Este adevărat că pisicile sunt periculoase pentru gravide?

Marina Rosenfeld

Nu este periculos să aveți pisici prin preajmă când sunteți însărcinată, dar trebuie să știți că pisicile sunt periculoase pentru gravide mai ales dacă nu se respectă câteva reguli elementare de igienă la curățarea litierei.

De fapt, specialiștii citați de babycenter.com recomandă ca, pe perioada sarcinii, pentru siguranță, gravidele să roage pe altcineva să curețe litiera pisicii. Iar asta pentru că excrementele de pisică sau solul pot să poarte un parazit numit toxoplasma. Dacă vă îmbolnăviți de toxoplasmoză când sunteți însărcinată sau chiar cu câteva luni înainte de sarcină, copilul ar putea avea defecte genetice, de ochi sau cerebrale. Parazitul se transmite oral, atingând solul contaminat și apoi gura.

Folosiți mănuși când munciți în grădină

Dacă nu are cine altcineva să cureţe litiera, curăţaţi-o zilnic, pentru că parazitul nu devine periculos decât după cinci zile în care stă în litieră. Folosiţi mănuşi și spălaţi-vă bine pe mâini după. Țineți cont de faptul că vă puteţi îmbolnăvi și de la fecalele care ajung prin curte, așa că, dacă vă ocupaţi de grădinărit, purtaţi mănuşi şi spălaţi-vă bine pe mâini.

Dacă sunteţi îngrijorate că aţi fost expuse la toxoplasma, cereţi medicului să vă testeze. Dacă aţi petrecut mult timp în compania pisicilor, sigur aţi avut deja toxoplasmoză. Iar dacă aşa este, atunci nu trebuie să vă mai faceţi griji pentru că nu mai prezintă riscuri pentru bebeluş. Toxoplasmoza este doar una dintre afecțiunile care pun gravida în pericol.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa