Este adevărat că stresul te poate face să pierzi laptele?

Marina Rosenfeld

Stresul te poate face să pierzi laptele? Da, cercetările arată că, atunci când alăptezi, stresul te poate face să pierzi laptele. Conform specialiștilor citați de babycenter.com, atâta timp cât mama va pune în continuare copilul la sân, chiar și în perioadele stresante, producția de lapte nu se va opri de tot.

Legătura între alăptare și starea de spirit este una foarte puternică, se pare, studiile arătând că alăptarea bebelușului chiar poate reduce stările negative și stresul mamei. Acest lucru este strâns legat de oxitocină, un hormon eliberat în sânge în timpul hrănirii copilului.

Totuşi, studiile mai arată și faptul că stresul fizic și cel mental pot reduce cantitatea de oxitocină eliberată în sânge. Cercetătorii de la Universitatea din New Mexico au descoperit că ascultarea sunetelor relaxante le-a ajutat pe mamele ce aveau copiii la terapie intensivă să producă mai mult lapte.

Stresul te poate face să pierzi laptele? Cum se reglează producția de lapte

Specialiștii spun că laptele nu se poate pierde definitiv decât în situații excepționale, mai exact în cazul unui șoc emoțional foarte puternic. Astfel, un bebeluș sănătos va suge cât are nevoie și acea cantitate de lapte se va reface până la următoarea masă. Dacă dintr-un motiv sau altul nevoile copilului sunt mai mari, alăptarea la cerere va face ca sugarul să golească sânul mai des și astfel să crească secreția de lapte.

În concluzie, o mamă stresată se poate relaxa alăptând, iar făcând acesta lucru va mări și producția de lapte. Esențial este să nu renunțe să pună copilul la sân, chiar și atunci când traversează perioade dificile.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa