Medic: „În perioada aceasta, e mai riscant să duci copilul în mall decât afară, în ger”

În timpul sezonului rece, părinții tind să țină copiii mai mult în interior, cu buna intenție de a-i proteja, însă acest lucru poate duce la o expunere mai mare la germeni.

Georgiana Mihalcea, redactor
copil care linge zapada
Lăsați copiii să se bucure de zăpadă! Dacă e curată, o pot și gusta fără probleme. FOTO: Shutterstock

Zăpada din ultimele zile a fost bucuria copiilor, mai ales că iarna a venit în plină vacanță. Prognoza meteo pentru următoarea perioadă arată temperaturi destul de scăzute, iar pe cât de mare e entuziasmul copiilor, pe atât de mult cresc temerile părinților legate de îmbolnăvire. Totuși, frica de aerul rece nu ar trebui să ne facă să-i ținem pe cei mici în casă și nici să-i ducem în spații publice închise. De altfel, riscul de a contracta un virus de sezon în această perioadă e mai mare în mall decât în parc. Cum facem să ne protejăm copiii fără să îi privăm de joaca liberă la zăpadă, când devine cu adevărat periculos frigul și cum putem preveni îmbolnăvirea? Dr. Mihaela Gutu-Robu, medic specialist pediatrie, oferă răspunsuri la toate aceste întrebări, într-un interviu acordat Totul Despre Mame.

Totul Despre Mame: Ce virusuri circulă în perioada aceasta, care sunt cele mai frecvente îmbolnăviri?

Dr. Mihaela Gutu-Robu: În luna februarie am observat o creștere semnificativă a cazurilor de infecții cu Virusul Sincițial Respirator, care poate produce bronșiolită sau pneumonie acută în rândul copiilor mici. La copiii mai mari, infecția cu acest virus se poate manifesta prin simptome asemănătoare unei răceli: febră, tuse, secreții nazale. De asemenea, sunt încă sunt prezente cazuri de gripă, predominant cu virus gripal de tip B. Atât infecțiile cu virusul SARS-COV-2, cât și rujeola continuă să circule în această perioadă. Din păcate, amânarea sau evitarea vaccinării împotriva virusului rujeolic se resimte prin persistența cazurilor de rujeolă pe tot parcursul anului, acest lucru devenind o problemă majoră de sănătate publică.

Pot răci copiii de la vremea rece?

Vremea rece nu provoacă în mod direct îmbolnăvirea copilului, dar poate favoriza transmiterea infecțiilor. În timpul sezonului rece, adulții tind să țină copiii mai mult în interior, cu buna intenție de a-i proteja, însă acest lucru poate duce la o expunere mai mare la germeni. În plus, aerul uscat din încăperi facilitează uscarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii, care are funcție de barieră protectoare împotriva microbilor.

Dr. Mihaela Gutu-Robu, medic specialist pediatrie

Când e riscul mai mare să se îmbolnăvească: după o ieșire la zăpadă sau după o plimbare în mall?

Ținând cont de aspectele enumerate mai sus, în locurile aglomerate precum mall-urile sau locurile de joacă pentru copii, riscul de transmitere al infecțiilor poate fi mai mare decât în cazul unei ieșiri la joacă în zăpadă. Nu trebuie subestimat faptul că o ieșire la zăpadă are numeroase beneficii, aceasta stimulând sistemul imunitar al copilului prin activitatea fizică, dar și creativitatea sau motricitatea. O ieșire la zăpadă, pe derdeluș, înseamnă activitate fizică, expunere la aer curat, lumină naturală, dispoziție bună și un somn mai bun. Aceasta va ajuta și la îmbunătățirea coordonării, echilibrului și întărirea musculaturii. Mai mult decât atât, vorbim despre activități distractive, despre timp de calitate petrecut împreună cu familia sau prietenii, ceea ce nu poate decât să întărească relațiile dintre părinți și copii.

Copiii experimentează și încearcă să descopere lumea în diferite moduri. Un mod prin care învață lucruri noi despre mediul înconjurător este să bage lucruri în gură din curiozitate sau pentru a le explora textura, forma, gustul sau chiar temperatura. La fel cum la mare sunt tentați să bage nisip în gură, pot dori iarna să încerce zăpada. Îi putem lăsa să o guste, dar având grijă la câteva aspecte: este de preferat ca zăpada să fie proaspătă, dintr-o zonă nepoluată, să nu fie tratată cu sare sau chimic și să nu fie în cantitate foarte mare, deoarece poate provoca disconfort.

Pot fi scoși la aer și copiii bolnavi sau în convalescență?

Nu este recomandat să îi scoatem din casă atunci când au o boală infecto-contagioasă (de exemplu: rujeolă, gripă, varicelă etc.). Astă măsură va favoriza o recuperare mai rapidă, prevenția complicațiilor și răspândirea infecției. Să nu uităm că un copil cu o boală infecto-contagioasă este vulnerabil, are nevoie de odihnă suplimentară, hidratare bună și limitarea posibilității de a intra în contact cu alte persoane bolnave. Totuși, dacă vorbim despre o simplă răceală în care simptomele nu sunt severe, copilul nu este febril și este evitat contactul cu alte persoane, o ieșire la aer nu dăunează. În perioada de convalescență copilul rămâne susceptibil la noi infecții și de aceea, personal recomand în continuare evitarea colectivității în perioada imediat următoare, dacă este posibil. O categorie aparte care trebuie să respecte indicațiile medicului sunt copiii cu imunodepresie. Lor le poate fi recomandat să nu iasă deloc din casă în perioada în care sunt bolnavi.

Care sunt recomandările medicilor cu privire la îmbrăcămintea de iarnă? Le punem fular la gură?

Îi îmbrăcăm întotdeauna cum ne îmbrăcăm și noi. Pe durata iernii sunt recomandate hainele în straturi, deoarece copiii sunt activi și se încălzesc ușor. Hainele din lână pot menține căldura eficient, fără să limiteze mișcările și nu rețin transpirația sau umezeala. Nu este nevoie să le punem fularul peste gură. În cazul copiilor foarte mici, atenția către vestimentația de iarnă trebuie sporită: nou-născuții și bebelușii în primele luni de viață nu au capacitatea de a se încălzi eficient și au pielea sensibilă.

Ce temperaturi de iarnă sunt nepotrivite pentru ieșirile la joacă?

Nu este contraindicat să îi scoatem afară pe perioada iernii decât dacă afară sunt temperaturi extreme, sub -6 grade Celsius. Copiilor nu le este recomandat să stea perioade îndelungate de timp la temperaturi sub 0 grade, dar pot merge în plimbări scurte. De asemenea, este de evitat expunerea la vânt puternic. Totuși, vreau să precizez că depinde foarte mult și de stilul de parenting, de cât de mult sau de frecvent suntem dispuși să expunem copilul la temperaturi scăzute. În țările nordice nu este neobișnuit ca un bebeluș să doarmă afară în landou sau cărucior chiar și în mijlocul iernii, când sunt temperaturi scăzute.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa