Ce a picat la Română la Bac – „Poate sau nu înfățișarea unei persoane să influențeze succesul acesteia?” Cine și cum stabilește subiectele de examen

Theodora Fintescu, redactor
eleva stresata in fata unei foi de hartie
Există mai multe variante de subiecte, iar cea finală e extrasă în dimineața examenului.

„Ce pică la Română la Bac?” – e întrebarea care îi preocupă pe elevi și pe părinții înaintea primei probe scrie a examenului de Bacalaureat, cea de Limba și literatura română. Teoretic, nimeni nu are cum să știe răspunsul la această întrebare până în momentul în care elevii primesc foile de examen. Excepție fac profesorii care au realizat subiectele, însă nici ei nu au acces la forma lor finală. E adevărat, însă, că în anii trecuți au existat situații în care în seara și noaptea de dinaintea examenului au circulat printre elevi și părinți diverse mesaje care anunțau posibile subiecte.

UPDATE Ce subiecte s-au dat la Limba română la Bac 2025

Au apărut deja subiectele primite la examenul scris de Limba și literatură română din cadrul Bacalaureatului 2025.

Astfel, subiectul IB ar fi fost un eseu argumentativ despre înfățișarea unei persoane – dacă poate sau nu să influențeze succesul acesteia. La subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”. La subiectul III, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-un text de Ioan Slavici sau Ion Creangă. Nu este clar dacă subiectul este pentru real/ tehnic sau uman/ pedagogic.

Mai jos, găsiți subiectele examenului scris la Limba și literatura română (profilurile uman și real) din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, precum și baremele publicate pe site-ul subiecte.edu.ro/2025/, platforma oficială dedicată modelelor de subiecte pentru examenele naționale din 2025 gestionată de Ministerul Educației și Cercetării din România.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Și anul acesta, la fel ca în trecut, elevii claselor a XII-a încearcă să anticipeze subiectele de la Română. Am stat de vorbă cu câțiva tineri care se pregătesc de examen și am aflat că mesajele se rostogolesc dintr-un grup de Whatsapp în altul, pe Instagram și TikTok, fără să se mai știe exact cine, când și în ce context a lansat zvonul. „Anul ăsta pică Iona!”- e refrenul 2025, iar pontul, spun elevii care l-ar fi primit chiar de la un fost ministru al Educației.

Cum se aleg profesorii care fac subiectele pentru Bacalaureat

Subiectele pentru examenul de bacalaureat 2025 au fost elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), instituție care aparține de Ministerului Educației. Încă de anul trecut, CNPEE a selectat, prin apel public, profesori care au format grupurile de lucru pentru realizarea subiectelor. Nu au avut voie să participe la selecție profesorii care au rude până la gradul IV înscriese la examernul de bacalaureat din acest an. Iată care au fost cerințele pentru profesorii care au participat la realizarea subiectelor:

  • Să fi predat în ultimii 3 ani la liceu sau universitate.
  • Să aibă cursuri de formare acreditate în evaluare.
  • Să aibă experiență în redactarea de itemi, manuale sau programe.
  • Să aibă titlul de doctor, master sau gradul didactic I/II/definitivat.

Cum ajung subiectele de Bac la elevi

Subiectele au fost elaborate în mai multe variante și finalizate cu cel puțin 6 săptămâni înainte de examenul de bacalaureat. Sunt păstrate în condiții de securitate la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar extragerea variantei finale, plus a uneia de rezervă, are loc în dimineața examenului. Apoi, acestea se trimit printr-un sistem securizat, online, către toate inspectoratele școlare, care le distribuie în centrele de evaluare.

Cu doi ani în urmă, în noaptea de dinaintea examenului la Limba și Literatura română, s-au înregistrat peste 100 de căutări pe google ale expresiei „de bună seamă”. Iar a doua zi, la examen, primul subiect le cerea elevilor chiar așa: „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”. Ministrul Educației de atunci, Ligia Deca, a spus că, în urma verificărilor făcute, s-a constatat că nu au existat scurgeri de informații înainte ca subiectele să ajungă la elevi. ”Spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces (extragerea și distribuirea subiectelor finale- n.red.) este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a spus ministrul. 

Totuși, în același an, în spațiul public au apărut subiectele, fotografiate, imediat ce le-au primit și elevii aflați în sălile de clasă. Ministrul a admis atunci că cineva le-a fotografiat cu o cameră minusculă și le-a distribuit online.

Ce pică la Română la Bac? Ce se știe sigur

Iată cum va arăta proba de Bac la Limba și literatura română și care este punctajul acordat pentru fiecare subiect în parte:

Subiectul I (50 de puncte): Text nonliterar la prima vedere

Subpunctul A (25 de puncte):

  • Cinci întrebări cu răspuns în textul dat
  • Se au în vedere verificarea înțelegerii și a capacității de selectare a informațiilor

Subpunctul B (25 de puncte):

  • Redactarea unui text argumentativ pornind de la o idee din textul respectiv
  • Se au în vedere demonstrarea capacității de argumentare și a celei de exprimare scrisă

Subiectul II (20 de puncte): Text literar la prima vedere

Subiectul constă într- un fragment literar (epic, liric sau dramatic) și solicită:

  • Identificarea genului sau curentului literar
  • Caracterizarea unui personaj
  • Analiza perspectivei narative
  • Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice
  • Rolul notațiilor autorului
  • Alte cerințe specifice analizei literare

Subiectul III (30 de puncte): Eseu despre opera unui autor canonic

  • Minimum 400 de cuvinte
  • Alegerea unei opere de la unul dintre autorii canonici
  • Demonstrarea cunoștințelor de istorie și teorie literară
  • Aplicarea tehnicilor de analiză literară

La proba de Limba și Literatura Română, elevii trebuie să demonstreze capacitatea de a redacta:

  • Eseu structurat – cu organizare logică și metodică
  • Eseu liber – cu abordare personală și creativă
  • Eseu argumentativ – cu susținerea punctelor de vedere prin argumente solide

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa