e legată de faptul că scanarea lucrărilor a durat foarte mult, ambele ieșind din sala de clasă după mai bine de o oră de la încheierea examenului.
Următoarea probă, cea obligatorie a profilului, are loc miercuri, 11 iunie, iar vineri, 13 iunie elevii susțin proba la alegere a profilului/specializării. Ultima probă de examen se dă luni, 16 iunie, la Limba și literatura maternă.

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 08:00-16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 08:00-14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.