Teama că gripa și răcelile sunt mai contagioase înainte să apară simptomele ne face să fim stresați de fiecare dată când, în perioadele de vârf, ne întâlnim cu oameni străini. Însă lucrurile nu stau neapărat așa, susțin experți citați de babycenter.com.
Oamenii sunt uneori contagioşi înainte să apară simptomele de răceală sau de gripă, deşi nu sunt mereu cei mai contagioşi în acel moment. Depinde de virusul ce cauzează boala, în unele situații poţi fi contagios înainte să fii bolnav- o zi înainte să apară simptomele. În alte cazuri, veţi fi conştienţi că sunteţi bolnavi înainte să puteţi da boala mai departe.
În unele boli, sunteţi contagioşi pe parcursul bolii şi chiar şi după. În altele, aveţi în continuare simptome, dar nu mai sunteţi contagioşi.
Adulţii cu gripă sunt contagioşi primele cinci zile după ce au simptome, dar copiii pot fi contagioşi chiar mai mult. Dacă sunteţi răcit, cel mai probabil veţi fi contagios în primele zile, cât vă curge nasul şi tuşiţi.
Cel mai important este să păstraţi cu strictețe regulile de igienă, adică să vă spălaţi des pe mâini și să nu tușiți sau strănutați în fața altor persoane. Respectând aceste recomandări, nu îi veți îmbolnăvi pe alții și nici nu riscați să mai contractați un virus peste cel pe care îl aveți deja:
- stați departe de persoanele bolnave
- stați acasă dacă ați răcit, fie că este vorba despre serviciu sau școală/grădiniță
- acoperiți-vă gura când tușiți
- spălați-vă frecvent pe mâini
- dacă apare o boală cu febră extrem de mare, tuse, dureri musculare sau osoase, durere de cap, mergeți la medic imediat
Citește și:
Este adevărat că bebelușii grași sunt mai sănătoși?
Este adevărat că e mai bine pentru copil să facă varicelă?
Este adevărat că febra mare la copii poate cauza leziuni cerebrale?
Este adevărat că frecția cu alcool reduce febra copilului?
Ajutor! Este răceală sau gripă?