Este adevărat că înotul după masă este periculos pentru copii?

Marina Rosenfeld

Nu, înotul după masă nu e periculos, dar poate da crampe dureroase la stomac spun medicii citați de babycenter.com.

Părinţii ar trebui să îi învețe pe copii să aștepte 30 de minute după ce au mâncat și apoi să intre în apă. Unii oameni susțin că înotul cu un stomac plin poate da crampe severe şi poate duce la înec, însă nu există dovezi în sprijinul acestei teorii.

După masă, corpul direcţionează sângele la stomac ca să ajute la digestie, aşa că lumea îşi imaginează, deşi e un fapt puţin probabil, că înotul cu stomacul plin poate cauza înecul. Crucea Roşie Americană recomandă o pauză scurtă între masă și înot. Angajarea în activitate fizică după masă duce la crampe, greaţă şi vărsături. Dacă sunteți toropiți sau obosiți după masă, n-ar fi rău să vă odihniţi mai întâi.

Iată ce trebuie să știm despre înec:

1. Cu excepția unor cazuri rare, oamenii sunt fizic în imposibilitatea de a striga după ajutor. Sistemul respirator a fost construit pentru a respira, vorbitul este secundar. Respirația trebuie îndeplinită înainte de a vorbi.
2. În caz de înec, gurile victimelor se află sub apă, iar instictul le spune să dea din mâini pentru a se ridica la suprafață. Timpul este prea scurt pentru a țipa.
3. Victimele nu pot ridica mâinile după ajutor. Instinctiv vor simți nevoia să extindă brațele lateral și să apese în jos pe suprafața apei, astfel încât să se ridice pentru a respira.
4. Corpul victimei rămâne întotdeauna vertical, iar dacă nu sunt salvați la timp, se pot lupta pentru supraviețuire timp de 20-60 de secunde.

 

Vezi sursele

ACSM. Undated. Pre-event meals. American College of Sports Medicine. http://www.acsm.org/docs/current-comments/preeventmeals.pdf [Accessed June 2013]

American Red Cross. Undated. Water safety: ABCs of a safe summer. http://www.redcross.org/images/MEDIA_CustomProductCatalog/m12140172_ABCs_of_Water_Safety.pdf [Accessed June 2013]

Mayo Clinic. 2010. Eating and exercise: 5 tips to maximize your workouts. http://www.mayoclinic.com/health/exercise/HQ00594_D

Mayo Clinic. 2011. Kids’ swimming: Keep health risks at bay. http://www.mayoclinic.com/health/childrens-health/CC00003

UpToDate. 2012. Gastrointestinal disorders in athletes. http://www.uptodate.com/contents/gastrointestinal-disorders-in-athletes

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa