Astăzi, 10 iunie 2025, a avut loc prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2025, cea la Limba și literatura română. Elevii au primit subiectele la ora 09:00 și au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Iată care au fost acestea, ce i-a pus pe elevi în dificultate și cum ar fi trebuit rezolvate subiectele, conform profesoarei de Limba și literatura română Eliza Iordache, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București!
Subiectele din acest an au fost concepute cu un grad de dificultate mediu, în concordanță cu programele școlare parcurse de elevi, cu scopul de a evalua corect competențele acumulate, spune profesoara. Chiar dacă în perioada premergătoare examenului în spațiul public au circulat numeroase variante și speculații, subiectele oficiale respectă structura cunoscută și principiile de echitate și accesibilitate, iar elevii bine pregătiți și-au putut valorifica cunoștințele într-un cadru corect și predictibil, mai spune profesoara. Admite, totuși, că gradul de dificultate a fost mai degrabă mediu spre dificil decât ușor spre mediu, cum anunțase Ministerul Educației.
Cum ar fi trebuit rezolvate subiectele la proba de Limba și literatura română:
„La eseul argumentativ, subiectul IB, elevii au avut de argumentat dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia, un subiect interesant și de actualitate, care nu ar fi trebuit să prezinte dificultăți semnificative. La subiectul al II-lea, cerința a vizat rolul notațiilor autorului într-un fragment din „Domnișoara Nastasia”, aparținând lui George Mihail Zamfirescu. Aici elevii au avut de menționat principiul dublei enunțări prin care se construiește textul dramatic – didascaliile (instrucțiuni date actorilor de autorul unei opere – n. red) se adresează atât cititorului, cât și regizorului:
PENTRU CITITOR oferă informații despre:
- unități compoziționale specifice textului dramatic (act, scenă, tablou);
- spațiul și timpul acțiunii;
- elemente de dezambiguizare a replicii (lui…);
- elemente de portretizare a personajelor.
PENTRU REGIZOR oferă informații despre:
- jocul actoricesc:
- elemente nonverbale (gesturi, mimică, acțiuni, poziția corpului);
- elemente paraverbale (tonul vocii, ritmul vorbirii, pauze);
- scenografie – cum arată decorul;
- ecleraj – luminile;
- fondul sonor.
În construirea eseului pentru subiectul al III-lea, elevii au vizat următoarele aspecte:
Pentru profilul REAL, filiera Teoretică, Tehnologică și Vocațională (cu excepția profilului pedagogic) – particularități de construcție a personajului:
- R1: prezentarea statutului social, moral și psihologic al personajului;
- R2: prezentarea unei trăsături dominante ilustrate prin două scene semnificative;
- R3: analiza oricăror două elemente de structură, compoziție și limbaj semnificative pentru construcția personajului.
Profilul UMANIST, filiera Teoretică și Vocațională (profil pedagogic) – relație între două personaje într-un text narativ aparținând lui Ioan Slavici sau Ion Creangă:
- R1: prezentarea statutului social, moral și psihologic al fiecăruia dintre cele două personaje alese;
- R2: evidențierea evoluției relației dintre personaje;
- R3: analiza oricăror două elemente de structură, compoziție și limbaj semnificative pentru relația dintre cele două personaje.
„Printre punctele provocatoare se numără cerințele care vizează caracterizarea unui personaj și analiza relației dintre două personaje, ce au presupus un nivel mai profund de înțelegere și interpretare literară. Este important să subliniem că nu au fost solicitate particularități de construcție a unui text narativ, un subiect previzibil pentru elevii de la real”, spune profesoara Eliza Iordache.
Mai jos, găsiți baremele de evaluare pentru subiectele de la Limba și literatura română de la profilurile uman și real, publicate pe site-ul subiecte.edu.ro/2025/:
Următoarea probă, cea obligatorie a profilului, are loc miercuri, 11 iunie, iar vineri, 13 iunie elevii susțin proba la alegere a profilului/specializării. Ultima probă de examen se dă luni, 16 iunie, la Limba și literatura maternă.

Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), sunt așteptați să participe la examenul de Bacalaureat 2025 circa 108.000 candidați (peste 94.400 de candidați din promoția curentă și peste 13.800 de candidați din seriile anterioare). Aceștia vor susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.
În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 08:00-16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 08:00-14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.