Există părinți care se tem să-și vaccineze copilul crezând că vaccinul poate cauza boala de care ar trebui să te protejeze. Adevărul este că numai vaccinurile făcute din virusuri sau bacterii vii cresc riscul de a da manifestări asemănătoare bolii, însă chiar și în astfel de cazuri simptomele sunt uşoare, arată babycenter.com.
Scopul vaccinului este acela de a crea imunitate prin introducerea unei substante care determină sistemul imunitar să reacţioneze şi să producă anticorpi. Însă nu toate vaccinurile sunt la fel. Unele sunt făcute din virusuri şi bacterii vii, dar care au fost slăbite. Altele sunt făcute din virusuri şi bacterii moarte. Iar altele folosesc doar anumite părţi din bacterii şi virusuri ca să stimuleze capacitatea de apărare a organismului.
Iată principalele tipuri de vaccinuri:
Vaccinurile atenuate:
Sunt fabricate din virusuri vii care sunt atenuaţe, uneori folosindu-se o versiune creată în laborator. Pentru că aceste organisme sunt vii, e posibil să ducă la o formă uşoară de boală. Se întâmplă extrem de rar, de aceea medicii au grijă să nu vaccineze persoane cu sistem imunitar slăbit sau pe cineva care face tratament pentru cancer.
Iată vaccinurile fabricate cu virusuri vii:
- Antivaricelos
- ROR
- Rotavirus
- Antigripal
Nici unul dintre celelalte vaccinuri,nici chiar cel antipoliomielită nu este făcut din virusuri vii.
Vaccinurile fabricate din componente sau subunităţi de virus
Pentru vaccinul anti Haemophilus Influenzae, de exemplu, o parte din membrana bacteriei este introdusă în vaccin. Vaccinurile antihepatită A şi B şi cel anti-pneumococic sunt vaccinuri făcute din componente ce nu pot produce boala.
Vaccinurile toxoide conţin o toxină sau o substanţă chimică produsă de virusuri sau bacterii şi aşa protejează împotriva efectelor infecţiei mai degrabă decât împotriva infecţiei propriu zise. Acesta ar fi vaccinul anti diftero-tetanus-pertussis care protejează împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive. Ele nu conţin bacteria, deci nu pot provoca boala.
- Mituri despre rotavirus
- Recuperarea vaccinării. Ce trebuie să știi dacă nu ai imunizat copilul
- Schema de vaccinare a copiilor pentru 2018
- Vaccinuri opționale pentru copii în 2018
Vezi sursele